Att vilja men inte kunna, det är problemet för Arrow Magic. De skickade en kassett till Scratch som imponerar. Från Bergslagen kommer Gregor Samsa ursprungligen, ett annat trevligt band i månadens singelhög, som i övrigt varit ganska tunnsådd.

ARROW MAGIC

Rupert Hine möter Freddie Wadlings Blue For Two. Så kan man beskriva Arrow Magics demo, innehållande fem låter. Det låter mognare och färdigare än något annat den här sidan kan visa upp den här månaden.
Mick Arrow och gitarristen Tedde är Arrow Magic, men det är Mick Arrow som har idéerna. Han sjunger, spelar synt och borde alltså vara den som står för eventuella influenser.
— I början var det bara Bowie, men nu känner jag mig mest påverkad av Kate Bush’s musik. Jag älskar henne…
Bowie-influenserna tog mest uttryck i ‘Heroes’, ett band som Micke (förlåt, men jag tycker att det låter bättre) hade tillsammans med bl a Peo “ex-Noise” Thyrén för tre år sedan. De gjorde en singel, och att döma av Mickes desperata ton i brevet, som följde med kassetten, är en skiva det han helst skulle vilja få chansen att göra igen.
— Man kämpar och kämpar, men inget händer. När vi har spelat ute har publiken alltid uppskattat oss, men skivbolaget tycks inte förstå… det är klart att man ibland känner att man håller på att tappa sugen.
Micke är ursprungligen norrlänning — Härnösandsbo — men flyttade därifrån för några år sedan och blev stockholmare i förhoppning att kunna ha möjlighet att helt ägna sig åt musiken.
— Det är frustrerande. Man ska tydligen vara superkommersiell för att komma någonstans. Jag vill inte kompromissa. Man vill ju inte låta som Shanghai… (Micke, 08-298185).

DEMO

LOVE CHAIRS första demotejp. Två låtar som andas Talking Heads respektive Stones, fast lättviktigare. Skaplig start som väl inte får någon att slå frivolter av lycka, men det kommer mer, va? Uffe Lindén, Karlsbrogatan 9, 752 31 Uppsala.

ARIEL spelar den där sortens amerikaniserade mjuk-hårdrock som Europe just nu har stora framgångar med. Melodi — medryckande refränger — ett och annat “grymt” gitarr-riff. Halvtaffliga keyboard-slingor och svag text och sång. Annars ganska kompetent. Ariel, Box 100, 360 50 Lessebo.

MATS ENGBERG gör två låtar om lok, järnvägar och räls (!) — “Järnvägsman” och “Tåg och lok”. Tja, vad ska man säga, något borde han väl vilja med det. Men vad? Klart är i alla fall att det är syntar och en gitarr man hör. Någon sorts “synt-rock”. Roligt? Tja. Mats Engberg, Ö Kyrkogatan 89, 902 31 Umeå.

NEVSKIJ PROSPEKT — ett fyrmannaband från Stockholm, eller rättare sagt: tre kvinnor och en man — har tidigare blivit omskrivna på den här sidan i mycket positiva ordalag. Men inte av mig, utan av förre Scratch-redaktören Per Wirtén. Därför är det här mitt första möte med bandet. Jag tycker mig känna igen melankolin och det känns därför inte särskilt. fräscht i mina öron. Joy Divison och Siouxsie kan de flesta redan. Helena Jonsson, Baltzar von Platens gata 7A, 112 42 Stockholm.

LP

IN THE COLONNADES är ett tungt, tungt och mörkt, mörkt gäng gossar från Stockholm. De kan sin “långt-under-jorden-rock”. Men nog tycker jag att de har pluggat på sin läxa lite väl ambitiöst och glömt mycket av sig själva någonstans på vägen. De betitlar sina låtar på sex-spårs-MPn med charmigheter som “Got A Black Soul”, “Kill The Sun” och “Total Destruction”. Ganska lustigt, för pojkarna är ju ena riktiga charmtroll egentligen. Om man bortser från texterna och den något ansträngda sången, behärskar ITC ändå genren. Med bättre sång och en skopa egna idéer skulle det kunna vara strålande. Nu är jag mest sugen på en TREO. Joker Records, Box 200 99, 104 60 Stockholm. Tel 08403360.

SINGLAR

RIF — RESCUES IN FUTURE Something Happened Today spelar enkel 77-punk, men med ganska livgivande popinslag. Detta gäller A-sidan på deras fyrspårssingel. Den råpunkigare B-sidan tilltalar inte alls. Ännu ointressantare blir det när man inte kan uppfatta innehållet i texterna. Lars Eliasson, Sörbo, 770 20 Söderbärke. Singeln kostar 20 kr inkl porto.

TELEGRAM SAM Ett tungt suggestivt malande — syntar och någon enstaka gitarrslinga. Ganska lovande men den botten som skulle kunna göra Telegram Sam till mer än det, fattas. Nu blir det tunga suggestiva till slut bara enformigt och stressande. Telegram Sam distribueras av Pet Sounds i Stockholm.

GREGOR SAMSA Sexplosion. Gregor Samsa är en av Kafkas novellfigurer. Han blev förvandlad till skalbagge. De fyra medlemmarna i bandet Gregor Samsa blev förvandlade till stockholmare för ett år sedan. Tidigare bodde de i Lindesberg. Deras musik får mig att tänka på tre andra svenska band, framförallt Brända Barn. Därtill lite Memento Mori. Fast med Dansdepartementets tyngd. Trevligt, trevligt. 15 kr + porto till pg 4782480-0.

ANA CHRON SET The Crow Dance (Accelerating Blue Fish). Bandet låter som namnet på plattan. Spretigt, stötigt, stökigt. En gitarr ligger långt fram i ljudbilden och river och sliter. Lite TC Matic-känsla över det hela. Malmö/Lund-bandet har dock nyligen splittrats. Synd.