GODGORY är ett band jag följt sedan demostadiet med blandade uppfattningar…
Men när senaste utgåvan Resurrection kom ut på marknaden kände jag att jag var tvungen att kontakta Matte Andersson för en intervju…

God dag, god morgon, godkväll eller god natt beroende på vilken tid på dygnet du svarar på denna intervju. Hur är läget en kulen höst dag som denna då?
— God natt passar nog bäst in… klockan är 02:33. Jag mår bra faktiskt, punkölen rinner som vatten, det är söndag och jag ska inte upp och jobba. Så läget är fan i mig underbart.

Karlstad, finns det många band där? MOANING WIND var ju aktiva förut vet jag, men några fler? Eller du kanske inte har så stor koll?
— Ja det finns ett par stycken som är värda att nämnas, vi har MENTAL CRYPT (thrash/death), VOMITORY (dödsmetall), INFERNAL GATES (death/doom), GEHENNAH (fylle metal), BAY LAUREL (gothic). Det är dom som jag vet om.

Beskriv Resurrection för oss. Varför den titeln, vad texterna handlar om osv.
— Vi kallar skivan för Resurrection för att det är den starkaste låten på skivan och den beskriver GODGORY’s sound. Jag kan redogöra för de texter jag har skrivit.
“Crimson Snow”: Handlar om en massmördare som åker fast och blir avrättad i elektriska stolen och de sänder det på TV som underhållning.
“Death in black”: Handlar om döden och hur den styr våra liv, om den bestämmer att ta dig i från jordelivet så gör den det och det finns inget du kan göra åt det.
“Collector of tears”: Handlar om att i stället för att hålla saker inom sig typ ilska, tårar så är det bättre att låta det komma ut, det mår man bättre av att släppa ut det och inte låsa in det inombords.
Resten av texterna har en kompis till oss gjort som heter Fredrik Olsson.

Whålin har ju varit framme och kluddrat ihop ert omslag, finns det ingen annan som har kunnat göra det? Vart ni nöjda med resultatet och vem kom med idén till det?
— Vi är asnöjda med vårat omslag, ett av de snyggaste jag sett faktiskt. Vi kunde ju ha bett någon annan göra det men vi hade sett så många fina omslag som han hade gjort så vi ville ha honom, det är något vi inte ångrar. Vi gav Kristian 3 låtar plus titeln på skivan så gjorde han bilden utifrån den informationen. Vi är så nöjda med Kristian så han ska måla utsidan till vår 4:de skiva också.

Musiken är ganska skiftande på nya albumet, vissa partier är av värsta TIAMAT-inspirerade sort medans andra låter rätt “västkust”. Hur kommer det sig?
— Det beror på vilken sinnesstämning Erik är i när han skriver låtarna, han förmedlar sina känslor genom musiken. Erik lyssnar också på många olika genres av musik och får sina influenser inte bara från underground-musik. Det är nog därför vi har en egen stil.

“Princess of the Dawn” var ett roligt inslag på albumet också, hur kom det sig att ni valde att göra just en ACCEPT cover? Många har ju redan gjort det t.ex. DIMMU BORGIR och WITCHERY.
— Vi blev tillfrågade av Nuclear Blast om vi ville medverka på en ACCEPT tribute, självklart ville vi det eftersom vi har lyssnat på ACCEPT sedan vi var 10 år. Vi ville göra en låt från “Restless and wild” för det är deras bästa platta och det var den vi upptäckte ACCEPT med. Vi visste att vi kunde göra en bra version av “Princess of the dawn” så vi spelade in den samtidigt som vi spelade in Resurrection. Vi blev så nöjda med resultatet så vi beslöt oss för att ta med den på vårat album.

Det första jag hörde med GODGORY var nån demo/promo i början 1994, den gillade jag starkt. Sedan fick jag ert album Shadows Dance från Invasion Records. Jag spenderade två dagar dubbelvikt över porslinsguden och spydde över ljudet på den releasen, materialet vet jag inte så mycket av p.g.a. detta men det var lite thrashigare har jag för mig. Resurrection tycker jag om och ljudet var helt ok och jag kände även igen de akustiska partierna som liknade dem som är på demon/promon. Vad har du för synpunkter på era releaser?
— Jag gillar faktiskt allt material vi har släppt i från oss, visst finns det grejer jag skulle vilja ändra på och vi har lärt oss en hel del av våra misstag plus att vi har mognat som musiker och låtskrivare. Du har ju faktiskt rätt där, ljudet är väl inte allt för gott på Shadows dance men låtmaterialet är det inga fel på.
Jag tycker att Resurrection är det bästa GODGORY har släppt än så länge, det gäller låtmaterial, produktion, arrangemang och musikaliskt.

Hur mycket pengar har du spenderat på GODGORY genom åren för att komma dit ni står idag?
— Jag vet inte, det är svårt att säga men det är väl mer tid man har spenderat eftersom skivbolaget har betalat studiokostnaderna. Men det klart innan vi hade kontrakt och skickade ut demo till tidningar och bolag då sprang det i väg en hel del pengar, men jag har aldrig räknat ut hur mycket.

Verkar Nuclear Blast att göra ett bra jobb för er? Vad är bra/dåligt med att ligga på ett så pass stort bolag?
— Nuclear Blast gör ett väldigt bra jobb för oss, massa promotion och de har väldigt bra distribution och det är viktigt så att skivan når ut till alla.
Det som är bra med att ligga på Nuclear Blast är att det är ett stort bolag som är etablerat och har råd att göra promotion, tröjor + att de har mycket kontakter och kontor i USA så att skivorna kommer ut där också. Nackdelen är väl att man kan bli ett band i mängden och få på sig krav att sälja väldigt mycket skivor eftersom alla andra band säljer bra, men det sporrar en också att göra bra i från sig.

Hur kom ni i kontakt med dem?
— Vi hörde att de var intresserade av GODGORY när vi låg på Invasion, så när kontraktet med Invasion var över så hörde vi av oss till Nuclear Blast och fråga om de fortfarande var intresserade av oss. Det var de så vi skrev på för dem.

Om vi lämnar GODGORY för en stund. Vad gör du med tiden utanför bandet? Jobbar, festar osv?
— Jag är arbetslös för tillfället och det trivs jag med för då kan jag koncentrera mig på GODGORY och GRAVE FLOWERS, det är mitt enmans projekt som spelar doom gothic metal. Jag festar en hel del också förstås, det måste man ju annars står man inte ut.
Så det är vad jag sysslar med musik och fest.

Jag är TV och video beroende. Hur är det med dig? Vad ser du helst för filmer/TV-serier/såpor och hur ofta?
— Jag brukar koppla av från musiken med att se på TV, jag följer Kvinnofängelset. Jag ser även på såpor i bland det är en perfekt flykt från verkligheten. Jag ser mest på filmer som ger mig någonting som typ Falling Down och Gökboet.

Är du vidskeplig av dig? Tror du på gengångare osv? Aliens då? Några funderingar på om det finns liv någon annanstans i universum?
— Jag tror på medium, folk som kan berätta saker om en fast dom aldrig har träffat en förut. Annars tror jag inte på någonting förrän jag ser det med egna ögon. Det kanske finns liv någon annanstans i universum, men än sen då det är inget jag bryr mig om.

Tror du i sådana fall att dessa utomjordingar skulle uppskatta heavy metal, öl, sprit och nitar? Vem skulle du kunna tänka dig vara en förklädd utomjording?
— Ja hur skulle de inte kunna uppskatta dessa goda ting, och om de inte gör det vad ska vi med dom till då? Förklädd utomjording, Tomas Di Leva kanske.

Du har ju spelat in lite nu med ditt enmansband GRAVE FLOWERS, vart skedde detta och vem stod för inspelningskostnaden osv? Vad för musik handlar det om?
— Jag spelade in i en studio som heter Hairy Bones och ägs av ett par kompisar till mig, den ligger i min hemstad Karlstad. Jag stod själv för inspelningskostnaden. Musiken det handlar om är en blandning mellan doom och gothic metal. Är det någon som är intresserad så kostar skivan 120:- inklusive porto, 7 låtar, 38 min speltid.

Vad har du för förväntningar på GODGORY och GRAVE FLOWERS?
— Jag hoppas komma ut på turné med GODGORY och sälja jävligt mycket skivor och att göra en bättre skiva än Resurrection. Med GRAVE FLOWERS vill jag bli signad och sälja mycket skivor, så att jag kan livnära mig på musiken med hjälp av mina två band.
Det vore en helt underbar känsla att kunna leva på musiken.

Är det några turnéer bokade ännu då?
— Nej inte än så länge men vi hoppas komma ut på turné efter vi har spelat in vår 4:de skiva.

Du har ju varit involverad i metal scenen rätt länge nu, har det blivit bättre eller sämre med åren tycker du? Vad skulle du vilja ändra på?
— Jag tycker att musiken har blivit bättre och det verkar lättare att få skivkontrakt i dag jämfört med när vi började. Det har kommit mycket nya skivbolag så jag tycker nog att det är bättre i dag. Jag skulle vilja att det fanns mer radioprogram som spelade dödsmetall och att något TV-program visade videos typ Z-TV eller MTV kunde ha ett hårdrocksprogram. Superrock som finns nu är ju värdelöst.

Får du in några pengar på musiken då, hur mycket tror du att du tjänat/förlorat sedan du började med musik? Betalar du skatt för dessa inkomster, haha?
— Jag har väl tjänat någon krona men det är inte mycket, det är inte mer än vad jag har lagt ut i alla fall. Men jag antar att man får vara nöjd med att man slipper lägga ut pengar på studiokostnader och CD-upptryckning. Om jag betalar skatt så får jag inga pengar kvar.

Ok, vi avrundar väl här. Vad sägs om att sluta med nåt coolt textcitat? Vi hörs!?
— Tack till dig Robban för denna intervju, lycka till med ditt zine. Hälsa på GODGORY’s website och skriv något sjukt i vår gästbok. Kolla också upp vår musik om du gillar melodiös dödsmetall med akustiska inslag, mäktiga keyboards. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar.

Tackar dig Matte för att du ville medverka i Sveriges största hårdrockstidning som endast skriver om metal…
Varför inte kolla upp GODGORY om ni inte redan gjort det, för jag lovar att det svänger…