Någon smekmånadsmusik blev det inte i “Guldslipsen” den sjätte februari. Däremot flödade ett par låtar från Dansdepartementets nya LP ‘Niagara’ ut över nationens TV-innehavare. Ny svensk rock, på svenska och med udden riktad mot “Landet Må Illa”.
— Vi har spelat i det landet så länge, så vi tyckte det skulle vara kul med lite ändring, förklarar sångaren/gitarristen Mike Syrén på min fråga om vad nya låten “Party goes on” handlar om. Efter fem års råslit med otaliga turnéer runt om i landet, förstår man den lakoniska kommentaren, och behovet att lätta på det ok bandet bär i och med att rocketablissemanget vägrar erkänna dem.
‘Niagara’ är studioinspelad till skillnad mot deras debut. I första vändan finansierad av Mistlur som efteråt gjorde tummen ner. Dansdepartementet köpte loss masterbanden, och ger i dagarna ut plattan på det i stort sett egna bolaget S-Skivor i hemstaden Jönköping. Gruppens gamla basist hann bara spela med på en låt innan han stack — sannolikt snart ersatt av Micke Kjell f d Ståålfågel — och Micke tog över för resten av låtarna.
— Vi har försökt vara lite “smartare” i ljudet, satsat mer på melodier med bättre sång, förklarar Mike. Trots att LPn tar avstamp i singeln “Wankers” har vi försökt dra ner tempot och tänka på svänget jämfört med live. Men i studion är det svårt att få samma råtyngd när man inte får spela fel. På scen klarar jag aldrig att spela en hel låt rätt.
Dansdepartementet vägrar att överge svenskan i sina texter med undantag för “utländska rader som inte går att översätta”.
— Det känns viktigare att få folk att lyssna. Nu har jag rätat ut symboliken lite grann jämfört med tidigare, men texterna handlar fortfarande om relationer och reaktioner på omvärlden. Det är bättre att skriva om vad man känner, än att skriva ner sina slutsatser — dem får folk dra själva. Det ger lyssnaren mer att själv ta ställning till.
“Eurolight”, “Sista trädets död”, “Party goes on” är alla verklighetshämtad lyrik, politiskt kommenterande om man så vill, enligt Mike.
“The Flower Twins” Mike Syrén och Stefan Lilja, keyboards, förbereder sig nu tillsammans med trummisen Tomas Erlandsson (och Micke Kjell f d Ståålfågel) på en månadslång lands- och grannlandsomfattande turné för att följa upp “Slipsen” och sälja ‘Niagara’. Dammluckan öppnades 12 februari i Örebro/ Gävle. Kolla konsertkalendern!