Två gamla jazzsnubbar — Christer Bothén och Bosse Skoglund — och fem yngre äregiriga musiker blir tillsammans Bolon Bata. En orkester som utgår direkt ifrån afrikansk musik istället för att ta omvägen över USA och England som brukligt är i populärmusiksammanhang.

— Ta Alice Babs låt ”Swing it magistern” till exempel. Utan slavskeppen från Afrika till Amerika hade den aldrig låtit som den gör, säger Christer Bothén.
Bothén är saxofonist och det var han som började ringa runt förra sommaren för att bilda Bolon Bata.
— Så fort jag fick höra Christers låtar lämnade jag allt jag höll på med, säger Bosse Skoglund som suttit bakom trummorna hos Tony Ellis fram till nu.
Från samma grupp kommer även sångerskan Nlemuo Matziona. Hon hoppar in på några låtar, för i första hand är Bolon Bata en instrumentalensemble.
Christer Bothéns kompositioner är vackra och melodiska och okonventionella instrumenteringar ger alldeles speciell färg åt styckena. Bothén och Björn Hellström på basklarinett tillsammans med Ulf Lindéns altsaxofon bildar en mustig och mörk brassektion.
Björn Lundquist bas och Bosse Skoglund trummor har lirat reggae de senaste åren men här går det inte att klistra fast etiketter lika lätt. Gitarristen Lennart Söderlund visar dock klart sina rötter i 60-talets blues och r&b.
Christer Bothén har bott i Afrika i flera omgångar. Han kan det mesta om ”3-strängade basharpor som man spelar på under krigsparader i Västafrika”. Men Bolon Batas musik blir aldrig ett kulturhistoriskt minnesmärke att ställa ut på museum.
— Nej, det är inget roligt att spela för dom som sitter och analyserar. Vi vill spela för dom som dansar och ger oss något tillbaka.
— Det finns förstås dom som tycker att Art Ensemble of Chicago är svåra. Det tycker inte jag, säger Christer Bothén. Dom är en happening, Fellini på amerikanska.
Hur är egentligen möjligheterna för ett nytt band som er att komma ut och få spelningar?
— Det verkar inte så svårt. Men visst kan man tycka att dom existerande ställena skulle köra en annan linje. Ta Fasching, dom skulle ju köra Ebba Grön och Tommy Koverhult samma kväll. Eller Ebba och Monica Zetterlund. Det är så det ska fungera.
Någon platta med Bolon Bata är inte aktuell, däremot kommer Bothén ut med en egen där Bolon Bata medverkar på några spår. Men framförallt är det här en grupp att se och höra livs levande. Att se Bosse Skoglund formligen hoppa och tjuta av glädje och upphetsning inför musikens kraft är minst sagt upplyftande. Eller som Bosse själv uttrycker saken:
— Lira handlar bara om en sak. Sprida uppbyggliga vibrationer. Det är det enda man kan göra som musiker. Och jag kommer att hålla på till jag blir 90. Nej tills jag dör.
Det är den inställningen som är förhärskande i Bolon Bata.