Tomas DiLeva. Fjant eller begåvning? Kanske bådadera!
Tveklöst är han en av rock-Sveriges mer udda figurer. Förra singeln — “Kom till mej” — gjorde att DiLeva för första gången uppmärksammades ordentligt. Nästa singel — “Snurra bakåt” — kommer strax.

Namn: Tomas DiLeva
Född: 631023 på Gävle BB
Var är ditt “hem”, i Gävle eller i Stockholm?
— Jag är skatteskriven i Stockholm. Men jag har tillbringat mycket av den sista tiden i Gävle eftersom jag har haft engagemang hos Gävle kommun. Jag och en kille till spelar akustisk musik för barnen, skolfolket är rädda att “barnen ska tappa kontakten med den akustiska musiken”. Vi spelar “Kom till mej”, “Ziggy Stardust”, “Norwegian Wood”, “Neighbourhood Threat” m fl. Men min egen “Kom till mej” går hem bäst. Ungarna har aldrig hört talas om Dylan och Beatles.
Drömmer du om att få vara med i “Här är ditt liv”?
— Det är varje popstjärnas dröm. Om 15 år ska jag vara med. Men redan nu är mitt liv en hel långfilm…
Vilka skulle du inte vilja att dom dök upp ur Lasse Holmquist kulisser?
— Inga speciella. Jag är ganska förlåtande. Men jag har mitt “plus- och minuskonto”. Det finns många journalister på minuskontot…
Har du någonsin skrivit ett beundrarbrev?
— Ja, till Ingmar Bergman. Jag var 13 år. Jag ville vara med i en av hans filmer. Och så har jag skakat hand med sångaren i Ramones!
Varför fascineras du så mycket av seriefiguren “Schassen” att du t o m skrivit en låt om honom?
— Han är väl en bild av situationer jag själv har varit i. Alla texter kommer ur verkliga händelser… Asch… nu börjar jag låta som Rolle Stoltz: “Han borde kanske spelat pucken tidigare, å andra sidan så kanske han borde åkt skridsko, å tredje sidan…”.
Kommer du att vara lika flintskallig som Stoltz när du är med i “Här är ditt liv”?
— Nej, min pappa har bra hår. Jag tror inte flintskallighet ligger i släkten. Men jag kommer att ha dålig rygg…
Vilken är din favoritlåt med Springsteen?
— “Downbound Train”. Jag tycker bättre om lugna låtar. Dom ösiga är mer “fysiska”. Sinatra spelar svängiga swinglåtar, men det är i de lugna låtarna han vänder ut och in på sig själv.
Vilken skiva köpte du senast?
— Jag köper inte skivor för jag har ingen grammofon. Jag har allt på kassett istället. Dessutom tycker jag att jag hör nog rockmusik ändå. Men i julklapp önskade jag mig Lloyd Coles “Easy Pieces”. Jag önskar jag fått Simple Minds senaste istället…
Var köper du dina skjortor?
— Second hand. De som det inte är damknäppning på har jag oftast snott av farsan. Han klär sig färgglatt, inte i brunt och beige som andra 50-åringar.
Tröttnar du aldrig på att leta kläder?
— Visst. Just nu är jag rejält trött på det. Jag funderar på att köra Bruce-image på nästa turné…
Har du någonsin varit på solarium?
— Nej, jag tror att det är skadligt för kroppen. Dessutom är jag redan tillräckligt mörkhyad med mitt italienska och arabiska blod. (“Ja, jag har faktiskt arabiskt blod i mig, även om det ligger långt tillbaka — det är därför jag har så fint sätt mot kvinnor…”) Tvärtom försöker jag hålla mig blek. Med resultatet att jag kallas “bög” istället. Det är inte lätt att vara mörk i Sverige…
I vilket ämne skulle du ställa upp i “10.000-kronors-frågan”?
— David Bowie! En av mina producenter brukade faktiskt säga att jag borde ställa upp. Jag kallades “Bowies försvarsadvokat”. Så fort någon kritiserade Bowie sa jag alltid: “Nej, så här är det…”.
Vilken är din favoritskådespelerska?
— Meryl Streep. Hon är så vacker att jag bara vill hoppa in i bilden. Jag blir alldeles tårögd bara jag tänker på det. Hon “känns” genom tekniken…
Favoritfilm?
— Jag ser så mycket så jag måste säga tre: “Zelig”, Polanskis “Hyresgästen” och “Deer Hunter”.
Vilken skiva skulle du spara om du tvingades sälja resten?
— “Sergeant Pepper” (Beatles).
Gillar du blodpudding?
— Nej, jag hatar det! Det värsta jag vet. Jag skulle hellre gå på slak lina mellan Empire State Building och World Trade Center än att behöva äta det…
Är du en bra kock? Italienare är väl födda med matlagningen i blodet?!
— Ja, jag är en ganska bra kock. Att laga mat är som att göra musik. Bas, mellanregister och diskant som ska fyllas ut med något. Favoritmat är Carbonara. I min egen tillagning.
Kommer du att se fotbolls-VM?
— Ja, allt! Jag är ingen sportfantast, men när Italien spelar VM ser jag allt. Brasilien vill jag också se. Och det ska bli spännande att se hur det går för Danmark.
Har du någonsin slagit till någon?
— Ja, senast på annandag jul. Jag slog till en kille så att han flög ut genom fönstret. Som tur var hände det i en villa. Jag slogs förra julen också — det har blivit en jultradition.
Har du någon favoritpolitiker?
— Han som bildade Greenpeace, om det är godkänt svar. Palme är smart. Men annars tror jag inte på partipolitik. Det är bara förlegade dogmer.
Är du en fjant?
— Ibland.
Varför har du en lock fasttejpad i pannan?
— Jag trivs med det. Det är ganska mysigt med tejpen. Visst förstod jag att det skulle reta folk. Jag är inte helt ute och famlar i mörkret…
Hur länge till tänker du göra pop?
— Jag kommer väl att hålla på med lallandet några år till. Det håller säkert över ett par LPn till…