DEMO

GRENZFALL
Gävle har under en tid producerat en stor mängd intressant ny rockmusik. DiLeva, Utrikes Affärer och så nu Grenzfall. I en låt “Skepp på stormigt nav” är Grenzfall förnämliga trots den alltför snälla sången. Pop på gränsen det melodramatiska, stämningsfull, storslagen. Men sedan tar invändningarna över. Sången är som sagt alldeles för snäll för att matcha musikens känslor och även texterna är lite för platt schablonformulerade. Men att det vilar något mycket mer genomfört och hårdslående i den här gruppen är tveklöst.

PROTECTORS
Köpingsgruppen Protectors, som förra året rönte en hel del uppmärksamhet och bl a singeldebuterade med “Come back baby” är tillbaka där dom startade. Gruppen står nu utan skivkontrakt eftersom dom vägrar att överge engelska som textspråk. Men Protectors ger inte upp och startar nu på nytt med en ny medlem och den här demon. Musiken känns igen. Hård, frän rock med Lars Kumlins starka, Bowiebesläktade röst. Det råder brist på ROCK-grupper med egenart och kraft i Sverige idag. Det är bara att vänta på att något skivbolag upptäcker att en av de få utövarna av den konsten går ledig…

NY TEATER
Som namnet antyder kommer Ny Teater inflygande från Gustavsberg, öster om Stockholm med musik fylld av yviga gester. Gruppen går den svåra balansgången mellan tradig jazzrock och spännande, perfektionistisk jazzbestänkt rock. Det närmaste en jämförelse jag kan komma är att NT i korta ögonblick har drag av Magazines mer distinkt jazzrockiga ögonblick, annars är det en ganska säregen musik gruppen gör. Det är Ny Teater som ska återupprätta Gustavsbergs rykte som rockort efter åren med Noice. Dom gör det till hälften.

LP/12″/7″

Den oberoende scenen är aktivare än någonsin. Kanske mest för att den verkar föröka sig genom delning. Så har Ski Patrol kommit med sin tredje singel “Bright shiny days“, nu hälften så många som förr. Idag finns bara grundarna Nick Clift och lan Lowery kvar och har gett ut denna syntjazziga, saxiga melodi på eget bolag — Clever Metal (distr. Rough Trade). Du når dom genom att skriva till c/o Rough Trade, 137 Blenheim Cresc. London W11.
Även Cork-gruppen Microdisney startade manstarkt med fem medlemmar 1980, men har nu krympt till två. Den riktiga singeldebuten kommer här på “Hello Rascals” (Kabuki/Rough Trade) med en lågmäld sjungen filmmelodi som luktar Young Marble Giants och Eyeless in Gaza. Alldeles för försiktigt i min smak, men sentimentalt stämningsskapande. (Suck!)
Starkt EiG doftar det om Bron Areas singel “You would be amazed” (Posh Boy/Glass/imp), samma stämningar om än något mer elektriskt. Inte så tokigt. Denna var en av de plattorna i det jättepaket som Woolfies här i stan lämnade upp tidigare i månaden. Där fanns också LPn ‘82‘ (Bellaphon/Swecont) med tyska Lichtblick där sångerskan Angela Rubert utgör en viktig beståndsdel i gruppens snabba högröstade rock. Mer idéfyllt än vad Nina Hagen håller på med idag.
Experimentell och melodisk syntmusik i Tangerine Dream/Oldfield-skolan hittar vi på Catfishs LP ‘Transactor‘ (Cain/Swecont). Samma experimentlusta, fast mer utflippat, återfinns på Sky-etiketten (Swecont). Elektrofreaks rekommenderas Moebius & BeerbohmsStrange Music‘. Eller LPn med Vono, ‘Dinner Für 2‘ som är en sandlådevariant av vad DAF höll på med. Kanske symfonipopdiggarna hittar en pärla i den robotpop Tyndall arbetar med på LPn ‘Reflexionen‘. Typisk TV-musik som illustration till undervattensfilmer. Lite i samma genre hittar vi Asmus Tietchens musik vars album ‘Spät-Europa‘ ger andra associationer. Titeln “sent-europa” är perfekt vald till de det ohyggliga soundtracks Asmus skapat till den ännu oinspelade filmen om hur Europa ödeläggs i ett kärnvapenkrig. Denna är tankeställaren i paketet.
Lite mer bekymmerslösa tongångar möter oss på The Happy Family’s debut-LP ‘The Man On Your Street‘ (4AD/imp). Paul Haig har som bekant gått åt ett annat håll. Detta är alltså merparten av gamla Josef K och de verkar inte sakna Paul ett spår. Vi känner igen de lite aviga melodierna och deras pop har idag fått en större tyngd. Samtidigt har texterna ett tema om en familjetragedi LPn igenom. Plattan förtjänar mer än de få rader som ryms här, men nu vet du att den har kommit och bör lyssnas in.
Den absolut slamrigaste och härligaste plattan i år står kryptiska You’ve Got Foetus On Your Breath för. Hela deras andra LP ‘Ache‘ (Self Immolation/imp) är ett ösigt jazzigt/funkigt rockenroll både falskt och rent, hemskt och vackert, sax och synt men även rasande och elegant. Ett gammalt punkgäng som lyft sig i håret!? Sjumannabandet från San Francisco leds av Frank Want och deras platta distribueras av Rough Trade. Du måste ha den. 80-talets Fugs.
Instant Music heter ett tyskt gäng som gjort en experimentellt mycket bra 10″ mini-LP ‘My Boy‘ (Instant/imp) i syntfacket. Pop’n’Roll Family distribuerar den. Likaväl har dom den nya singeln med Ellery BopWe deny” (Base Ideas/imp) som våra vänner på bolaget har sänt oss. Nu har EB äntligen fått fart på både musik och idéer, nu hörs det verkligen att bandet kommer från Liverpool. Den här kommer upp på indie-listorna i England, bergsäkert.

Factory Records svårigheter med nyrekryteringen avspeglas återigen i och med The Wakes LP ‘Harmony‘ (Fac/imp). Inte så att det är dåligt, men gjort med samma formler som vi hört förut av ekon, synt, keyboards, trummor/trummaskin och dröjande sång. Lite väl anonymt. Spara nu lite pengar till Big Country’s formidabla debutsingel “Harvest Home“!

SENASTE

The Wall har skrivit kontrakt med No Future. I mitten av november kommer en mini-LP med gruppen kallad ‘Day Tripper’ — döpt efter deras egen version av Beatleslåten.
The Wonderful World of… heter ett nystartat bolag i Liverpooltrakten. Grundare är Pete Wylie från Wah! och Pete Fulwell från Inevitable Records. Första band ut är Black med singeln “More than the sun“, samt en återutgivning med It’s ImmaterialsA giant raft“.
Duon In Embrace släpper i dagarna sin debut-LP ‘Passion Fruits Pastels‘ genom Glass Records.
True Life Confessions har brutit sina förbindelser med A&M och istället skrivit kontrakt med indin Speed Records. En singel “Witchdoctor“, ligger redan klar för utgivning.
Killing Joke släppte i slutet av oktober sin första singel efter allt det kaos som omsvärmat bandet det senaste halvåret. “Birds of a feather” bör ha nått åtminstone importbutikerna nu.

SPASTISK EKSTASE

Norska gruppen Spastisk Ekstase som jag skrev om för ett par nummer sen, hörde av sig just därför. Rättare sagt hörde mannen bakom verket, Öivind Hånes av sig för att jag ställde mej tveksam till textinnehållet. Men det visar sig att 12″ singeln “3 mord” (MindExpanding/SAM) är fylld av dräpande samhällssatir med utrikespolitisk blick.
I låten “Religion dreper” får Irans Khomeini stå till svars: “En shah fait/en ansen steg opp/Du klarte å myrde et folk i fest“. “Fribeten dreper” handlar om övervakningssamhället och sista låten “Gode hjem dreper” punkterar myten om den lyckliga familjen. Hela tiden musikaliskt spännande med kraftigt markerade rytmer, rena gitarrer även om jag hade önskat mer sammanhållning i melodierna.
Min förutsägelse om att bandet skulle ge oss en spännande framtid sprack när jag mottog Divinds skivinnerpåsebrev. Spastisk Ekstase var ett engångsprojekt runt en musikalisk idé. I kraft av de kända vanligtvis upptagna — musikerna (Don Buchanan — The Cut, Helge Gaarder — Kjött, Ola Snortheim — De Press, Frank Hovland — Program 81 och Beranek “Dra til helvete”-singeln) sa det lilla oberoende skivbolaget ME ja. Trots det har plattan bara sålt runt 1300 ex och minst det dubbla behövs för att få den att gå runt. Här kan du alltså göra en insats!
Öivind Hånes räknar inte med att kunna få loss någon av de medverkande musikerna från resp band, utan arbetar just nu på att få ihop en egen grupp. l första hand ett liveband.
Vi väntar med spänning.