1 = Skit dåligt, undvik!
2 = Godkänt men inte mer…
3 = Kanon bra musik!
4 = Snart skivkontrakt?
5 = Helt perfekt, måste höras!

CRESCENDO
Sätt på mig…

Det första som slår mig när jag “sätter på” kassetten är att det brusar som fan. Ljudet på deras debut demo “Coola killar” var helt perfekt, detta kan bara inte vara samma studio. Så läser jag på omslaget och där står det studio Underground. Då måste förklaringen till ljudet vara att de kopierat denna demon själva?! Jag tror att jag ska skriva en avhandling om ljudet på denna demon (fast det har jag ju redan gjort nu). Över till det som är väsentligast: låtarna. Vid första lyssningen så blev jag besviken. Men det tar sig, nu är jag inne på femte vändan och har börjat fastna för låtar typ “Sätt på mig”, “Svart blod” och “Man”. Det dåliga ljudet (nu var vi där igen…) gör dock att sången är svår att tyda ibland, tyvärr. Men jag tror att texterna är bra. Fan vad kul att Crescendo har rockat upp “Köppebävisan”, den brukade min farmor alltid sjunga när jag var mindre. Visst är det en bra demo, visst borde Crescendo få ge ut CD-skivor på ett bolag och medverka på massor av samlingar. Men jag tycker ändå att “Coola killar” var strået vassare., i alla fall ljudet!! Har ni sett att jag lärt mig stava till Crescendo, inte Cresendo som jag skrivit tidigare (Crescendo är förresten Italienska & betyder tilltagande i tonstyrka)
Betyg: 3,5 av 5 möjliga

ETERNAL FEAR

Vadå förvånad?! Jag trodde nästan inte att det fortfarande finns kvar något band som spelar sådan här melodisk hårdrock som var oerhört populärt på 80-talet. Eternal fear (eller heter gruppen “Eternal” och demon “Fear”?) låter ungefär som Skid Row fast lite softare. Men jag tycker att denna typen av hårdrock är mycket bra, mycket lättare att ta till sig än tex death-metal och grunge. Det är 8 låtar (kanske lite väl många) och ljudet är bra. En bra demo enligt min smak, men inte särskilt nyskapande. Något kontrakt lär de knappast få förrän denna typen av musik blir trendigt igen om några år?!
Betyg: 3 av 5 möjliga

KKPA
Kikar ibland buskar & träd

Jag gillade verkligen KKPA’s förra demo, men den nya är faktiskt ännu bättre. Det finns 6 låtar på demon och KKPA har definitivt tillräckligt med starkt material för att göra en mini CD. De borde få medverka på nästa “3 i en”. Om vi leker med tanken att de skulle medverka på nästa tre i en och jag av någon anledning skulle få välja ut de tre låtarna, då skulle jag nog plocka med “Allting är helt rätt”, “Uppgång & fall” och “1999”, men det är svårt för samtliga låtar är mycket bra. Köp denna demon, KKPA spelar tajt, snabb trallpunk med bra texter.
Betyg: 4 av 5 möjliga

MASSAGE
Kickin with da homies

Fan vad många låtar Massage spelar in jämt, på deras förra demo fanns det åtta låtar, på denna finns det nio… På framför allt första demon lät det mycket Asta Kask, sen ändrade de stil något på demo #2 men framför allt så hade de låtarna mkt högre tempo. På detta som är deras tredje demo (tror jag) så har Massage återigen ändrat stil, nu är tempot lugnare igen, men några större Asta-influenser hörs inte längre. Man kan säga att Massage spelar “sorglig” punk och det intrycket förstärks av de deppiga texterna. Det finns inte en enda positiv låt, vad sägs om dessa titlarna “Våldtäktslåten”, “Knarkproblem”, “Hyckleri” och “Krossat hopp”?! Jag har gillat båda de tidigare kassetterna & jag gillar denna också. Det är positivt med band som vågar förnya sig.
Betyg: 3 av 5 möjliga

MICRO MIDAS
Demo -96

Nu är Micro Midas fulltaliga igen efter förlusten av trummisen Ante som började trumma med Astream på heltid. Vad den nya trummisen heter vet jag inte, men däremot så vet jag att Micro Midas fortsätter spela sin något udda form av punk/rock. Jag tycker inte att låtarna/refrängerna på denna demon är lika lätta att ta till sig som på deras förra alster. Det tog några lyssningar innan jag började känna igen låtarna. Men nu så börjar jag att tycka att de är riktigt bra. Det är fyra låtar på demon och det tycker jag är ganska lagom, den bästa låten är “Consumer” som de lite taktiskt (?) har lagt först. En hyfsad demo men jag gillade nog den förra bättre…
Betyg: 2,5 av 5 möjliga

MORALENS VÄKTARE
Syntetisk smegma tejp #1

Moralens Väktare har nog lyssnat på DLK en hel del, flera av låtarna (förutom den ska-influerade “Vi är moralens…”) på denna demon är väldigt DLK-influerad. Det har jag personligen inget emot eftersom jag tycker att DLK är väldigt bra fortfarande. Men tyvärr så är det nog inte så lätt att få kontrakt för ett utpräglat trallband nu förtiden. Det som är bäst med demon är den stora spelglädjen, det dåliga är att sången är för låg och otydlig ibland, det är svårt att höra texterna (fast det finns ju texthäfte visserligen men man måste ju tänka på de som är blinda…) ljudet är inte så dåligt, men inte suveränt precis… Den bästa låten är nog “Propaganda”. En klart godkänd demo med tanke på att de nästan aldrig repar och bara har funnits ca 1 år. Men ännu har de långt kvar till kontrakt, tror jag.
Betyg: 2,5 av 5 möjliga

PHYSICAL ATTRACTION
Demo -96

Detta gänget har släppt två fullängdare på det danska bolaget Progress. Men efter tre år på Progress så vill de nu gå vidare. Jag skulle inte bli förvånad om de redan har signat ett nytt skivbolag i skrivandets stund. Det handlar om hård och tung crossover med ett rappt tempo. Förra året slutade den ursprungliga sångaren, hans ersättare heter Christian och han sjunger jävligt bra. Jag är 100% säker på att Physical är väldigt bra live och lika säker på att de har ett nytt kontrakt senast i höst?!
Betyg: 4 av 5 möjliga

RETARDED
Promo

När jag hörde Retarded som förband till Millencolin på Musikens Hus så tyckte jag att de lät ungefär som Propagandhi. Det var inte bara jag som tyckte att de var bra, publiken röjde som fan. Men på demon så låter de inte alls som de gjorde live. Detta är mer softcore typ. Men det är definitivt inte dåligt, tvärtom. Snart skall de släppa en ny demo med bättre låtar och med lite tur så resulterar den i ett skivkontrakt. Mina favoriter är “Who let one go”, “Pushersong”, “Retarded” och “I’m behind”. Bra sångröst, starka melodier och spelglädje är viktigt i genren och dessa krav uppfyller Retarded till fullo. Konstigt att de inte har medverkat på några samlingar ännu.
Betyg: 4 av 5 möjliga