Vacum tillhör inte de stora kanonerna i svensk rock. Men de är heller inte obetydliga. De lever i sitt eget mellanrum. Nya LPn ‘Flugor och rosor’ är deras hittills bästa.

Mats Hammerman är sångare i Vacum. Han är den som kanske mest hållit igång dynamon Vacum. Precis som han varit med och hållit igång Sundsvalls lilla skivbolag Massproduktion (startpunkt för bl a Brända Barn och Diestinct) och Sundsvalls Musikforum.
Hammerman är på scenen en intensiv, exploderande karaktär. Precis allt det som han inte är privat. Åtminstone inte utåt. Han verkar mest generad när jag försöker tvinga ur honom varför just detta Vacum kan fortsätta att existera.
— Jag tycker inte att det är så märkvärdigt att vi kunnat fortsätta. Vi får ju faktiskt spelningar (men arbetet som måste ligga bakom tonar Mats givetvis ner) och våra skivor har förutom den andra LPn faktiskt gått ihop (våndor för att få fram de ursprungliga förskotten talar han lika tyst om).
Vacums högaktuella ‘Flugor och Rosor’ är inget bländande mästerverk. Det handlar om modern rockmusik anno 84-85. Simple Minds möter Ebba Grön. Men att det är Vacum som gör den förvånar sannerligen. Och bländar dessutom. Denna grupp som aldrig kunnat välja riktlinje som pendlat mellan kaotiska ambitioner och kortvariga explosioner har plötsligt en linje. Verkar leva efter en maxim. Mycket är den nye klaviaturspelaren Magnus Lindhs förtjänst. Magnus med bakgrund i Sundsvalls största kultgrupp genom tiderna. Skareggaecombot Rasta Hunden.
— Magnus fick oss att inse att vi inte låter mer genom att alla spelar så högt som möjligt på samma gång…
I texterna sitter punken fortfarande kvar i Mats Hammerman. Orden är ofta mycket konkreta. På gränsen till banalt övertydliga. Men att han vill allt han säger är tveklöst. Lakoniskt nog är inte Hammerman alls speciellt imponerad av diverse “politiska” ordsmeder. Nej, hans skola är den cyniskt finurliga engelska. Monochrome Set, Wire, Robyn, Hitchcock. Tyvärr genomsyrar detta ännu inte hans egna texter. Men det kommer. För vem kan stoppa Vacum? Om två år lär det vara dags för en ny rapport. Men innan dess — se upp för den samlings-LP med Sundsvallsgrupper som snart beräknas vara ute.