Bandet The Sounds kommer från Helsingborg och består utav Maja Ivarsson, sång, Fredrik Nilsson, trummor, Johan Bengtsson, bas, Felix Rodrigues, gitarr och Jesper Anderberg, keyboard. De bildades 1998, men då utan Jesper. Felix och Johan spelade tennis ihop som barn och några år senare sprang de på varandra och beslöt sig för att starta ett band. Felix och Maja gick i samma klass och på en rast så frågade Felix ifall Maja ville vara med i han och hans kompis band. Maja tackade ja, utan att tveka. Fredrik bodde granne med Johan och blev den givna trummisen. Sedan träffade de Jesper på Hultsfred och han följde även med dem till Roskilde och så fick även han vara med.

Under det senaste halvåret har The Sounds blivit väldigt hypade i media och många anser de vara för mainstream och kommersiella och med hitlåtarna “Hit me!” och “Living in America” kan man verkligen börja fundera… gör de musik för att bli kända, eller för att det är kul och få chansen att nå ut med ett budskap?
När de kom till Uppsala tog vi tillfället i akt att se vad de egentligen går för.

Vem kom på namnet The Sounds?
Det gjorde jag, säger Felix. Jag var i London och såg en klubb som hette “Sound”, så jag tog med mig namnet tillbaka till Sverige och lade till ett S.

Vad har ni för influenser?
Allt mellan himmel och jord. Allt från Neil Young till Depeche Mode, svarar Maja. Ultra box är också väldigt bra, tillägger Jesper.

Lyssnar ni alla på samma sorts musik eller var ni oense om vilken musikstil ni ville spela?
Nej, vi var aldrig oense, säger Fredrik. Vi lyssnar alla på olika musik, vilket är bra. Om man bara lyssnar på ett band och tycker att de är jätte bra, så blir det lätt att man själv tar efter och till slut börjar man låta exakt som det bandet.

Har ni alltid velat syssla med musik?
Nej, jag ville bli glasblåsare när jag var åtta, svarar Maja och de andra skrattar. Jag har aldrig tänkt sjunga. Jag kan ju spela några instrument men jag hade ju aldrig sjungt något förut. Någon vart ju tvungen att sjunga, så det fick bli jag, säger hon sedan och ler.
Alla har ju en dröm, säger Jesper. När man är åtta-tio år vet man ju precis vad man vill bli men det ändras med tiden.

Erat debutalbum släpps den 11 november. Hur länge har ni jobbat med det?
Alltså, vi har ju hållit på med en massa låtar under en lång tid, svarar Maja. “Living in America” och “Fire” är äldst. De är typ två år gamla.

Varför döpte ni det till “Living in America”?
För att det var enkelt, säger Maja.

Hur länge tänker ni hålla på? Har ni något mål?
Vi håller på tills det inte är något kul längre, säger Jesper. Tills det inte kommer några på spelningarna kanske, svarar Maja.

Du är ju ensam tjej i bandet. Tycker du att det är stor fokusering kring detta, och får du många frågor om det?
Nej, det är väl ingen speciell fokusering på mig som ensam tjej, svarar Maja.
Jag har alltid umgåtts med nästan bara killar, det är mycket lättare. Tjejer är så jobbiga och blir så lätt sura och snackar en massa skit. Det blir inget skitsnack med killar. Om vi skulle börja bråka så bråkar vi ett tag och sen säger vi bara: äh, vi lägger ner det här. Och så gör vi det och pratar om något annat. Men så går det inte att göra med tjejer.

Många anser er vara alldeles för kommersiella, vad tycker ni om det?
Men vaddå, säger Felix. Vi gör precis vad vi vill. Det är inget negativt att vara kommersiell. Man gör ju det här, vi spelar ju musik, för att sälja skivor, fortsätter Maja. Om man anser det vara för kommersiellt så jaha. Det är de som inte lyckas som säger så. Men vi tänker ju inte göra Elvis covers, tillägger Jesper. Vi satsar högt, och om man blir kommersiell för det så får vi väl bli det då. Jag är så jävla trött på den här lo-fi grejen, att det ska vara så tufft, säger Maja. Jag tycker att det är tuffare vara kommersiell och sälja skivor och så.

I låten “Living in America” sjunger ni “we’re not living in America, but we’re not sorry”. Är det något politiskt budskap?
Nej, det är det inte. Det betyder bara att vi inte bor i Amerika och att vi inte är ledsna över det, säger Maja. Jag har varit där och det ser inte ut som Amerika i Sverige och det är inget att se upp till. Det landet är verkligen konstigt.

Hur viktigt är det att komma ut och träffa fans?
Det är ju det roligaste, svarar Felix. Utan fansen vore vi ju ingenting, tillägger Johan.

Har ni råkat ut för något roligt/obehagligt som något fan gjort?
En gång när vi skulle spela så var det en kille som hade tryckt upp typ 400 flyers som han delade ut. På dem stod det: The Sounds are shite! Han kanske inte var något fan, men han hade nog någon slags hatkärlek till oss, berättar Maja. Fast jag tycker ändå att det var ganska gulligt. Tänk på hur mycket tid han hade lagt ner bara för att säga att han inte tyckte om oss. Då har man ju ändå nått fram. Sen har jag fått en hel garderob, typ. Folk kastade upp skor, byxor, kalsonger och tröjor till mig. Jag vet inte, de ville kanske bara klä av sig framför mig, fortsätter hon. Något jag hatar, det är när gamla “vänner”, som man inte har pratat med sen man gick i skolan och som inte ens tyckte om en då, ringer och ber om att få bli uppskrivna på gästlistor och sånt, säger Jesper.

Vad handlar egentligen låten “Hit me” om?
Ingenting egentligen, svarar Maja. Det är jätte många som frågat om det har något med SM-sex att göra. Men då har jag bara svarat att om de vill och tror att det ska göra det, så får de gärna tro det. Man får tro vad man vill. Sen klingar det så bra också. Det finns jätte många låtar som har något med “hit me” att göra och det klingar bra.

Ni har ju blivit jämförda med bandet Blondie, trots att jag tycker att ni har ett litet hårdare sound. Vilka band har ni mer blivit jämförda med, och håller ni med?
Tack, säger Jesper och ler och gör tummen-upp. Det är en komplimang att bl jämförda med Blondie, säger Felix. Fast jag tror att vi blir det eftersom jag är blond och ensam tjej och de andra är mörkhåriga, svarar Maja. Haha, egentligen är det inte vi som spelar, vi kan varken spela eller sjunga, fortsätter hon och de andra skrattar. Vi är som i den där videon, (the soundtrack of our lives, reds. anm.) där det sitter folk bakom scenen och spelar och de andra bara mimar och låtsas.

Vad hade ni för stilar som yngre?
Jag var nog hårdrock och synth, svarar Jesper. Jag med, säger både Felix och Johan. Jag var nog synth, säger Maja. Jag fick inspiration av mina äldre bröder.

Tänker ni mycket på hur ni ser ut innan en spelning. Fixar ni er speciellt?
Nej, vi fixar oss inte, svarar Felix. Nej, jag tar det som luktar minst, säger Maja och skrattar. Man har ju inte tid att tvätta. Men det är Maja som stylar oss, lägger Jesper in. Ja, jag klipper dem, fast just nu ser ni väldigt risiga ut.

Hur många spelningar har ni gjort, och hur var den första?
Vi har väl gjort närmare 120 stycken nu, säger Fredrik. Våran första spelning gick jätte bra. Vi var förband till Thåström. Haha, när vi stod på scenen så stod han bredvid med sin mössa nerdragen och armarna i kors och diggade, berättar Felix. Det var kul. Det var väl cirka 2.500 personer i publiken.

Vilken har då varit eran bästa?
Oj, det har varit många. Typ den i Göteborg, eller i Köpenhamn. Och i Borlänge. Där är det alltid bra, berättar Felix. För de röjer så jävla mycket.

Har ni haft perioder där ni haft lite personer på spelningarna?
Ja, en gång var det typ bara tre personer, säger Maja. Nej, inte under längre perioder. Vi har ju ett bra rykte som liveband, så även fast folk inte har hört oss, så kommer de och tittar.

Är ni ofta nervösa inför en spelning? Och hur förbereder ni er?
Nej, vi brukar inte vara nervösa. Bara inför showcase, svarar Jesper. Eller den där gången då kultureliten i Tyskland stod längst bak med armarna i kors och bedömde oss, säger Maja. Då blir man nervös. För de diggade inte musiken utan bara stod där. Men vi spelade på som vanligt, och det gick bra.

Okej, vi brukar ställa 10 snabba frågor till de vi intervjuar. Vem ska svara, vill ni svara enskilt, eller hur vill ni göra?
Vi kan göra varannan, svarar Johan.

(De svarade i ordningen: Johan, Jesper, Felix, Fredrik, Maja)

10 snabba frågor – The Sounds

1. 60, 70 eller 80-tals musik? 80-tal
2. synth eller gitarr? synthgitarr
3. höger eller vänster? höger, jag använder den mest, haha. Jag spelar ju gitarr
4. vinyl eller cd? vinyl
5. vinter, vår, sommar eller höst? höst
6. kaffe eller the? Kaffe
7. fram eller bak? bak
8. rik eller kär? rik
9. teve eller bok? teve
10. belle and sebastian eller the jesus and mary chain? The Jesus and mary chain, för de har snyggare namn