Bandet bildades -81 & sprack -84. Men -92 spelade de på Valvet i Göteborg och fick nytändning. Sen dess har de hunnit med att repa några gånger, göra ett par spelningar och släppa sin debut CD. Skivan heter “Stark”, där samsas 6 nya låtar, varav 5 har engelska texter, med 4 gamla ‘hits’. Skivan har mötts av blandade reaktioner. Jag är en av dem som gillar “Stark” och därför tog jag givetvis chansen att intervjua Sötlimpa innan deras spelning på Kingston i Kungsbacka.

När började ni i Sötlimpa spela ihop första gången?
— Jag har inte druckit idag, därför kan jag inte svara på det, ha ha. Nej men… vi började 81. Vi är samma gäng nu som då, förutom att gitarristen Martin ersatts av Janne Lindén, Johan Johansson spelar trummor istället för Hans som numera spelar gitarr, Glenn sköter precis som i början sången och Raimo lirar bas. Martin spelar fiol på två av låtarna på vår nya platta.

Är alla låtarna på den nya skivan “Stark” tidigare utgivna?
— Nej, det är väl nästan fifty fifty. Det är sex nyskrivna låtar, de med engelska texter och Ronny the Rocker. De övriga fyra låtarna är gammalt material.

Det där telefonsamtalet som är innan Ronny the Rocker börjar, är det autentiskt?
— Hahaha (alla i bandet skrattar). Nej, det var så att en gång när jag (Raimo) hade kommit hem från krogen så ringde det en polare till mig och jag hann ju inte svara, så telefonsvararen gick ju på och sen när jag svarade så bandades ju alltihopa så det är inget fejkat samtal. Det var en ren slump och sen så tyckte vi att det var roligt att ha med det för just den låten handlar ju om Ronny och hur han betedde sig på Gotland, och Ronny heter den killen som ringde…

Planerar ni att släppa några fler plattor framöver?
— Det beror ju på hur denna plattan kommer att gå, vi har ju tagit lån för att kunna ge ut den. Vi har inget skivkontrakt, men har i alla fall fått en distributör, Border och det var inte så svårt.

Hur tycker ni att punkrörelsen har förändrats sedan ni drog igång i början på 80-talet?
— Den frågan kan nog du svara på Glenn, säger dom andra.
— Punkrörelsen har blivit sämre, jag tror det hände mycket mer förr. Frågan är ju om man är med i någon punkrörelse överhuvudtaget idag. Vi umgås ju inte i punkkretsarna längre, vi har ju blivit äldre… Men även om man inte är så delaktig i dagens punkrörelse så var det ju för fan spelningar varenda helg i Göteborg förr och nu läser man ju inte så ofta att det anordnas punkspelningar i Göteborg längre. Så man kan säga att i Göteborg var punkrörelsen bättre förr, men den är säkert stor däruppe i mellansverige där Birdnest och dom håller till.

Hur många spelningar har ni haft sedan återföreningen?
— Sju stycken… tre stycken… åsikterna går lite isär, men de enas om att de spelat på SK-bar (Röjarskivan), i Helsingborg och här på Kingston sedan återföreningen på Valvet 1992. I sommar har de också spelat i Bollnäs (om allt gick som planerat), det är ca 60 mil, alltså 120 mil fram och tillbaks ungefär. Lite väl långt att åka för en enda spelning kan tyckas men de ringde förra året och ville ha upp oss och då tackade vi nej, men nu när vi har släppt plattan så känns det mer motiverat att åka så långt. Dessutom ska vi eventuellt försöka få nån spelning på vägen, annars har vi inte gått in för att få spelningar, vi är väldigt slöa, säger Glenn.

Hur fick ni spelningen här på Kingston?
— Jag mötte en kille som jobbar i skivaffären i Kungsmässan, och vi började prata. Han är med i rockföreningen som anordnar spelningar här på Kingston och han sa att han kunde fixa så vi kunde få spela. Det ville vi ju gärna.

Vad tycker ni om alla andra gamla punkband som har återförenats, t ex KSMB och Troublemakers?
— Det är väl bara bra, det får dom gärna göra om dom vill. Vi tycker att Troublemakers är bättre än KSMB. Dom har ju inte förändrat sig så mycket, eftersom originalsångaren är kvar så låter dom lika bra som förr. Vi äldre är uppvuxna med en helt annan punk än den som dagens punkband spelar och vi tycker att den ursprungliga punken är bättre än dagens. Därför är det bara trevligt när gamla band återförenas. Snart kommer förmodligen några av dagens punkband att lägga ner. Sen om tio år eller nåt kanske punken börjar bli populär igen och då kommer säkert några av de banden att återförenas igen också.

Lyssnar ni på några av de nya punkbanden?
— Nej inte direkt. Vi lyssnar inte så mycket på musik längre. När man lyssnar så tar man fram den punken man har kvar sen gammalt. Vi är arbetslösa och har inte råd att köpa så många nya skivor.

Vad tycker ni om hardcore?
— Vi har väl aldrig gillat hardcore direkt & anser att vi själva spelar ganska trallvänlig musik.

Rolands Gosskör har redogjort två gånger i Slambang om någon händelse som de påstår har inträffat efter en spelning med Er någonstans i södra Sverige, stämmer deras påståenden?
— Ha ha ha, nej det stämmer inte! Första gången jag läste det var för några år sedan, i Backstage tror jag det var. Då stod det inte de städerna som dom har sagt till dig utan jag tror det stod Landskrona eller Helsingborg, nu ska dom vara roliga eller nånting tänkte jag då. Sen läste jag det i din tidning igen och tänkte vad fan är detta, menar dom allvar… Sen kom det ett brev från en annan snubbe uppe i Falun som har ett fanzine, han hade också läst om den här påstådda händelsen och ville också ha svar på den här frågan. För det första så har vi varken spelat i Tingsryd eller Kristianstad, däremot har vi spelat i Ryd med dom en gång, men där var inga separata sovrum utan vi sov allihop i nån kommunal klubblokal. Jag tror att det var vi, Rolands Gosskör, Asta Kask och Sixten Redlös. Alla ville bara sova utan Raimo som gick runt i mörkret för sig själv och gapade och skrek. Rolands Gosskör måste ha förväxlat oss med något annat band.

Hur ska ni fira kungens 50-års dag?
— Med kaffe och tårta. Nej men det är en helt vanlig dag. Vi har aldrig ens tänkt på det.

Som avslutning så undrar jag hur Ni tror att spelningen kommer gå ikväll!
— Det är första gången vi spelar nyktra, det är därför som det kommer gå åt helvete… Nej men vi var faktiskt nyktra på café Hisingen en gång.

Kingston är en stor före detta industrilokal med väldigt högt i tak så där är inte direkt mysigt och det krävs ett mera namnkunnigt band för att fylla stället. Men det var en del folk där och de flesta såg ut att uppskatta konserten, det gjorde även jag. Sötlimpa är ett bra och ösigt liveband.

SÖTLIMPA:

Glenn — sång
Raimo — bas
Hans — gitarr
Janne — gitarr
Johan — trummor

Kontakt:

Sweetloaf records,
Ullas Lyckas väg 120,
S-42833 Kållered,
SWEDEN