Super Error kommer från Kristianstad och spelar musik som skulle kunna beskrivas som ny-progg och jämföras med Samla mammas manna. Jag såg dem på Emmabodafestivalen i somras för att jag hört den grymma låten “Midnight Yoik” med dem, som finns med på samlingsskivan “svensk populärmusik volym ett”. De gjorde en tokbra spelning så jag ringde upp Markus i bandet för att få veta lite mer om dem.

Hej hej! Hur länge har super error funnits?
— Hej. Vi, som Super error, har spelat ihop sedan i början av sommaren. Då var det en annan Marcus och Martin som startade bandet och det var efter att ha skickat en demo till Emmaboda festivalen och fått en spelning där de kom på att de behövde fler medlemmar. Då kom Jimmy Nordström, Andreas Jönsson och jag med.
Okej. Var ni vänner sedan tidigare?
— Ja, det var vi. Kanske inte lika bra som nu, men vi hade ju träffats tidigare allihop.
Hur skulle du beskriva er musik?
— Ny-progg. Många jämför oss med Samla mammas manna och där håller jag med, vi använder rösten som ett instrument på samma sätt som dom. Vi spelar ju ganska rolig och skämtsam musik med många olika stycken i varje låt. I en låt kan det finnas stycken som inte alls passar ihop, vi kan blanda samba, jazz, hårdrock, noise och allt möjligt i en låt och det är väl det som får det så lustigt.
Var ni oense om vad ni skulle spela för musik eller föll det sig naturligt?
— För mig var det ganska viktigt att jag kunde stå för musiken. Jag har varit med i band tidigare där jag inte gillat eller vart nöjd med det jag spelar och då blir det inte alls särskilt kul. Men Super error kan jag stå för, och det gör de andra i bandet också. Att vi spelar den sorts musik vi gör beror nog mycket på den flummiga musik som några i bandet lyssnar på. Det var ju Marcus och Martin som startade bandet och de lyssnar på mycket sepe-musik, väldigt konstig musik, så det är nog därför vi låter ganska annorlunda.
Vad lyssnar de på för flummig musik? Och vad har ni annars för influenser?
— Det som influerat oss är svårt att säga; alla lyssnar på så olika musik. En lyssnar mycket på Neil Young och lite äldre musik. Martin lyssnar på en massa flum-musik, typ Yoko Ono och trummisen lyssnar på lite hårdare musik. Men det är nog mycket av Martin och Marcus sepe-musik som influerat.
Vem spelar vad och vad använder ni er av för instrument?
— En utav oss spelar trummor och alla vi andra fyra spelar lite olika. Vi byter runt mellan bas, gitarr, piano och synth. Om det är något enkelt på piano så kanske jag kan ta det, men om det är något svårare så tar någon som är bättre på piano över.
Vad har ni gjort hittills? (hur många demos)
— Vi har bara gjort en demo, på fem låtar. Den heter ingenting och man kan ladda hem den på vår hemsida(se hemsida längst ner). Eller om man vill köpa den så kan man kanske maila och sen skicka 20 kr eller nåt.
Okej. Vad tyckte ni om Emmabodaspelningen i år?
— Jävligt trevligt. Det var mycket folk, 1000 personer i publiken tror jag. Emmaboda i allmänhet är en trevlig festival, men jag börjar bli lite gammal för den nu. Synd.
Har ni haft några andra spelningar förutom den?
— Ja, bl a på festival Hunra som anordnades av föreningen “Trevligt med rockmusik” i somras. Hemsk festival, jag gillar inte den föreningen, trots att många andra gör det. De behandlar oss som as. De bor ju också i Kristianstad, som oss, och de låter oss spela för att vara snälla mot lokala band, verkar det som. Medan andra skitband som The Sounds fick pizza under festivalen, fick vi grötig pasta och vatten, typ.
Vad håller ni på med nu då? Skiva?
— Nja… vi ligger lite lågt. Nästan alla i bandet är med i andra band vid sidan om och nu har Super error hamnat lite åt sidan.
Ja, jag vet att några av er är med i Turbine Powered Heroes bl a.
— Det stämmer, Andreas och Martin är med i Turbine powered heroes. Jag är med i flera band t ex. Absent, Scraps of tape och Lavemangsmugglarna.
Okej, det var alla mina frågor. Tack så mycket och lycka till i framtiden.
— Ja, tack själv. Hej då.

www.layman.nu/supererror