Laddandet inför releasepartyt har inneburit extra repande, införskaffande av nät och allehanda kadaver från Scan samt framtagande av etiketter för egna obskyra ölmärket “Fläsköl”. Uppsalatrion Defleshed är redo för en ny thrash/deathmetalinvasion med nya plattan “Royal Straight Flesh” som lockbete för de som vågar.

När allt är klart och spikat för releaseparty på Fellini i Uppsala, då bestäms det att släppandet av nya skivan “Royal Straight Flesh” skall flyttas fram två månader. Sångaren och basisten Gustaf Jorde ser ändå positivt på läget, bandet har bytt skivbolag till skånska Regain som till skillnad från förra etiketten WAR music fortfarande existerar. Defleshed har inte haft det lätt med skivbolag, i USA släpptes de tidigare verken av Pavement som i dagsläget är under rekonstruktion under nya namnet Crash Music. “Royal Straight Flesh” går dock redan att få tag på, den japanska versionen är ute på marknaden sedan den 23 oktober.
— Vi sålde 1100 — 1200 exemplar av förra skivan där, men den nya skivan har redan sålt 1400 exemplar på en vecka. Vi var därborta på en vända med fyra spelningar i maj förra året, vilket förmodligen ligger bakom ökningen.
… så även den brutalaste formen av metal kan etablera sig därborta? Jag trodde In Flames och Arch Enemy var maxgränsen för vad de tålde.
— Vader är populära därborta så visst finns det en publik. Det är väldigt lättspelat, man behöver inte apa sig speciellt mycket. Alla är så artiga, efter att man spelat en låt vrålar de i en sekund, sedan blir det knäpptyst. Det känns helkonstigt, men det verkar som alla väntar på att få höra vad man skall säga till publiken. Hemma i Sverige är det alltid någon full jävel som skriker “spela fortare” eller liknande. Att vara i Japan är överhuvudtaget helt makalöst, de har jättestora reklamskyltar överallt med rörliga bilder. Vi var i en stadsdel som är koncentrerat på elektronik, där hade de mobiltelefoner med inbyggd karaoke och 3D-spel. De sägs att japanerna är sju år före oss i den tekniska utvecklingen.
Tillbaka till skivbolagstrubblet. Era tidigare alster är inte det enklaste att få tag i, sedan WAR Music lagt ner verksamheten. Vilka har rättigheterna till “Under The Blade” (1997) och “Fast Forward” (1999) och kommer de att återsläppas?
— “Fast Forward” trycktes upp i 6000 exemplar direkt, men sedan trycktes det inte upp några fler exemplar. Ägaren är helt omöjlig att få tag i, så nu har vi snott tillbaka rättigheterna så att inte något annat bolag återutger den. Vi vill inte att något skitbolag återutger våra skivor genom att bara scanna rubbet rakt av så allt ser ut som en påse stryk.
Förutom tidigare skivbolag finns även Invasion med på listan av etiketter som gått i graven där Defleshed varit kontrakterade. Låter kanske som illavarslande fakta för dagens hemmastall Regains ledning, man får väl hoppas att den negativa trenden inte återupprepar sig ännu en gång. Hur ser dealen med Regain ut?
— Jag vet faktiskt inte hur många plattor vi är kontrakterade på. Tre kanske… eller en-två plus någon option. Jag har ingen aning.
Gustafs Uppsaladialekt viker sig lite när han funderar över hur det egentligen ligger till. Staden som är mest känd för en svanslös tecknad katt och invånare som säger att de talar rikssvenska så fort man konfronterar dem med påståendet att det låter snarlikt stockholmska när de vädrar tungan.

Fläsköl tröstar försenad platta

Inget releaseparty utan extra spex. Gustaf och de andra i bandet har tillbringat den tidigare delen av torsdagskvällen med att piffa upp ölflaskor med Deflesheds egen öletikett, “Fläsköl”. Bandet som förutom den 29-årige Gustaf består av jämngamle gitarristen Lars Löfvén och den ett år yngre trumslaven Matte Modin har planerat för stor fest, Fellini skall dekoreras med kadaver och annat kul för icke-prenumeranter av Djurens Rätt. Initialplanen var att undertecknad skulle göra intervjun på plats, men som alla vet så gör CSN ingen människa rik, återbesöket på Fellini får helt enkelt vänta ett tag till. Gustaf försöker dämpa mina begärs lustan genom att påstå att Fellini helt har ballat ur och inget tufft folk hänger där längre. Inte för att jag minns några människors existens i överhuvudtaget på det stället, men ändå. Scenarier med en Defleshed-publik där alla halsar ställets karaktäristiska ölkannor poppar upp i skallen. Knappast gör Gustafs övertalningsförsök saken bättre, han berättar att de 80-90 inbjudna gästerna skall bjudas på en buffé med omsorg.
— Alla specialinbjudna gäster kommer att få käka hamburgare och dricka två stycken Fläsköl som vi bjuder på. Vi vill ju att publiken skall bli fulla, så två öl känns som en bra början så att de fortsätter dricka. Att spela hemma är inget kul alls för övrigt, alla bara står med armarna i kors och leker musikpoliser. Jag hoppas helt enkelt att alla super sig redlösa. Fenriz från Darkthrone har tyvärr fått lämna återbud, bandet skulle ha sitt årliga rep samma helg. De skall tydligen spela in nytt, så de skall ha ett rep innan.
Anledningen till att “Royal Straight Flesh” är försenad och framflyttad till januari är att promoplattorna blivit försenade och för att media skall ha tid på sig att göra intervjuer och så vidare fick konsumenternas version flyttas fram två månader. Bandet som har existerat i tio år, och med tanke på alla tidigare bekymmer så känns förmodligen denna försening som en fadäs i det som skall skrivas in i memoarerna när sagan om Defleshed skall summeras.

Snöbollskrieg och oorganiserade band

Gustaf, som innan tiden i Defleshed medverkat på en singel med Crematorium arbetar i vardagslivet som kurir. Lars svarvar metall (låter onekligen som ett godkänt kneg) och Matte pillar med solarierör. Förutom dessa åtaganden har bandet medverkat eller åtminstone försökt medverka i andra band. Matte Modin hamrar fortare än blixten i blackmetalbandet Dark Funeral och Lars har nyligen medverkat i ett band som vi skall ta upp lite senare. Gustaf däremot hade övat och planerat in en veckas turnerande i Tyskland med danska fylledödsarna Illdisposed, innan allt bara sket sig.
— Vi är inte speciellt seriösa när det gäller repande och så, vi repar sällan och släpper en platta vart tredje år. Matte Modins åtagande i Dark Funeral stör inte heller bandet, de är ungefär lika seriösa som vi. Jag hade sett fram emot Illdisposed-grejen, men i slutändan tog de med en dansk basist istället. Det hade varit kul att bara få spela bas utan att sjunga som omväxling. Om vi är oseriösa så är det ingenting mot Illdisposed, de har fan inte koll på någonting.
Den vakanta platsen i Illdisposed, har Jacob Hansen lämnat bandet?
— Nej, det är Tore Pimp Mogensen som har hoppat av. Synd som fan, jag gillar hans solon, han har verkligen känsla i det han spelar. Jacob är ju egentligen sologitarrist, så det var väl ett naturligt steg att han tog över Tores plats. Jag hade tagit ut alla riff och var laddad för turnén, synd att det inte blev av, men jag förstår dem. De hade även fått ströspelningar inbokade, bland annat på en metalfestival i Danmark. Det hade varit svårt för mig att komma ner för ett gig.
Framträdandet för Illdisposed på Alborgs metalfestival blev sedermera inställt, bandet är ju förföljt av ett ökänt rykte.
— Ja, de är ju portade i halva Danmark, bland annat hade tydligen en roddare stulit en gitarrtopp en gång.
Gustafs inställda medverkan med danskarna gjorde mig besviken, jag som hoppats på smaskiga turnéhistorier om Illdisposeds härjande i Tyskland. Jag och intervjuoffret konfererar istället om favoritplatta med bandet, och kommer fram till att min samling inte alls är komplett. Vi fortsätter på ämnet andra band och landar mitt i en snödriva. I somras släppte Head Machanic årets roligaste platta. “Snöbollskrieg” heter blackmetalvidundret med pjäx och termoshyllarna Sportlov, ett band där anonymiteten är bevarad genom artistnamn som Fjällhammer, Lord Dubbdäck, Count Wassberg, Thermoss och Hell Y Hansen. Tills nu. Rykten om att Deflesheds Matte är mannen under aliaset Fjällhammer visar sig vara sanna vid mitt nyfikna utfrågande. Gustaf själv står utanför plutonen, men gitarrerna hanteras av Lars och dennes bror Kaj. Lawrance Mackrory (ex-Darkane) är basist och sist men minst inkluderar kultbandet en snubbe vid namn Pettersson som sjunger om anti-kristen krigsföring i skidspåren. Nu när Gustaf erkänt något jag trott var en bevarad hemlighet får jag besvära honom om mer frågor om icke-Defleshed relaterade saker, som till exempel hälsotillståndet för Sportlovs tokroliga textförfattare.
— Han kallas för motorbreath, det säger väl allt, han pratar konstant. Han har bland annat skrivit ett fanzine som kallades Salong Finess. De hade bland annat intervjuer med avdankade porrstjärnor från Fäbojäntan. Han är även med i Diskonto, en riktigt rolig och sjuk kille, hans texter och humor är enorm.

Snabba bilar stimulerar

Bandet repar sällan enligt Gustafs tidigare utsaga. Hur går de då tillväga i snickrandet av thrashiga dödsmetallstänkare?
— Lars gör riffen och kommer med alla arrangemang. Jag bidrar med synpunkter, sängstruktur och texter. Texterna handlar om krig och andra extrema grejer som man kan relatera till musiken. Jag måste höra låten innan jag bestämmer vad låten skall handla om. Den kan handla om snabba bilar till exempel.
Hur lyder planerna för övrigt, är något turnerande inplanerat?
— I januari — februari är det tänkt att vi skall ut med Grave och Blood Red Throne. I mars skall vi till syd- och östeuropa, och Japan blir det nog en sväng efter sommaren. USA har vi aldrig besökt trots att vi säljer mest där. Vi måste först fixa distribution där, innan det blir aktuellt.
Har man fyllt 29 brukar ofta den privata musiksmaken vara reglerad mot mer mjuk musik. Inget fel i det, men intressant att veta. Hur ser det ut i herrarna Jorde, Löfvén och Modins skivhyllor?
— Lars lyssnar på metal och AC/DC, Matte är även ett fan av glamrock som till exempel Mötley Crüe. Jag är ett vinylfreak, köper mycket blackmetal och deathmetal på vinyl. Jag gillar egentligen all möjlig musik, förutom NRJ-musik, R&B och dansband. Moby och Röyksopp gillar jag. Jag brukar handla mycket åt gången, antingen vinylskivor eller DVD-filmer.
Vinyler och DVD låter som en snäv korsning, vore inte VHS eller föregångaren med mindre videoband vara mer oldschool? Mitt resonemang lät helt fel i Gustafs öron, som ser vinylskivor som det bästa musikformatet.
— De är större, snyggare och låter dessutom bättre. Det är mer valuta för pengarna. Jag köpte nyligen en bildplatta med Dark Angel tillsammans med Destroyer 666s senaste platta och en Darkthrone-skiva. DVD är helt överlägset när det gäller video, där får man verkligen mer för pengarna.
Nåväl, kvällen har tickat iväg mot midnatt och det börjar bli dags för att knyta ihop påsen. Gustaf välkomnar mig en sista gång att komma upp till releasepartyt, jag kontrar med att de kanske borde flytta giget till Göteborg istället. Skämt åsido, Defleshed är välkomna tillbaka efter en tid i dimman. De som lever får se, den som har öron får höra.