Ebba Grön har gått bort. Istället kommer det nya Imperiet svischande med både skiv- och turnéplaner.
Enligt vad Schlager erfar kommer Stry Terrarie, Joakim Thåström och Gurra att fortsätta spela tillsammans. Planerna verkar fortfarande vara rätt oklara men ett namn på den nya gruppen som nämnts är Imperiet. Ebborna kommer att kompletteras av Madhouse-basisten Christian Falk.
Det betyder att gamla Ebba fortsätter i nya kläder, utan Fjodor.
Men känner vi Fjodor rätt är han snart tillbaka i något nytt musikaliskt sammanhang.
Ebba Gröns och Rymdimperiets skivbolag Mistlur vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Däremot berättar Magnus Yngen på Mistlur att den nya gruppen har studiotid för en singelinspelning de allra närmaste dagarna.
Den 7:e april gör den nya gruppen scendebut på Kolingsborg i Stockholm.

Tre LP, fem singlar och en film. Från fritidsgården i Rågsved till Roskildes stora scen. Fem år. Längre räckte det inte. Joakim Thåström, Lennart ”Fjodor” Eriksson, Gunnar ”Gurra” Ljungstedt och Stry Terrarie har upplöst rockgruppen Ebba Grön.
Den officiella förklaringen handlar om att Ebba Grön aldrig velat bli rockstjärnor men nu hamnat i en situation där dom inte längre styr sina liv. Ebba Grön hade blivit eller var på väg mot något som ingen av gruppmedlemmarna ville vara med om. Enda möjligheten var då att upplösa gruppen.
Ett för svenskt rockliv tragiskt beslut men naturligtvis helt konsekvent och riktigt om vi ser till gruppens historia och varför gruppen överhuvudtaget finns till. Ebba Grön ingick alltid som en naturlig del, i förorternas kamp för en drägligare tillvaro. Långt efter det att Ebba hade blivit ett av Sveriges hetaste rockband fortsatte dom att göra gratisspelningar för kulturföreningen Oasen ute i Rågsved. Att hålla kvar sina rötter och sitt ursprung gick alltid före en kommersiell karriär.
Mellan första och andra LPn var Ebba Grön mycket nära att byta skivbolag. Mistlur växte snabbt och spelade in en hel del musik och artister som Ebba Grön socialt och politiskt stod ganska långt ifrån.
Henrik Venants Lundsbolag Heartwork var mindre och låg närmare den musik Ebba själva sympatiserade med. Dessutom lockade Venant med högre ersättning per försåld skiva. Men Ebba fortsatte på Mistlur. Kanske mycket av praktiska skäl. Det är nämligen så att när en grupp kommit upp i Ebba Gröns storlek är det väldigt svårt att gå tillbaka.
Det handlar om marknadsföring, det handlar om att jobba med ett skivbolag som har råd att pressa upp 30-40.000 plattor i förväg och ligga ute med mycket stora pengar. Det handlar helt enkelt om ekonomi och grammofonbranschens villkor. Och just här fick Ebba Grön sina illusioner, om inte krossade, så åtminstone naggade i kanten.
Dom var inte längre ett band som kunde jobba med sina polare. Dom fick välja och dom valde att börja kompromissa. Jämfört med andra artister har ändå Ebba gått en spikrak väg. Dom har vägrat ställa upp i olika TV-sammanhang, dom har vägrat intervjuer och dom har vägrat skriva autografer. Allt för att visa att dom inte är rockstjärnor utan vanliga killar från en Stockholmsförort som gillar att spela rock tillsammans.
För Ebba Grön betyder villkoren och sammanhanget där de framför sin musik så mycket mer än för de flesta andra rockartister. I somras till exempel under en rockfestival på Skeppsholmen vägrade Ebba Grön att ställa sig på scenen förrän vissa reklamskyltar var borttagna.
Men nu är det definitivt slut. Ebba Grön har fattat sitt beslut och dom har gjort det mer rakryggat och modigt än någon kan begära. Om dom fortsatt kanske vi inte skulle älskat Ebba Grön om två år. Nu ligger framtiden öppen och okänd. Ta det som ett löfte och inte som ett hot.