Om det är någon som blir glad över att läsa om Dan Sundqvist i tidningen så är det Dan Sundqvists mormor. Lilla mormor höll på att smälla av när hon läste att lillpojken fick högsta betyg, fem stjärnor, av Aftonbladet för sin nya singel “Förlorad”. Så håll i dig mormor här kommer ytterligare en snutt till minnesalbumet.

Runt omkring oss på ett fik vid Nybroplan virvlar ett tjog unga Dramatenelever, skådisar, en och annan rockstjärna, advokat Henning Sjöström och två byggnadsarbetare. En miljö som verkar klippt och skuren för den blivande (eller är han det redan) popidolen Danne Sundqvist.
Ynglingen med sitt aristokratiska utseende, sitt blonda hårsvall och väluppfostrade lite fnissiga sätt förvånar storligen när han inleder med att citera Mikael Wiehe.
— “Att kommunicera har alltid varit ett honnörsord för mig” sa Wiehe i en intervju och det tycker jag är så bra. Wiehe och Zero är mina svenska favoriter. Dom har ett eget sätt att tänka och står för vad dom gör.
Nu är det tänkt att Danne också skall gå sin egen väg. Lämnade Reeperbahn i somras efter fem år. Släpper ytterligare en singel i mars på sitt nya skivbolag Silence och skall under 1983 bilda ett band. Band först, LP därefter är denne sansade mans strategi.
— Jag är väldigt förtjust i Hammondorgel. Måste ha en kille som kan spela både Hammond och piano. Synt är bara en “färgningsgrej” i produktionen. Det finns inga övertoner i en synthesizer.
Hur kommer då Sundqvist att låta under 1983?
— Gillar ljudet på “Förlorad” så det kommer väl att bli åt det hållet. I Reeperbahn var det ju så att jag gillade låtar, melodier medan Olle (Ljungström) gillade stämningar och mer abstrakta texter. LPn kommer nog att bli rätt poppig.
Som popproducent är Dan Sundqvist flitigt anlitad. Senast i raden står Docent Död “lillebröderna” Mops. Vidare en debutant från Falun, Göran Olsson som bolaget Adventure fiskat upp. Det var även Dan som satte ihop Reeperbahns samlings-LP med singlar som kom härförleden samt mixade om några spår som kändes otidsenliga.
Ja sen gick Henning Sjöström och då var det ju ingen mening att hänga kvar längre.
På Nybrokajen trängdes julgransförsäljarna med varandra och toppnoteringarna för en specialimporterad tålig “Skånegran” ligger på 180 kronor. Det är två veckor till julafton, havet ligger blankt och på Dannes svarta blänkande jacka står det Status Quo. Det var väl allt så länge.