Denna långa historia spänner sig ungefär tio år tillbaks i tiden. Då började dessa tre män spela ihop. 23 Till blev till vid årsskiftet 84/85 och hade sin premiärspelning i februari eller mars 1985.
— Ett tag var vi fyra medlemmar, säger Micke Pihlblad, det var kring LP:n Anabola melodier (1988/89). Då var George Gustafsson med på gitarr och orgel, men han hade inte tid i längden och la av.
Han brukar fortfarande vara med i studion och göra lite orgelpålägg och annat smått och gott. Han är en jävligt duktig musiker.
Hur kom namnet 23 Till till?
— Det är en väl bevarad hemlighet som bara ett fåtal utvalda känner till. Om vi splittras någon gång ska vi avslöja allt.

influenser

På frågan om influenser har gruppen en hel del gemensamma husgudar som Clash, Jam, Screaming blue messiahs, Pixies, New Model Army, Carter The unstoppable sex machine. Det finns även lite individuella favoriter som Jannes Francis Rossi, Olga i Toy Dolls och han är dessutom tokig i en gammal jazzsnubbe som heter Leon Redbone. Pära och jag (Micke) lyssnar annars på nyare musik.

melodier

Vår musik är melodisk, vi har alltid gillat melodier, säger Micke, att beskriva musiken man gör är alltid svårt. Vi tycker själva vi har en jävla bredd på materialet, men att vi ändå har något som gör att det låter 23 Till. Vi vågar experimentera mer nu, det senaste vi gjort är ganska roliga saker. Överhuvudtaget gillar vi lite luriga låtar, även om vi alltid har ett speciellt ös i grund och botten.

punk — finns den?

Vi fortsätter utfrågandet och på frågan om punkens betydelse säger Micke:
— Precis som för så många andra i vår generation var det punken som fick oss att börja spela. Men vad är punk idag? Finns den överhuvudtaget?
Politiskt sett hänger vi med vad som händer i samhället, fortsätter Micke, men det har inte så mycket med musiken att göra. Då och då skriver vi väl texter som kanske kan tolkas som politiska, men då handlar det inte om att pracka på folk våra åsikter utan helt enkelt om en kommentar till något omkring oss. Folk får tycka vad de vill, vi har trevliga vänner både bland moderater och anarkister. Det är viktigt att skilja på sak och person.

det var hudkräm

På deras debutsingel Vitt Slem är det en man som har något mycket skumt sprutat över sej och man kan relatera till låttiteln och undra vad det är.
— Det är inte så illa som det ser ut, utan det är vanlig hudkräm, replikerar Micke, vi ville göra ett omslag som väckte uppmärksamhet eftersom det var vår första singel. Vi tyckte det var en rolig anspelning till titeln, låten i sig handlar om betydligt allvarligare saker, men humor är viktigt. Även om del tyckt att omslaget varit jävligt barnsligt. Det var i alla fall kul när vi tog omslagsbilden.
Den singeln och alla andra skivor som de har gett ut (förutom samlingsskivor) har kommit på Studio Otukt.
— Vi trivs på Otukt, Mårten och Jojo är trevliga prickar och vi har bra kontakt med de andra banden som Coca Carola som vi delade LP:n Anabola Melodier med, de gjorde vi en del spelningar med. Vi har även gjort ett par utbytesgrejor med Köttgrottorna och så kan vi väl säga att vi samarbetar med Los Concombres som vi delar replokal med.
Men visst är det tråkigt med Studio Otukt att de inte har större resurser, fortsätter Micke, det tycker de säkert själva också, de är otroligt hängivna och det kompenserar mycket.
Det har ju kommit mycket bra musik i Sverige de senaste åren tycker jag.
— Sator, Persons Pack, Sonic Walthers, Köttgrottorna, Sonic Surf City, Stormavdelningen, Docenterna, Lars Demian, Wannadies, Pappa Dee är bara att nämna några utan att rangordna dom, säger Micke.
Alla hade ju idoler när vi var små, vad hade pojkarna i 23 Till för idoler då. Micke hade Ove Kindvall, Sweet, Kiss och Nazareth, Pär drämde till med Christer Hult (IFK N-ping), Slade och Nazareth och Jan Status Quo, Budgie och Bo la Fleur (även han IFK N-ping).

“norrköpings bästa fotbollslag”

När de inte spelar och tränar gör de detsamma som alla andra jobbar:
— Vi utgör dessutom stommen i OKKA BK:s fantastiska division 7-lag i fotboll. Sedan 87/88 har vi haft mellan 20-40 spelningar utanför Norrköping varje år. Sista halvåret har vi dock medvetet legat lågt, gjort nya låtar, spelat in och bara haft några strögigs här i Norrköping och Stockholm. Vi har spelat från Bollnäs i norr till Odense i söder. Från Lidköping i väster till Moskva i öster där vi gjorde två konserter i dec 89.

yuppies

“Välkommen till den nya fronten, där finns det inga kameleonter” är ju en ovanlig textrad.
— Låten skrevs när yuppie-idealet var som starkast, svarar Micke, alla ville göra snabba klipp och vara businessmän. Tanken var att ge en bild av “Kungen av Yuppieland” där han sitter och lockar på nya undersåtar.
— Här finns inga kameleonter innebär att ingen behöver låtsas tänka på någon annan, fortsätter Micke, kom hit och tänk på dej själv ungefär. Men också sjunger “glöm bort att du och jag, bara är kroppar som någon annan vill ha”. Alla människor måste sälja sin kropp för att få pengar. Hårddrar man det så är det ju så samhället är uppbyggt.
Nu har ju Östeuropa blivit “fritt”, det har väl kanske gått lite väl fort?
— Att det snabbt ska bli bättre är nog en utopi, säger Micke, å andra sidan kan det knappast bli sämre. Vi var i Moskva och spelade i december 89 och folk har det verkligen för djävligt. De är trötta på hela systemet. Att försöka säga åt folk att det finns mycket som är dåligt i väst är meningslöst. Folk vi snackade med där sa bara “USA yeah, fuck The USSR”. De tror att lösningen på alla problem finns här. Det kommer att ta tid innan de fattar att allt inte är antingen vitt eller svart.
Dricka öl och festa är ju kul och det är något som micke håller med om.
— Men resten rör vi inte, knark förstör människan mycket mer påtagligt och det bör motarbetas. Fast folk har alltid drogat. Frågan är istället varför de gör det.

fanzines är trevligt

Att slitz nu skall läggas ner kommenterar Micke inte nämnvärt och säger istället.
— Fanzines är alltid kul att läsa. Extra kul att det verkar blomma upp extra många just nu. Tidigare har vi varit med i Kakafoni och vi ska vara med på en skiva som följer med i New Kind of Kicks nästa nummer.
I Norrköping verkar det hända en del med många bra band som Sister James, Cod Lovers, Sonic Surf City.
— Det finns många driftiga människor som är intresserade av musik. Rockföreningen har funkat jävligt bra sedan -85 och det har gjort att musikintresset ökat. Det finns många svartkrogar där banden har kunnat spela. Bärs och rock n roll är två saker som faktiskt förutsätter varandra.
— Det finns två bra bolag (indie), Ceilidh och SND, så banden har möjlighet att ge ut skivor. Det finns många bra band förutom dom du nämnde Saturday Kids, Raketklubben, Los Concombres och Persuaders är några namn att hålla koll efter.
— Vi själva har jobbat hela hösten och vintern på en LP det mesta är inspelat och klart, vi hoppas att den ska vara ute någon gång i vår, i vilket fall helst innan sommaren, köp den hälsar PILA.