CROMLECH
Promo ’99

Jag har följt CROMLECH ganska länge nu, närmare bestämt sedan ’96. Redan då tyckte jag de var ett jävligt bra band, deras demo …And Darkness Fell hade något speciellt över sig och en intervju var given i Serenity #1. Musiken då var väldigt karaktäristisk för deras hemtrakter (Varberg), det var äkta västkust döds med massor av slingor och tvåtakt.
Efter den demon spelades en låt in i studio Mega som sedan hamnade på Black Mark’s samling för osignade band, Out of the Box. På den låten hade de börjat hitta något mer eget och precis när framtiden såg ljus ut så lade bandet på is. Medlemmarna hamnade i band som ABLAZEMY SORROW och EUCHARIST.
När jag för några veckor sedan fick ett email från sångaren Fredrik om att de hade smält isen kring bandet och redan spelat in nytt material blev smilet stort. Några dagar senare trillade promon in genom mitt brevinkast. Precis som jag trodde så hade de utvecklats till något eget — till något i världsklass.
Med sparkar, slag och diverse krigsrop hade de tagit över Kung Fu studio några dagar för att spela in det nya materialet, resultatet blev ett överkvalificerat promoljud, vilket man inte hade på första demon.
Materialet här är långt ifrån västkust, men en del gamla takter sitter självklar i. Om låten på Out of the Box var aningen åt black metal hållet så kan man lugnt säga att detta är mer death metal. Helt suveränt framfört, med skickliga musiker… Jag ser fram emot full-CD’n som inte borde vara långt borta nu.
Mest förvånande var nog att line-up:en var den samma som på första demon, trodde inte de skulle lyckas komma överens igen efter allt strul som var då… Men metalens vägar äro outgrundliga. (30:-)