1986 var året då svensk rock gav sig (eller skulle ge sig) ut i västerled med en Röde Orms beslutsamhet.
Lädernunnan fick en hit i England med sin högst liberala tolkning av ABBA’s “Gimme Gimme Gimme”, och har sedan dess haft klippkort på färjelinjerna mellan Skandinavien och de brittiska öarna. I sann engelsk anda har de också formligen vräkt ut material.
Även många av våra garagehjältar har börjat sprida ut sina förfuzzade toner till andra delar av världen, och alla grupper med självaktning har någon liten skivetikett i Frankrike på halsen. Bäst har det väl gått för Pushtwangers som t o m letade sig in på branschtidningen Billboards recensionssidor.
På den rejält kommersiella sidan var det Europe som inte helt oväntat roffade åt sig den största biten av kakan. “The Final Countdown”, singel såväl som LP, tog sig upp till toppen av de flesta listorna i Europa, samtidigt som amerikanerna också började vakna för Upplands Väsbys stoltheter.
Carola, som i våras var den som tippades en internationell karriär av Ursulla Andress mått, blev väl inte riktigt den globala guldklimp som Polydor hoppats på när de slussade ner den svenska pressen för att träffa The Runaway. På Polydors olika utländska kontor svarar de alltid lite svävande när Carola kommer på tal. “Snart kommer singeln”, “vi ska bara vänta in” etc etc etc…