Svenska gitarrhjältar finns dom? Och varför vill gitarristerna ha så gamla instrument som möjligt när andra musiker skriker efter de senaste nyheterna? Håkan Lahger har undersökt saken…

JOHAN LUNDBERG
23 år
WATERMELON MEN

Första gitarr: 1977, en Hofner Galaxy för 300 kr.
Utrustning idag: Hembyggd Telecaster som kostat 3.000 kr att få ihop. Byggd av koyoträ och ask. Förstärkaren är Hank B Marvins gamla Vox AC 30 som min kusins pappa köpte när Shadows avslutade en turné i Stockholm. Den är tidigt 60-tal. Har dessutom en Rickenbacker som jag köpte 1979 för 2.800 kr.
Favoritgitarrist: Wilko Johnson spelar på ett osannolikt sätt och är en oerhört bra komp-gitarrist.
Mest spännande tekniska utveckling: Inget har hänt som påverkar mig. Använder hellre en 12-strängad gitarr än chorus och boxar. Jag är en puritan vad det gäller gitarrspel.
Om du inte spelade gitarr vad skulle du spela då: Möjligen fiol.
Hur många år har du spelat: I grupper sedan 1980. I Watermelon Men sedan 1982.

Kjell Lövbom – Easy Action

KJELL LÖVBOM
26 år
EASY ACTION

Första gitarr: 1972. Hagström i ljusblå plast. Trodde i två års tid att den fyrkant med glitter som satt bakom strängarna var mikrofoner. Hade en Hit-Kit rörförstärkare med dist så att jag kunde spela Black Sabbath-riff.
Utrustning idag: Jackson, en handbyggd amerikansk, gitarrernas Rolls Royce. Kostar 25.000. Tidigare fick man skicka en demo till fabriken för att få köpa gitarren. Malmberg, handbyggd svensk Gibsonmodell, Les Paul Custom 11.000. Leopard-klädd ESP 5.000 kr. Silverflakad BC Rich som jag är sponsrad av 4.000 kr, Stratocaster Esquire 5.000 kr. Några akustiska gitarrer bland annat en Sigma för 1.000-lappen för husbehov. Sen har jag en stor dammig Marshall-stapel till salu. Enda pedalen är en wah-wah Cry Baby.
Favoritgitarrist: Steve Lukather var den som jag först tyckte var bra. Allan Holdsworth förändrade min syn på gitarrspel. Jeff Beck och Hendrix är stora favoriter.
Mest spännande tekniska utveckling: Det har inte hänt så mycket sedan Gibson kom med sina halvakustiska gitarrer. Dom låter faktiskt fortfarande och dom kom på 50-talet.
Om du inte spelade gitarr vad skulle du spela då: Trummor tror jag. Jag började som trummis. Men jag blir mer och mer intresserad av att producera. Jobbar just nu med Rickfors, har gjort Shanghai, Glorious Bankrobbers, Barbie, Dollie de Lux plus att jag producerar Easy Action.
Hur många år har du spelat: Tretton år. Stetson Cody Croup i Umeå till 1979. Flyttade till Stockholm och Daccord, Kee and the Kick, Silver, Easy Action.

Henrik Jansson & Janne Oldeus – Mosquitos

HENRIK JANSSON
25 år

Första gitarr: Silverflakad Klira, tror det är en tysk gitarr, köpt för 150 kr 1973. Kunde inte spela när jag köpte den. Köpte också en Hagström-förstärkare på ben för 500 kr som såg ut som en TV. Spelade till Deep Purples ‘Made in Japan’ och Status Quo, mycket hårdrock.
Utrustning idag: Stratocaster -62 som jag köpte -75, 10.000 kr. Larrive -85, 10.000 kr, den är en kanadensisk modernare “Strata”. Halkanförstärkare 6.000 kr. Sen har jag en Yamahagitarr 6.000 kr, Roland Synt-gitarr 15.000 kr, en stålsträngad akustisk Morris 3.000 kr och en nylonsträngad Levin 1.500 kr. Jag har ett Chorus, en Wah-wahpedal som jag kanske skall plocka fram igen. Dist-box och en Talking box som jag aldrig använder.
Favoritgitarrist: Jeff Beck. Det får räcka. Lyssnar inte så mycket på gitarrister idag. Lyssnar på helheter.
Mest spännande utveckling inom tekniken: Är det så mycket som hänt? Syntgitarren var kul. Men det händer mest på syntsidan. Gitarren står sig.
Om du inte spelade gitarr vad skulle du spela då: Cello, det började jag spela när jag var nio. Trummor är också kul.
Hur länge har du spelat gitarr: Tolv-tretton år. Spelade med gruppen Mantra i Karlstad hela 70-talet. Flyttade till Stockholm -81. Fick vara med på en J:son Lindh-platta och nån jazzgrej med Nils Landgren. Träffade Mats Ronander och var med på ’50/50′, en rolig inspelning. Har spelat med Ronanders band sedan dess, plus en massa studiojobb. Just nu med Dan Hylander, som jag också åker med i sommar och höst. Egen platta? Skall jag någon gång göra en soloplatta blir det inte en gitarrplatta. Det finns det så många andra som gör. Bättre. I mitt bakhuvud ljuder fortfarande en cello.

JANNE OLDEUS
25 år
MOSQUITOS

Första gitarr: Hagström elplanka med tre mickar för 300 spänn. Tjatade den till mig 1972. Körde den genom stereoförstärkaren hemma och spräckte alla högtalare. Lirade bara Chuck Berry. Dröjde fem år innan jag skaffade riktig förstärkare.
Utrustning idag: Två Gibson SG från början av 60-talet värda cirka 10.000 kr styck. Stratocaster -62 7.000 kr. Inga akustiska gitarrer. Chorus och ett gammalt eko. Seymour Duncan Convertible förstärkare som jag kan få vilka ljud jag vill ur. Kostar 17.000 kr. Bara Carla (Jonsson, Eldkvarn) och jag som har såna här.
Favoritgitarrist: Många. Albert King, otrolig ton och böjningar, aldrig en ton för mycket. BB King, smakfull. Hubert Sumlin, lirade med Howlin Wolf och har påverkat Jeff Beck. Lowell George, han och Lindley är dom bästa slidegitarristerna. Jeff Beck, för fantasin och glimten i ögat. Chuck Berry, naturligtvis.
Mest spännande utveckling Inom tekniken: När midisystemet börjar utvecklas för gitarrer och gå ner i pris. Den förstärkare jag har.
Om du inte spelade gitarr vad skulle du spela då: Trummor. Tycker det är kul. Gillar att titta på trummisar och lyssna. Trummor är kärnan, viktigaste länken i ett band.
Hur många år har du spelat: 15 år. Första bandet hette Bopcats, sen Roadrunners, The Pain, Rost, The Torpedos ett kort tag och nu Mosquitos. Lirar dessutom med Jerry Williams.