Ca 12 mil nordväst om Jönköping ligger en tillsynes helt vanlig håla vid namn Töreboda. Men för massor av grupper i hela sverige är Töreboda något av det bästa som har hänt dem, för i Töreboda bor nämligen Micke Blomqvist, sångare och gitarrist i Asta Kask, som förutan att spela med Asta Kask driver Kloakens Alternativa Antistudio. Kloakens Alternativa Antistudio, det totala antiljudets Mecka.
Micke berättar: Det hela kom egentligen till av en slump… Att vi (Asta Kask) hade en replokal, vilket är ganska ovanligt bland grupperna här, gjorde att de flesta skaraborgsgrupperna ville komma och repa i våran lokal, då passade jag på att spela in dom hur enkelt som helst på en gammal rullbandspelare. Jag tyckte att det var kul att samla skaraborgsgrupperna så jag fortsatte med att spela in andra grupper och började experimentera med mikrofoner och kassettdäck. Efter mycket slit och strul kom jag på att eftersom så många ville ha grupperna inspelade så kunde jag ju lika gärna göra en samlingskassett… sagt och gjort. Kloak skrål nr 1, detta var under min sk inlärningstid. Under tiden bytte jag upp mig mer och mer bla till en mixer på 12 kanaler, ett PA system på 3 kanaler. Jag provade mig fram till att göra “pålägg” med endast kassettdäck, vissa inspelningar blev bra vissa blev skit. Jag märkte att Kloakens AAS fungerade fint så jag satsade allt jag ägde och tog ett banklån så jag kunde inhandla lite saker till studion. Jag köpte bla en 20 kanals mixer, en teak 4 kanals bandspelare, ett brusreduserings dolby, en 6 kanals minimixer. Många undrar hur fan, jag kunnat köpa grejer och så. Tja jag sparar och satsar allt på musiken och framför allt försöker jag stödja andra grupper. Det är egentligen hela idén med Kloaken, att vissa studios kan ta 10 000:- för inspelning och mixning medans jag inte tar ett skit betalt. Hittills har alla grupper varit välkomna att spela in gratis och det fortsätter jag med tills jag inte har råd längre, men i framtiden kommer jag att bli tvungen att ta betalt för banden, de kostar i alla fall ca 400:- att köpa, men hittills har jag bjudit på det mesta eftersom jag inte kunnat garantera perfekt resultat, det är ju en antistudio. Jag kan nu värdera Kloaken till ca 65-70 000 kr och då är alla instrument medräknade. Man kan säga att jag går med ca 400:- i förlust på varje inspelning men jag gör det ju inte för min egen skull, men ändå så kommer vissa och bråkar om att jag gör profit på grupper tack vare Kloak skrål. Jag hatar profit, det som jag tjänat på kassetterna är högst en krona per kassett, är det profit??? Jag kommer att fortsätta ge ut kassetter och om jag får råd så kommer jag även att försöka mej på singlar och kanske även Lps.

KLOAKEN SKALL BLI ETT MECKA DIT ALLA GRUPPER KOMMER OCH KLOAKEN KAN BLI ETT OBEROENDE SKIVBOLAG. STÖD KLOAKEN FÖR KLOAKEN STÖDER DIG…

Vi som gör Skvaller rekommenderar absolut alla grupper att ta kontakt med Micke angående inspelning. För det första: Om ni aldrig har varit i en studio tidigare så ger Kloaken er studioerfarenhet och det betyder en hel del. För det andra: så får ni inspelningen mycket billigt och den duger absolut till skivor. För det tredje: så får ni mycket större chans att påverka inspelningen i Kloaken än vad ni får i en annan studio. Mickes adress: Kloaken, Kvarngatan 9, 545 00 TÖREBODA. Telefon: 0506/105 53

Tyvärr så är Kloak Skrål nr 2 mycket försenad men i Nov-Dec så skall den vara klar. Priset är 20 kr inkl porto. Beställ från: Kloaken, Kvarngatan 9, 545 00 TÖREBODA.

Två skivor har spelats in i Kloaken. Båda kommer ut i höst och dom är: Asta Kask och E.A.T.E.R. som är med på Kloak skrål nr 2.