SCRATCH bevakar vad som händer i de svenska rockkällarna. Här skriver vi om demokassetter, om singlar och LP på mindre bolag, om fanzines. Fyndet den här månaden heter Athletic Arabs, ett helt ungt örebroband. Som förenar Bauhaus och Beatles!
ATHLETIC ARABS
Från Örebro kommer fyra unga killar, ingen över nitton år, som kallar sig Athletic Arabs. De tre låtar de skickat till Scratch är alldeles utmärkta, deras musik står ut från mängden. De har egna idéer som är både smarta, fräcka och allvarliga.
Originaliteten kan kanske förvåna med tanke på att de inte spelat tillsammans i mer än ett år.
— Vi lyssnar mycket på Bauhaus, Virgin Prunes och den typen av grupper. Och det var med de förebilderna vi började. Men det blev för pretentiöst så vi började blanda in mer och mer pop. Vi tar det här på stort allvar men det får inte låta så jävla seriöst. Det måste vara kul.
Det berättar Jerker Odelholm, en av gruppens två basister. Den andre heter Johan Strandahl och delar också sången med gitarristen Lars Norberg. Till det kommer trummisen Toby Beat.
Deras pop är oortodox för svenska förhållanden. ”Baby keep rollin” tar avstamp i jazzen och ”Maggot song” med sin bisarra text i Virgin Prunes perversa värld. Men Athletic Arabs förvandlar det till fräck popmusik.
— Vi vill förena musik, framträdanden och utseende. Enligt vår mening är det bara Beatles och Bauhaus som lyckats med det.
Adress: Jerker Odelholm, Granvägen 50, 702 21 Örebro.
DEMO
Pieces of Dreams spelar en lågmäld musik från Stockholms undre värld. I sånger från skugga, mörker och natt avslöjar den kvinnliga sångerskan att hon lyssnat mycket på Nico och Siouxsie Sue. Varje låt har ett frö till något stort men gruppen skulle kanske behöva mer dynamik och låtar med styrka. Nu tenderar det svarta bli grådask.
The Odds tillhör kategorin mods och är med andra ord närmast karbonkopior av tidiga The Jam och The Who. Dock, de har faktiskt rätt bra låtar och framtiden borde heta frigörelse från förebilderna. Per Simonsson, Skomakargatan 13, 371 36 Karlskrona.
Korova Milkbar. På en kassett av usel inspelningskvalitet döljer sig en formlig stenkross. Tung och mäktig rock med dödligt råa gitarrer. Och inte bara tyngd. Här finns också en nerv som balanserar på gränsen till sammanbrott. Kompromisslösheten påminner mycket om nu avsomnade Blekinge-gruppen Unter den Linden. Ingen adress men de kommer från Stockholm, måste ta mig ut för att se manglet live.
The Crash of Luxury spelar typisk svensk rockmusik. Det är rätt aggressiv, rätt kraftfull och rätt melodisk rock med handfasta gitarrer och en kantig sång som försöker låta upprorisk.
PC Holmstedt är allt som står på kassetten. Enmansföretaget eller bandet utan namn spelar en traditionell rock som växlar mellan poetiska ballader och tuffare riff. Låten ”Kaos & terror” skulle kunna komma från Dwight Twilley och har en bra text. Adressen är Gubbkärrsvägen 29/2, 161 51 Bromma.
Beat Im Keller. Trashrock med skräckfantasier à la Cramps i sina texter. Henrik Påhle, Söndrumsvägen 56, 302 29 Halmstad.
Underland har en bra utgångspunkt i Eva Bergströms vackra sång, Hans Thunbergs gitarr och en handfull bra sånger. De spelar en lyrisk och vacker rock som låter mer av mystiska skogar än hetsiga storstadsgator. Men fortfarande saknar de tyngd, till deras låtar skulle jag vilja ha explosioner av klangfärger istället för det traditionella rockkompet de nu har. C/o Torgander, Renstiernas gata 21, 116 32 Stockholm.
SINGLAR
Smådjävlar, ”Som bensin”. Ettrig och energisk rock från södra Sverige. Men ettrigheten utesluter i deras fall inte musikaliska finesser och ett sökande efter det storslagna. Hos Smådjävlar hörs både Alarm, U2 och Strindbergs.
Lars Falk, ”TV-eyes” (Xenophon). Falks singel är på Twice-a-Mans skivbolag och hans musik påminner åtskilligt om kollegerna. Elektronisk pop med en tydlig melodi och en gitarr som låter åtskilligt av Charlie Burchill (Simple Minds).
Twice-a-Man, ”Girl” (Xenophon). Efter en LP fylld av meditativ stämningsmusik, ’Slow swirl’, från förra året är göteborgarna nu tillbaks med sin tydligaste hitlåt någonsin. För på ”Girl” har de tagit fram sin popsida och släppt ifrån sig ett elegant alster. En bra singel men personligen föredrar jag musiken på ’Slow swirl’ med dess sorgsna skönhet.
FANZINES
EttNollEtt. Den svenska fanzine-floran är för närvarande ganska betryckande dålig. Ett noll ett tillhör självfallet de bättre. Nr fyra är ganska förvirrande i sitt innehåll men har intervjuer med svenska rockgrupper som Hedda Gambler, Zeb & The Fast Ones, Neurones och Terror Pop. Den är snygg, förhållandevis välskriven och har en inte alltför dogmatisk inriktning på rårock och punk. Tio kronor till Nicke Boström, Lingonstigen 70, 951 55 Luleå (jo faktiskt i Luleå).
Laboratorium Lady. Mycket amatörmässigt gjord men med intressanta namn som Hula, Coil och svenska Car, Skid & Crash. Tidningen vill uppmärksamma ”den nya, udda och experimentella musiken” men smaken räcker inte, artiklarna måste bli bättre. Men skam den som ger sig. Tio kr till Markus Arvidson, Stångtjärnsvägen 339, 791 74 Falun.
Lämna ett svar