Zzzang Tumb är inte så svåra som namnet antyder. Gruppens musik är rytmisk och intensiv, men samtidigt melodisk.
Historien om Zzzang Tumb låter verkligen som just en historia. Det är en berättelse om möten i Paris, gatumusik, skyskrapor och optimism.
Zzzang Tumb, historien bakom ett namn:

Våren 81 dyker Latte för första gången upp på redaktionen. Jag känner igen honom från hans tid som basist i Janne Anderson Pop, men kassettinspelningen han lämnar är av en helt annan typ. På egen hand har han under namnet “The Comrades” knåpat ihop ett antal ofärdiga men ändå mycket intressanta stycken, musik influerad av Bowie och Talking Heads.
— Vad som hände sen är som en saga ur rockens Rekordmagasin. Ibland känns det nästan pinsamt att berätta eftersom det låter som om jag satt här och diktade ihop allting.
September 1982 sitter han återigen i Schlagers lokaler. Nu sitter han här som mannen bakom gruppen med det omöjliga, men samtidigt uppseendeväckande namnet, Zzzang Tumb. En grupp som i dagarna skivdebuterar på Stranded Rekords samlings-LP med låtarna “Spioner” och “Pentagon Pop”. De andra grupperna på skivan deltar med en låt var, resten kan ni räkna ut själva…
— Redan förra sommaren hade jag bestämt mig för att sätta ihop ett band, det blev “soulbandet”, som repade förra vintern och gjorde Motown och andra soulklassiker. Det var meningen att det skulle bli ett liveband men det hela stupade på att vi saknade en riktigt bra “soultrummis”.
— Parallellt med det bandet började jag experimentera på Elektron-musikstudion (EMS). Där spelade jag ensam in en demotejp med bl a låtarna från samlings-LPn. Jag tyckte att resultatet blev så bra att jag skickade tejpen till Stranded, i juni i år.
— Och dom tände tydligen direkt och redan senare samma månad spelades “Spioner” och “Pentagon Pop” in i studio. Jag hade i all hast blivit tvungen att sätta ihop ett band. Vilka som skulle sjunga hade jag redan i bakhuvudet. När jag vari Paris förra sommaren satt jag i den lägenhet som jag hade lånat och spelade Bowie-låtar på akustisk gitarr när det helt plötsligt kommer en kille inflygande genom fönstret. Det är en färgad kille, men han heter Micke och kommer från Stockholm! Han hade ingen aning om att jag var svensk, han blev bara intresserad av musiken. Jag slog följe med honom i Paris och en dag träffade vi några tjejer från Sverige som Micke visade sig känna, det var Idde och Irma som nu finns i Zzzang Tumb.
Trumslagare fick Latte i sångaren i Soulbandet, Göran (som härefter heter “Sky scraper”). Gitarristen i det Zzzang Tumb som snart debuterar på scen heter Jean-Paul och keyboardinstrumenten hanteras i huvudsak av de tre sångarna.
— Det har gått fort den senaste tiden, nästan för fort, samtidigt som det är pinsamt att säga så när jag vet hur många band sliter år efter år utan att det händer något. Som när vi fick bokningskontrakt med EMA-Telstar. Tjejerna stod på Drottninggatan och sjöng när en kille på EMA som bor i huset ovanför hörde det och började snacka med dem. De berättade om bandet och han slängde ner sitt visitkort…
(Rekordmagasinet var det…)
— Det känns viktigt att nå en publik som tänker längre än att bara kolla hur gulliga vi är på omslaget. Musik som engagerar både musikaliskt och politiskt. Och som är optimistisk. Depressionen är näst rasismen den värsta trenden. Jag tror att Wallenberg älskar alla knarkare och depprockare, för dom är dom största fienderna mot en förändring av samhället. Vill man göra något måste man sätta upp ett ideal, man kan inte vara passiv, då händer inget.
— Det är underligt att inga lärde sig av misstagen efter revolterna 68, att även punken fick rinna ut i sanden, förutom några marginella extremrörelser. Däremot tror jag inte på stora massor. Jag tror att människorna måste inse att rörelser kan starta från den enskilda individen. Det är om allt det här Zzzang Tumbs texter handlar. T ex att sitta i Sverige, mitt emellan USA och Sovjet, och bara vänta på att någon av dem snart kastar “The Pentagon Pop”.
Den 2/11 kommer gruppens första singel “(nyp min nerv) en gång till” med den enda textraden: “Vissa saker är bra, på dem tröttnar man aldrig”. Det säger något om var vi har Zzzang Tumb.