BLAZING SKIES/DIABOLICAL
Northern Triumphators
Cadla Communications

När man har ett band är själva meningen att man bara skall bli bättre och bättre i och med varje release, när man sedan når sin topp — om man nu någonsin gör det — så kan man lika gärna lägga av, eller åtminstone försöka göra lika bra material.
BLAZING SKIES verkar ha fattat galoppen och har lyckats att prestera deras bästa material hittills på denna split kassett.
När jag i nummer 4 recenserade deras demo Debris tyckte jag att de var ok, men materialet var lite för tunt och lät ganska likt det mesta som kom på den tiden. Detta har dock ändrats och musiken är mycket mognare och mer välspelad, fortfarande är den väldigt melodisk men det verkar som om allt flyter på mycket bättre än förut och det är mer ös i det hela. Ljudet är helt acceptabelt och det finns faktiskt inte så mycket mer att säga om dem, de har äntligen lyckats och är mer än redo för att släppa en CD. Vilket de också redan skulle ha gjort om inte Invasion strulat till allting och försvunnit från jordens yta… Men som tur är så kan de ju nu hitta ett bättre bolag i stället, vilket inte borde bli allt för svårt.
DIABOLICAL har jag inte hört alls förut, och mitt första intryck var att jag inte alls gillade dem heller. Men efter några lyssningar började jag förstå dem och jag tog mig förbi det halvkassa ljudet och hörde att dessa killar faktiskt hade talang. En hel del originella melodier har letat sig in i deras musik och det blandas med en del skumma takter och massor av olika horror liknande riff.
I det stora hela så är DIABOLICAL ganska råa, men man kan hitta en hel del snällare riff. Influenserna verkar ha hämtats från en mängd band och genrer, ibland hörs folkmusik toner för att sedan gå över i melodisk death metal. Death metal blandas med jazzigare partier och det hela blir väldigt progressivt. Dock är sången skrikig dödssång rakt igenom, det skulle varit kul med nån urflippad heavy metal sång eller liknande.
Nej, nu efter några lyssningar kan jag konstatera att DIABOLICAL faktiskt tilltalar mig ganska mycket, men det skulle ha varit kul, att höra materialet med ett värdigt ljud också. (40:-)