»Det behövs så litet» var en rubrik i förra numret av Show Business. Under den rubriken efterlyste vi en större satsning på välgörenhet av folk i popbranschen. Föga anade vi hur snabbt vår ide skulle anammas.
Vi har med stort intresse tagit del i ett initiativ som kommer från Skarabandet Five Teddys. Skaraborgs Läns Tidning kom för en tid sedan med en idé som gick ut på att genom olika insamlingar i samband med luciafirandet skicka tidningens lucia till Tanazania i Afrika med medicin till de tusentals barn och ungdomar som lider av spetälska.

50: — räddar ett barn

— Varför skulle inte vi kunna hjälpa till, sade man i Five Teddys som är Skaras populäraste lokalband.
Five Teddys skickade således ut en utmaning till alla Sveriges popmänniskor om att ställa upp i en »hjälpduell» till förmån för spetälskesjukhuset Bukoba i Tanzania. Det gällde att rädda flest barn undan sjukdomen. Det kostar 50:- att rädda ett barn. Man har satt målet högt, det är meningen att varje band skall rädda hundra sjuka.

Stockholmsklubb antog »utmaningen»

Five Teddys hoppas på medverkan av dansarrangörer, popklubbar etc. som genom att avstå en del av sina intäkter kan bidra med stora summor. Grabbarna har redan börjat sin egen aktion med gatudans och popgala. Medan man spelade på sex olika platser i Skara gick fanklubbsmedlemmar omkring med insamlingsbössor.
Skaraborgs Läns Tidning har redan över 25.000:- på Luciagåvans bankkonto men Five Teddys lovar att det skall bli mera.
Så har t. ex. Club Arthur, discotheque i Stockholm, genom förhöjd lördagsentré kunnat bidraga med 1.030 kr och man hoppas att flera Stockholmsklubbar skall följa upp idén.

Klart för Ola och Shanes

Klart är det också att Ola & Janglers antagit utmaningen och småningom kommer till Skara för att spela ihop slantar för sjukhuset i Afrika.
Förmodligen kommer också Shanes att ställa upp så fort de kommer hem från sin Spanien-resa.
Vi på Show Business kan bara hoppas att ännu flera popband, popklubbar och popmänniskor sluter upp bakom ett, som vi tycker, ovanligt och friskt initiativ i svenskt nöjesliv.