Svensk pop har begåvats med ett nytt »inne»-band! Och inte vilket som helst, det rör sig om ett R&B-band av en för europeiska förhållanden helt enastående klass. Harlem Kiddies heter bandet som på kort tid blivit alla popmusikers favoritorkester. Visserligen har väl våra popmusikanter alltid haft förebilder, men det nya med Harlem Kiddies är att det samtidigt är favoritband för danspublik som för jazzmusiker.

På en norrländsk popklubb var orkestern tvungna att göra extranummer på extranummer inför en helt begeistrad publik.
På Göteborgs berömda Cue Club jammade grabbarna en natt tillsammans med Spencer Davies Group och lyckades med konststycket att imponera både på publiken och på Stevie Winwoods band.

Publiken upptäcker »Cirkeln»

Under jazzfestivalen kom flera av Lionel Hamptons mannar upp med sina instrument och spelade med på restaurant Gyllene Cirkeln i Stockholm där Harlem Kiddies på sistone blivit något av »husbandet», och spelade med. Då erbjöd sig t. ex. Buddy Terry tenorist hos Lionel att börja spela hos Harlem Kiddies.
Harlem Kiddies är också bandet som fått publiken att återvända till Gyllene Cirkeln i Stockholm. Grave Hansen, bandets danskfödde trummis, 36 år, som tillbringat 20 år som professionell trummis berättar för SB:

Popkillar lyssnar och lär

— Det är roligt att känna att man satsat på rätt häst, för en gångs skull. Det har visat sig vara ett lyckat schackdrag att börja spela R&B med killar som verkligen begriper sig på musik. Vi är ett kvalitetsgäng som börjat »gå hem» mer och mer hos den stora publiken såväl som hos popmusiker i allmänhet. När vi spelar på »Cirkeln» händer det ofta att grabbarna i Shivers, Hi Balls Yardleys, Science Poption och allt vad de heter är uppe och lyssnar.
— Personligen tror jag att de håller på att upptäcka och lära sig den nya stil jag personligen tror kommer mer och mer, med blås, mycket rytm — och framförallt spelglädje.
— Nu kommer förresten verkningarna av de här årens gitarrpop att bli märkbara. När banden börjar söka blåsare, då kommer de att upptäcka att det inte kommit fram några nya friska krafter inom det gebitet. De som är tillräckligt duktiga är alldeles för gamla för att ställa sig upp i ett popband och se allmänt gulliga ut.

Organissa från Supremes

— Vi har, om jag får säga det själv, lyckats trumma ihop ett gäng gubbar som, rent musikaliskt, inte går av för hackor.
Den första gubben i bandet är en ung, mycket söt, färgad flicka från Tamla-staden Detroit. Hon har kommit till oss direkt från en filminspelning för Warner Brothers och de som inte har tillfälle att se henne som organissa kan se henne i filmen som heter »Up And Down The Staircase». Sitt musikaliska förflutna har hon som organissa för bl. a. Supremes och Martha & Vandellas.

Jack Mc Duffs förre gitarrist

Gitarrist är Paul Weeden som spelat hos bl. a. Wild Bill Davidsson, Jimmy Smith och Jack Mc Duff. Förutom att han spelat gitarr hos Mc Duff brukar han så ofta tillfälle ges spela poker med denne.

Tenoristen tidigare med Art Blakey

Hårdsvängande tenorist är Jesse Wilkens som tidigare varit med bl. a. Art Blakey och Bobby Parker.

Saxofonisten från Animals-turné

Dave Turnbull har innan han började spela sax hos Grave Hansen turnerat med både Animals och Brenda Lee.
I pressläggningsögonblicket meddelas att gruppen kommer med en ny sångare som direkt-importeras från USA, med Don Gardners förmedling, för att ersätta Willie Ray som slutat som sångare hos Grave för att resa hem till Amerika.
Han sjöng låtar i James Brown-stil och hade, som kompensation för sin något knackiga sångstil, ett fruktansvärt håll-i-gång på scenen. När SB såg honom i aktion svettades han rakt igenom kavajen under sin tempofyllda »showtime».

Grave Hansen — mannen bakom Tommy Tausis teknik

Grave Hansen är en av våra festligaste trummisar och har varit med i många svenska dansorkestrar. Så var han t. ex. med Simon Brehm på den tiden denne fortfarande var aktiv, han har varit med Weine Renliden i två omgångar, han har varit »andre-trummis» i radions underhållningsorkester, han har spelat i cirkus-orkester, och han har spelat med Ernie Englund och Kettil Olsson.
Dessutom är det Grave som lärt vår kanske mest framstående poptrummis, Tommy Tausis i Tages, att hantera stockarna. Grunden hade Tommy fått av en militärtrumslagare i Södertälje, men finesserna och sitt beat har han lärt av Grave, som dessemellan lärde Tommy att läsa noter, något som bara ett fåtal poptrummisar behärskar.
När detta skrives är Harlem Kiddies på turné i Danmark. Harlem Kiddies har nämligen börjat upptäckas även utanför Sverige. Man har fått erbjudande från samtliga skandinaviska länder, inklusive Island. Dessutom har man erbjudanden från Tyskland och Paris.