Jag har följt EVERCRY ett tag nu, och sedan de sparkade ut demon Gnome så har jag planerat att göra en intervju med Niklas. Men som den trogna läsarskaran vet så har avsaknaden av en intervju med detta band varit väldigt stor.
När jag hörde deras senaste utgåva Focus så bestämde jag mig att nu måste det ske, detta var dock när nummer 5 nästan var klar, så istället fick intervjun vänta tills nu…

Hallå i stugan, är läget bra fast det vankas vinter, vilket innebär snöslask, regn, snöstorm, minusgrader osv?
— Det känns rätt så okej faktiskt, men det kunde ju förstås vara lite varmare och mindre snö.

Det har varit mycket snack och litet verkstad, som man säger, från min sida innan det blivit någon intervju, men nu är det äntligen dags i alla fall. Du har inte legat sömnlös om nätterna och gråtit för att det inte blivit tidigare?
— Den som väntar på något gott… (he he)

Vad har hänt sedan eder egenproducerade MCD Focus?
— Inte speciellt mycket. Vi spelade in den för ett år sedan (vintern -98) och släppte den våren ’99, efter det gjorde vi några spelningar och skickade till några tidningar. Sedan har vi repat lite på nytt material. Spelade i augusti -99 in en promo-singel, med en ny låt, “For Real”.
I och med att vi spelade in “For Real” kändes det som att vi klev ett steg i ny riktning, något som vuxit fram sedan inspelningen med Focus. Vi har väl aldrig varit så intresserade av att stå på samma ställe när det gäller musik, utan försöka att gå vidare och kläcka nya idéer. Just nu känns det som om vi tagit det största klivet hittills sedan vi började lira, och det känns väldigt inspirerande.

Gnome var enligt mig en superb release, men tydligen räckte den inte till för att skrapa hem ett kontrakt, men några erbjudanden måste ni väl ha fått?
— Roligt att höra… Nej, Gnome räckte inte till något kontrakt…
Vi fick väldigt bra respons på den, men jag antar att vi är för “slöa” också när det gäller bolag. Vi skickade just inte till några bolag, vi skickade inte till många tidningar för den delen heller. Men vi fick massa beställningar från hela världen på den. Ärligt så har jag ingen aning om hur dom fick reda på om den… Men, men det var ju roligt att någon brydde sej…

Varför blev det aldrig någon signing då? Berätta litet om ert material, hur ni skapar det och hur ni bestämmer att en låt verkligen håller.
— Det mesta materialet skapas i replokalen utifrån idéer eller enstaka riff. Oftast skapas musiken först… men det finns undantag. Gnome till exempel, på den skrevs all text före musiken. Det var ganska svårt då det gäller att passa in musiken till texterna, men det funkade ju ganska bra trots allt. Fast det är nog inget sätt vi kommer att fortsätta jobba på, men vi får se.
När det kommer till vad som håller och inte håller är det mycket svårt… Efter diverse bråk, röstningar, omröstningar och mutningar m.m. står det klart vilka låtar vi ska spela in. Då är det oftast bara att köra på…

Rätta mig om jag har fel men ANATHEMA måste vara en start influens för er va? Vilka fler band influeras ni av?
— Ja, det vore ju dumt att neka det… Men jag skulle vilja säga så här. Vi lyssnade nog mer på ANATHEMA för ett par år sedan, då tycker i alla fall jag att det dom gjorde var något nytt och intressant. På senare tid känns det som om de har stått stilla ett tag, men jag tycker fortfarande att dom gör bra musik, även om den inte är lika nyskapande.
Musik som inspirerar oss nu är ganska svårt att säga. Det är allt ifrån DEPECHE MODE, PINK FLOYD och PEARL JAM till HELLOWEEN, METALLICA, MOTLEY CRUE. Även mycket pop och rock.

Texterna då? Vem skriver dem och vilka ämnen behandlas?
— Det är jag (Niklas) som skriver texterna. Jag har inget speciellt ämne som jag behandlar. Det beror ju på låtens karaktär osv. I största allmänhet tror jag att de flesta förstår dom ganska bra även om det finns en del grejer som kan tolkas på olika vis.

Vissa av er är delar ju med er av era kunskaper även i andra band, berätta litet om dem. Hur får ni tiden att räcka till och vilka band prioriteras?
— Det stämmer, jag och Petter spelar i ett dödsband som heter MIDIAN tillsammans med Ljung och Damian från VEIL OF SORROW och en man som heter Jon på sång. Martin och Johan spelar tillsammans med två stycken (Danne och Pontus) i ett grungeband som heter SUNMADE (Mycket bra om jag själv får säga det). Sen spelar jag också med ett tredje band som heter BLAZING SKIES (med Damian, Lars, Henke och Krille), nån form av döds. Tiden räcker inte till, det kan jag lova. Eftersom jag har ett jobb också gäller det att planera bra. Men det uppstår sällan problem, så det där med att prioritera ett speciellt band brukar falla sej normalt.

Hur många timmar spenderas på EVERCRY i veckan, med repningar, spelningar och låtskrivning? Förresten, har ni många spelningar?
— Det är väl meningen åtminstone 2 ggr i veckan, men det har det ju varit lite si och så med kan man lugnt säga. Just nu är Petter och Martin i Brasilien och därför kan vi inte ta några spelningar och repningarna blir minst sagt av udda slag. Johan, jag och en trummaskin, men det funkar i alla fall.

Har du några idéer på hur man skall kunna ändra på metal scenen så att den blir mer “vänlig” mellan banden. Eller tycker du att det är bra som det är?
— Tycker inte att jag märkt av det så mycket av att det är mycket osämja mellan banden. Det finns ju vissa personer som är som dom är, men det finns det ju överallt.

Är du en allätare när det gäller musik, eller som jag en inbiten metal skalle som nästan bara lyssnar på heavy/death/black/doom-metal. Eller du kanske bara lyssnar på 80-tals synt, som ANATHEMA gjort en del.
— Vet inte vad jag ska svara på den frågan. Jag är ju uppväxt med metal av alla de slag, men på senare år lyssnar jag mycket på annan musik också, däribland en hel del 80-tals synt.

Så, hur stor skivsamling har du då? Och hur mycket pengar spenderas i månaden på musik/tröjor/tidningar osv?
— Har väl kanske… räknar… kanske 350-400 CD’s och lite vinyl. Har jag mycket pengar en månad kan det gå åt en hel del till skivor. Kommer ihåg en månad då köpte jag 11 CD’s, men det är väl det mesta på en månad också. Annars brukar jag väl försöka köpa åtminstone 1 CD i månaden.

När ni nu får ett kontrakt, vilket ni borde få rätt snart om ni inte redan fått det, vem får äran att göra omslaget + layouten?
— Förhoppningsvis anlitar väl bolaget någon byrå, annars vet jag inte. Har aldrig tänkt så långt.

Är omslaget en viktig del av en skiva tycker du?
— Personligen tycker jag att den har en mycket stor betydelse för hela produktionens helhets värde och intryck. Och eftersom jag arbetar med grafisk formgivning är jag väl kanske känsligare än andra, inte vet jag. Men bra musik är ju ändå bra musik även om omslaget suger.

Har ni nog med material för ett helt album då?
— Svår fråga… Låtar har vi så det räcker, men inte som vi är 100 procent nöjda med… men det fattas nog inte allt för många…

Ni har ju en hemsida också som jag rekommenderar folk att checka in, vem är det som sköter om den och har den hjälpt er något om man tar t.ex. promotionbiten?
— Yes det stämmer… Det är jag som sköter hemsidan i den mån jag hinner. Just nu är den halvfärdig och konstig, men det kommer förmodligen att komma en ny snart. Hemsidan har nog hjälpt till lite grann, vi får ganska mycket e-post från olika som lyssnat på låtar eller sett hemsidan och är intresserade av lite mer info om oss.

Ok, jag önskar er lycka till med allt. Skriv en schysst avslutning tack!
— Tack ska du ha Robban!
Om det är någon som är intresserade av EVERCRY kan ni kontakta oss.

Och där säger jag tack till Niklas för den lilla pratstunden… Lycka till med EVERCRY och alla andra band i framtiden.
Folk som gillar musik typ ANATHEMA m.m. rekommenderas att kolla upp EVERCRY genast…