Twice A Man har inte nöjt sig med aktuella LPn ‘Works On Yellow’. Nu kommer också teaterföreställningen “Sharazad” i skivform.

Jag har alltid förknippat Göteborgs-gruppen Twice A Man med vemod och melankoliska stämningar, så även nya LPn ‘Works On Yellow’. Men De Två Männen håller inte med.
— Förut har det genomgående varit en introvert stämning i musiken, men nu har vi blandat med gladare toner, säger Karl Gasleben i Twice A Man. Plattan, som är den fjärde för gruppen, har spelats in i bandets kombinerade replokal och studio. Där står en åttakanalsbandspelare samt Gaslebens emulator.
Med hjälp av den har de fångat ljud ur verkliga livet, och gjort om dem så att de passar in i musiken. Låten “Africa” inleds till exempel med ett surrande bi. Efter en stund upptäcker man att det där biet dessutom ligger i basgången.
— Vi har alltid gillat att ta in konkreta ljud i musiken, säger Gasleben.
— Biet fångade vi en dag på Brännö i Göteborgs skärgård. Vi ville ha med det, eftersom bin får en att tänka på sol och värme, säger sångaren Dan Söderqvist.
Det ger musiken en poetisk ton. Detsamma ska texterna göra. Twice A Mans texter är ofta fragmentariska, uppbyggda på fraser som tycks ha hamnat på papperet lite hur som helst.
— I våra texter kan man lägga in mycket själv. Jag hoppas att texterna ska växa tillsammans med musiken, säger Gasleben.
— De är inte så där jättepolitiska, tillägger Dan Söderqvist, men ändå finns det en sorts politisk grundton i allt vi gör, en markering av var vi hör hemma, men också i Holland, Tyskland och Belgien, där deras LP-skivor säljer nästan lika bra som här hemma.