Några av illustrationerna till Göteborgs-reportaget är gjorda av Lauri Dammert. Ni kanske känner igen namnet från tidigare Göteborgs-inslag i Schlager. Lauri har nämligen tidigare arbetat som bl a rockfotograf, bl a var han med och fotograferade mycket av det som skedde under “garageligeexplosionen” 78-79. Lauri tröttnade så småningom pa “självupptagna rockstjärnor med spretande gitarrer”. Fortsättningen blev som “bildmakare som använder fotografisk teknik”, som han sjähi vill kalla det. Allts olika former av kolorerad fotografik. “Jag tyckte att det fattades något när jag bara avbildade något, jag sökte ett sätt att förstärka eller förändra verkligheten”. Detta har han hållit på med sedan 1980. Senare har det följts av skapande med gummitryck.
Bilden härintill visar Röhsska Museet i Göteborg och är en del av en svit bilder som Lauri gjort för att beskriva sina känslor första tiden i Göteborg (han kom dit 73 från Helsingfors). Ett Göteborg han då upplevde som något främmande, nästan drömlikt. Några av hans alster har du kanske så nära som i din egen skivhylla. Detta i form av illustrationerna på innerpåsen till Kai Martin & Stick!’s ‘Röd Plåt’. Det har också funnits chanser att se hans arbeten utanför Göteborg. Nyligen avslutades t ex en utställning på Galleri Gauss i Stockholm, tidigare har han ställt ut i hemstaden Helsingfors.
Till hösten söker han sig vidare i Norden. Nu blir Köpenhamn hemstad. “Det kanske låter pretentiöst, men jag tycker att det känns som jag nått stigens slut på det här området, nu måste jag försöka hitta en ny vinkel”.