Ny Våg lägger ner. Vågspel lägger ner.
Två program med en skarp och lite ohyfsad profil försvinner från radion till hösten. Ny Våg var länge radions mest kontroversiella program, massor av anmälningar till radionämnden och plötsligt var Ebbas “Skjut en snut” en riksangelägenhet. God underhållning eller inte? Nu är programledarna Håkan Persson och Jonas Almqvist inte längre önskvärda.
I höstas var bägge avstängda från radion samtidigt som centrala förhandlingar pågick om deras löner och anställningsförhållanden. Och till den höst som kommer förnyas inte deras frilanskontrakt.
Jan-Olof Norberg är redaktionssekreteraren på barn- och ungdomsredaktionen:
— Redan nu har de bägge programledarna varit kvar för länge. Tanken var från början att det skulle vara en omsättning på dom posterna.

Beskedet låg en morgon hemma i Håkan Perssons brevlåda och någon motivering till att Ny Våg läggs ner har han fortfarande inte fått. Istället är det nu meningen att Ny Våg-materialet ska gå in i det tvåtimmarsblock som i höst ska sändas på tisdagskvällar. Ett block som också ska ha filmbevakning, intervjuer, etc. Men hur och på vilket sätt den musiken ska komma in vet inte Jan-Olof Norberg.

På måndagskvällar sänds under hösten ett nytt tretimmarsblock där reportage kring aktuella händelser och lite udda nyheter ska varvas med musik. Här återfinns i höst också “Luren”, det populära inslaget från Vågspel.
Rockdepartementet ligger kvar på torsdagar och likaså Metropol på fredagar.
Vågspel har sänts från Göteborg sedan flera år. Nu har programledarna Tomas Tengby och Lars Aldman tröttnat på att slåss för större resurser och lägger ner programmet. Vågspel har gjorts med en betydligt mindre budget än vad motsvarande ungdomsprogram i Stockholm haft.
Lars Aldman är till lika delar trött och arg.
— 1981 fann Vågspel formen. Då sa vi att vi kör i två år, har vi inte fått bättre resurser då så slutar vi. Nu är det 1983 och inget har hänt. Alla beslut har hela tiden fattats över våra huvuden och nu har vi tröttnat.
Aldman menar också att ungdomsradion helt är på väg att utarmas genom att inga yngre programledare släpps in. Något som Vågspel länge önskat men inte fått pengar till.
— Ungdomsradion håller helt på att försvinna och bli underhållningsradio.

Glada borde däremot den nystartade Kampanjen För Mer Hårdrock i Radion vara. En serie program om hårdrock är planerade till hösten.