NIELS
Vildkatt
(Axiom/Mariann)

Niels, den unge skådespelaren som blivit känd från filmerna Sova Räv och G, har nu spelat in sitt första album. Men redan för några år sedan sjöng han in den laddade singeln “Mobbingbarn”:
Därför kände jag en liten nyfikenhet för ‘Vildkatt’.
Därför blev jag först våldsamt besviken. Musikaliskt är skivan i klass med Magnum Bonum och texterna fulla av opoetiska schabloner. Som t ex “Beväpnade med poesi/Och vilda vänner/Ska vi Bekämpa/köldens armé” eller “År 2022/Tror du att vi lever då?”.
Men ändå.
Jag tror att för samma publik som Magnum Bonum och Noice spelar, killar och tjejer i yngre tonåren, fungerar Niels skiva positivt. Med hjälp av synt-klanger och vocoder förmedlar hans musik en känsla av utsatthet. Omkring sig ser han ett samhälle som slår hårt, han ser horor, radioaktivitet, tjack och snutvåld. På omslaget framgår att han tagit intryck av filmen Clockwork Orange och det hörs verkligen, även om den iskalla skräcken värmts upp för att kunna möta verkligheten för ett fjortonårigt villaförortsbarn.
Och i det här lyssnarperspektivet skulle jag vilja påstå att en avklädd sång som “Pappa kom hem” är alldeles utmärkt. Där lyckas Niels enkelt och självklar koncentrerat och utan åthävor ge uttryck för traumat att växa upp utan en pappa.
Niels har fått hjälp med låtskriveri och produktion av Dan Tillberg vars band också spelar på skivan.