Savage Holiday började i slutet av 84, början av 85. I början spelade de lite Sisters-inspirerad musik. Men nu på senare tid har de gått över till lite rockigare tongångar. Efter första singeln spelade de lite från och till, höll upp ungefär ½ år ungefär. Trummisar har de haft problem med, och nu har de också en ny basist som heter Kjell. Deras nuvarande trummis sitter väl ganska löst, för han är borta rätt så mycket, det är bara Magnus (sång, gitarr, programmering) och Per Persson som varit med hela tiden. Jag ringde upp Magnus som inte var hemma när jag ringde, han var på konsert med Iggy Pop.
– Förra gången de spelade i Sverige försökte de att slå hastighetsrekord. Denna gång var det mycket tyngre. Mycket gamla låtar typ Raw Power och så.
Musiklivet i Gävle var ju väldigt aktivt ett tag med band som Slam, Los Bohemos, rockklubbar osv.
– Det är tunt med både band och spelningar nu, nästan varenda rockställe har blivit disco. Banden bara repar och repar, och stampar på samma fläck. Cafe Q drar nästan inget folk, folk vill väl ha en öl när de går ut och de får inga rättigheter, så det blir olagliga fester. Det som gästat Cafe Q är väl lite amerikanska trashband. Mega City Four var där och spelade – det var väl högst 50 personer.

Säljer mycket dåligt

Finns det några andra bra band i Gävle nu då?
– Mean Metal Machine har precis kommit med en ny singel, de är bra. Det är jag och en MMM-medlem som håller i Ambush. Det blir lite tunt med skivor. Det går aldrig plus eftersom den här sortens musik inte säljer så bra, i början av 80-talet sålde det här mycket bättre.
Hur mycket har ni sålt av This Town-singeln då?
– Det är inte mycket, 300/500 ungefär. Vi var i studio våren 90 och spelade in några låtar men det blev inte så bra så det blev ingen singel av detta.

Drygputtar

Om ni fick chansen på ett större bolag?
– Jo, om vi fick chansen skulle vi ta den. Det skulle förenkla en hel del, då skulle vi slippa ringa runt överallt efter spelningar och liknande.
Låten This Town handlar om Gävle, om vissa personer i Gävle, inga speciella, men ”drygputtar” som tror att de är så mycket bättre än andra.
– Texterna är inte så där superviktiga, man är glad om man får till det. Det är helheten som är viktig. En bra text kan handla om roliga saker, även om allvarligare ting. Men ingen politik. Jag gillar dom som kan skriva bra texter. Men de är inte så många.
Ni sjunger bara på engelska?
– Ja, det skulle låta lite löjligt om vi sjöng på svenska. Det skulle låta som landsortsgrabbar som försöker sjunga på stockholmska.

Manchestervågen

Di Leva kommer ju från Gävle?
– Ja, jag respekterar honom. Jag har i och för sig inte köpt något med honom på länge. Jag har lite tidiga singlar, Modern Art och liknande.
Förutom Di Leva nämner Magnus band som Sator, Psychotic Youth som bra svenska band.
– Jag har köpt Leather nun, Docenterna och Ksmb samlingsskivor på senare tid. In the Colonnades är bra, de har vi spelat med på Tre Backar. Annars har jag lyssnat in mej på Roky Erickson, Motörheads nya. En del av Manchestervågen också. Soup Dragons tyckte jag var bra i början, men det har blivit lite väl mycket skjortor och brallor nu. Happy Mondays tyckte jag inte var bra i början, men så var jag och brorsan i London och friplåtar till en HM-konsert plus att vi var på efterfest med gratis öl och Happy Mondays, så de är schyssta.

Skoltidningsintervju

Spelar ni mycket ute?
– Det finns ju nästan inga ställen med rättigheter, inte med bra musik i alla fall. Vi har haft 4 spelningar i Stockholm, Bollnäs, Sandviken. Vi hade 3 spelningar på gång i somras i Uppsala, Stockholm men trummisen var borta så det blev inget med det. Åka till Göteborg är ju jättelångt, om vi skulle spela där så skulle det vara bra med 3-4 spelningar på en helg.
På intervjufronten är det sämre ställt, för ett tag sen ringde en liten tjej från en skoltidning och ville ha en intervju, annars är det lokaltidningarna som skriver om dem ibland.
– Det verkar inte finnas så mycket fanzines nu för tiden, säger Magnus.

Uppväxt med punk

På tal om fanzines, vad har punken betytt för er?
– Den har betytt mycket för mej, jag har vuxit upp med den. Det är ju punk i botten vi spelar, fast med dagens bättre teknik. Jag lägger ju på Pistols och Ramones än idag på skivspelaren.
Magnus har växt upp med punk mycket p.g.a. en äldre broder som gillade punk. Magnus är yngst i gruppen med sina 22 år. De andra i gruppen återfinns i åldersgrupperna 22-24 år.

Sinderella kunde funkat bättre

De samlingsskivorna som ni varit med på, ”Sinderella och ”Nordic Sounds” har de hjälpt er något?
– Jo, det har dom, de är lite folk som har ringt från tidningar och spelställen. Det var ett danskt bolag som ringde – de var visst tidning, skivbolag, distributionsbolag i ett, så lite har det väl hjälpt. Lite bättre kunde det väl fungera med Sinderella det har väl inte fått den genombrottskraften som vi trodde.
Savage Holiday – är ni väldigt våldsamma på helgerna?
– Det var en bok som hette så, jag vet inte vem som har gjort den. Det beskriver vår musik ganska bra. Partymusik som är våldsam. Vi är bäst live säger dom som sett oss. Vi försöker att inte spela här så jävla ofta, för det blir ofta samma folk som ser oss.

Datorriff

Låtarna görs på lite olika sätt, men oftast Magnus som gör dom. Ibland görs de på dator, som han tar med sej som mall, sedan lägger de på ett par riff tillsammans. Förutom egna låtar så spelar de en del covers på scen Somebody put something, Boys låt First time, I’ll be your mirror (Velvet Underground). Hemma har Magnus alla gamla Zeppelin, Guns n Roses.
– Jag gillar även Fluid, Mudhoney, Janes Addiction.

LP för dyrt

Förra året ringde de till Hultsfredsfestivalen men det var för sent. Nu har de ringt från Dalarock och ville att de skulle skicka material.
De nya planerna för Savage Holiday är väl ganska blygsamma.
– En singel, men ingen LP, det är för dyrt, en manager vore det bästa för oss, så slipper vi ordna allt det tråkiga själv.