Ett livstecken från Skånes slätter. Henrik Venant är tillbaka med sitt nya band, Pojken med grodan i pannan. “Sveriges första punkare” har han kallats, mannen bakom TT-Reuter, Underjordiska Lyxorkestern och Lyxorkestern.
Det är tre år sen Lyxorkesterns platta, ‘Juji Riders’ kom. Kort därefter splittrades bandet, och sen har det varit tyst från lundapågen Venant.
Tystnaden höll i sig till för ett par år sedan, då rykten talade om ett nytt starkt liveband, med det spektakulära namnet Pojken med grodan i pannan.
I dagarna kommer deras debut-LP, på bolaget Tredje Tåget. Resultatet är rakare och råare än det mesta Venant gett ifrån sig tidigare. En stökig kombination av gamla TT-Reuter, Garbochock, KSMB, till detta en smula Lloyd Cole och Jeffrey Lee Pierce. Har du bilden?
Om resultatet säger han själv:
— Vi hade ingen speciell idé när vi gick in i studion för att göra plattan. Den bara blev som den blev.
Strax efter inspelningen i somras hoppade Björn Collinder och Jan Fristedt ur gruppen, de ersattes av basisten Ulf Lundquist och trummisen Peter Gerdevall. Förutom de två och Henrik Venant, finns gitarristen Christer Nilsson med i bandet. Gamla Venant-fans kan se fram emot turnén som väntas senare i vår.