En kväll i november på väg från Gävle till Borlänge i brorsans SAAB 900 gjorde jag en intervju med Mats (basist) från IN AETERNUM. På väg till Borlänge var vi för att besöka Kupolen och Monsters of the Millenium.
Någonstans strax öster om Hofors började intervjun och då var Mats ganska nykter, vilket skulle förändras en del senare…

Har det blivit nån brutalfylla på sistone då? (En mogen fråga att börja med!)
— En del, men inte mer än vanligt. Man har ju tacklat av lite, kanske det beror på åldern…

Hur har erat alster Forever Blasphemy blivit mottaget hittills av metal publiken? Verkar det sälja bra?
— Den tycks ha blivit bra mottagen får man väl säga, c:a 5000 ex. sålda. Och det är ju inte bara skivan som blivit positivt bemött, turnén i våras fick riktigt bra respons den med.

Jag fick hålla i en tung och ohyggligt läcker bild-vinyl 7:a i en upplaga av endast 500 ex hemma hos Mackan (gemensam vän), kan du inte berätta om den.
— Jo då, på skivan återfinns låtarna: “Demons Possession” och W.A.S.P. covern “Hellion”.
“Demons Possession” valde vi att ta med för att den dels är förbannat bra och dels så är den brutalare och mer extrem än andra låtar på Forever Blasphemy. Det var jag som föreslog W.A.S.P. covern som en hyllning till våra polare på Hellion Records i Tyskland.

Har ni fått kämpa hårt för kontraktet med Necropolis, eller har det bara flutit på för er?
— När jag kom med för c:a 2 år sedan så hade David och Peo precis släppt en mini-CD på Davids eget bolag: From the Dark Productions.
David och Peo hade kämpat i många år innan dess och ungefär när jag joinade dom så hade Necropolis fått upp ögonen för IN AETERNUM och fattat att det var ett band värt att satsa på.

Hur kommer det sig att du blev med i IN AETERNUM?
— Jag böljade spela musik ’87-’88, drog igång ett plojband: MATS REDLÖS OCH RUNKARNA (Mats som sångare och gitarrist) som parodi på all skitpunk.
Hade sedan några mer eller mindre seriösa death metal band men ’93-’94 la jag ner allt sånt för det verkade inte vara nån som ville spela sånt då.
Jag har varit jävligt bra polare med både David och Peo sen tidigare, så när jag blev tillfrågad, efter att ha hört deras mini-CD, om jag ville vara med så tvekade jag inte en sekund.

Kommer ni att dra ut på några spelningar framöver då?
— Först och främst så ska nästa skiva ut, vi skulle ha gått in i studion den 17/11 men vår trummis har brutit foten så det får skjutas upp till januari.
Ev. så tänker Paul på Necropolis ta över oss till USA för en turné där (Kanske tillsammans med ANGEL CORPSE), men det kan inte bli aktuellt förrän efter skivsläppet.

Hur var det att spela på Wacken och är festival spelningar nåt ni kommer att vilja göra igen?
— Ja du, det var en riktig jävla upplevelse och förbannat bra respons fick vi också.
Det verkade som att många kände igen oss från turnén med IMMORTAL.
En del tekniska problem blev det ju på Wacken men i övrigt så var det jävligt bra. Det är ju alltid häftigare att spela på festival där det är så stor publik. Förövrigt så har vi en liten förhoppning om DYNAMO 2000, förhandling pågår.

Vid det här laget så börjar Mats att bli lite packad…

Det verkar mest vara er sångare/gitarrist som brukar bli offer för intervjuer, är det planerat eller har det bara blivit så?
— Det är ju David som har bildat IN AETERNUM och därför faller det sig naturligt att han är frontfigur.

Era texter handlar mycket om det onda, är det något ni står för eller tycker ni att det bara är fascinerande? Svara ärligt, Hem och Skola kommer nog aldrig att läsa Serenity Magazine…
— Självklart står vi för det, David skriver ju alla texterna men vi andra håller med helt och fullt.

Hur ser du på kristendomen, eller andra religioner för den delen?
— Kristendomen och alla andra religioner är så patetiska, folk säljer sig själva, dom lever i en förbannad lögn. Det är svårt att definiera…

Hur ser eran backcatalogue ut, inkluderat demos och om ni varit med i några andra band.
— ’96-’97 nån gång släpptes mini-CD:n (namnet fick jag aldrig fram av Mats för nu hade han börjat sluddrat lite /Johan), bildsingeln Demons Possession och CD:n Forever Blasphemy.
Nya skivan kommer förhoppningsvis i april/maj nån gång, arbetsnamn är Pestilent Plague.
Vår före detta trummis numera gitarrist, Peo, var tidigare medlem i Sandviken-bandet SORCERY där han i stort sett gjort allt utom sjungit.
Jag föreslog min granne Jocke som trummis i IN AETERNUM så att Peo skulle få spela gitarr som han alltid velat.

Det tenderar att bli en lite rörig intervju nu när Mats svävar iväg på i sinnet utmålade moln av folköl och hemkört, men endast några frågor återstår och jag tror att jag kan få ur honom några vettiga ord…

Har du några andra intressen än musik, och vad jobbar du med?
— Jag är jävligt intresserad av motorer, tuffa bilar och råa motorcyklar tycker jag liksom hör ihop lite med metal…
Till vardags så kör jag lastbil.

Hur ser din skivsamling ut, och vilket är tidernas bästa metal album enligt dig som basist i Gästriklands ondaste (?) kvartett?
— Tack som fan, jag har lyssnat på hårdrock sedan jag var i 9 års åldern och det är ’80 tals metalen som ligger mig varmast om hjärtat, gammal speed-, döds- och thrash metal.
Tidernas bästa album… hmm svårt som fan… det är ju så jävla många som platsar… Powerslave med IRON MAIDEN och förstås Infernal Overkill med DESTRUCTION.

När du går och hyr en videofilm, vad blir det då för nåt?
— Hyr inte så ofta, jag gillar perversa porrfilmer och jävligt skumma science fiction filmer…

Jag vet inte om han bara tramsade eller om han faktiskt gillar perversa porrfilmer, men va fan, det är ju ett fritt land… Tack till Mats och IN AETERNUM för medverkan…
Se upp för nya albumet som beräknas vara ute i April detta år, det kommer garanterat att rocka!