Under slutet av oktober drar ett gäng afrikanska och svenska musiker runt på en sexdagars turné i Sverige och Danmark. Initiativet till konserterna har tagits av den så kallade 29:e November-gruppen som arrangerade ANC-galorna i Göteborg förra året.
— Spelningarna är inte till för att samla in pengar till Södra Afrika, säger Tommy Rander i arrangörskommittén.
— Vi gör det för att ge musiker i Zimbabwe, som jag mötte när jag var där i våras, chansen att möta en ny publik. Samt ett tillfälle för svenska och afrikanska musiker att byta erfarenheter.
Eva Dahlgren, Py Bäckman, Dan Hylander, Tomas Ledin, Peps Persson, Mikael Wiehe och dansken Henrik Strube är några som kommer att spela åtminstone några låtar tillsammans med gruppen Bachise under turnén som börjar i Sandviken 17 oktober och avslutas i Örebro den 24.
— I mars kommer vi svenskar att åka ner till Zimbabwe och spela. Vi tar med oss en ljudanläggning dit och lämnar kvar den. För situationen där nere på ljud- och instrumentsidan är hopplös. Det finns definitivt mer musikanter än instrument i södra Afrika, säger Rander.
Hittills har 29:e November-gruppen samlat in 11,3 miljoner kronor till ANC. 60.000 LP och 30.000 singlar har sålts.

Bildtext: Mannen i mitten heter Lovemore Majaivana och leder Zimbabwes ledande “rockgrupp” Bachise. Varför han heter Lovemore framgår väl av bilden och efternamnet har han för att han “jivar” (snackar) så mycket. Just nu i Sverige på turné tillsammans med Wiehe, Hylander och några andra svenska “storjivare”.