ANDERS F RÖNNBLOM
Hjältar och skurkar
(Wave)
* * *

En Rönnblomplatta sätter man sig inte bara ner och drar igenom och säger flip eller flop efteråt. Rönnbloms musik och texter kränger och krumbuktar sig, ändrar form och karaktär efter ditt eget humör. Anders F är kort sagt en mycket mångfasetterad konstnär vars förhållande till rockmusik är mycket mer komplext än han någonsin kommer att kunna uttrycka i en sång. Ändå älskar han den banala utmaningen i att ha tre minuter på sig, en gitarr i knät och en placering i skivbacken mellan Rydé och Stockholms Negrer.
Den här gången jobbar Anders med en klaviaturspelare som heter Frank Thomson. Det gnisslar bitvis mellan Anders traditionella gitarrock och Thomsons syntkaskader. Det är svårt att vara originell med den moderna maskinparken eftersom en hel värld försöker vara originell med exakt samma grejer.
Så när Anders sänker tempot och sätter sig och plockar på gitarren i “Fruktan är en bruten vinge” drabbar han med större kraft än alla laddade Propheter och DX-7:or.
Detta är den första post-Palme skiva som kommit och trots att mordet på vår statsminister inte nämns med ett ord så kan jag inte låta bli att associera i de riktningarna vid flera tillfällen. “Porträtt av en rödögd socialdemokrat” är fylld av kärlek och skarp analys i en sällsynt blandning.