På Björn J:son Lindhs nya LP ‘Världen vänder’ finns ett stycke som heter “Lake District”. Samma stycke blev mycket uppmärksammat på J:son och Schejas ‘Europa’-LP som kom i fjol. Nu är det emellertid så att ett pianostycke av Rachmaninov (Opus 32, nummer 11) låter identiskt. Hur kommer det sig Björn?
— Staffan (Scheja) påpekade det för mig också så jag köpte noterna till Rachmaninov och det var flagrant. En lång stund är det precis detsamma, förutom att han har lite valstakt. Jag var inte medveten om det när jag skrev “Lake District” men jag har säkert hört det andra stycket för länge sedan. Kompositörer både inom det klassiska och populära facket lånar ideligen från varandra. Du kan hitta två takter från Procul Harums “Whiter shade of pale” på “Världen vänder”. Och du kan hitta Mozart-citat på “Under den Linden” från ‘Europa’-LPn, skrattar Björn.
J:son har precis producerat en Sven-Bertil Taube LP som kommer i höst. Tillsammans med Staffan Scheja går han in i Polar-studion i början av juni för att ur “en bråte av idéer” göra en ny LP.
Efter succén med ‘Europa’ har J:son och Scheja fått ett 5-skivors kontrakt med CBS-Masterworks i New York. Vad säger Sonet? Vad säger Polar? Måste våra begåvningar fly utomlands för att få göra det dom vill?