RAJ MONTANA BAND
DAN HYLANDER, Bella notte (Amalthea)
PY BÄCKMAN, Belle de jour (Sonet)

Det är lätt att missa det fina med dom här plattorna. Bara höra dom vackra harmonierna och lugna låtarna, höra den jämna strömmen exakt inprickade toner från Raj Montana Band. “Fåtöljrock” som Amalthea kallar Hylanders musik. Men det finns så mycket mer; ‘Bella notte’ och ‘Belle de jour’ är genomarbetade helhetsverk, ett pussel över livet där Hylanders LP lägger halva bilden och Bäckman den andra halvan. Rättare; dom lägger 3/4-delar var – bitarna täcker varandra.
Jag tycker om Jackson Brownes musik och det tror jag det här paret också gör: Här finns samma sätt att göra låtar, samma kollision mellan det mjukt sorgsna, lugnet i musiken, och de så mycket starkare känslorna i texten. Det är sånger från en idyll som rämnar; “Höst” har ord där musiken kunde bli aggressivt desperat som Ulf Lundells “Pulver”, men det är istället en vemodig, vacker sång. Dom brytningarna gör sångerna på de här LP-skivorna laddade och spännande.
Musiken är omsorgsfullt arrangerad, det är snyggt och svängigt på samma gång, återigen i arrangemang som för tankarna till amerikansk västkustmusik – men i dess bästa stunder. Plattan är inspelad live (en låt på sound-checken!) i Malmö, men det hörs inte, mer än på applåderna. Ljudet är förmodligen bearbetat rejält efteråt, och sångpålägg och slagverk har lagts på liveinspelningen.
Det finns svängrum också för instrumentala partier, oftast lysande, med Hasse Olssons magiska orgel som tillför musiken så mycket känsla och gung.
Det finns en psalmlik känsla över många av låtarna. Harmonierna är så byggda på sånger som “En värld” (Py), “I minnen” och “Isvit” (Dan). Majestätiska, stolta melodier, med mycket passioner, fast svalt, behärskat som i en kyrka. Det är vackert, det är fängslande.
Både i “En värld” och Dans “Vargtimme” finns oro och rädsla, osäkerhet inför trycket från en allt kallare värld. Det kunde sägas med skrik eller hat, men det sägs lågmält och slutar på en hoppfull ton. ‘Bella notte’ och ‘Belle de jour” är predikningar för hoppet och den inre styrkan.

“När dom röster du tror på blir dränkta i larm
får du finna ett ord i dej själv
och i viljan att leva
går vargtimmen alltid mot dag”

Det är den mjuka reaktionen från en generation som inte kan acceptera vad samhället håller på att bli.
Två LP-skivor med idéer, vilja, kunnande. Jag tycker det är två imponerande sviter musik, med en lång rad starka låtar, ja egentligen inte en enda dålig. Det tar tid att hitta, men ta dig den tiden. Några bra melodilån smälter in i helheten.
Jag tycker om rockmusik som bränner, som irriterar och ställer anspråk, musik full av uppror, konfrontation, lidelse och lust. Men jag tycker också om dom här två plattorna, som med andra, mindre uppenbara medel berättar om samma saker. Det betyder inte att det bara är lugnt och lågmält – det svänger bra om flera sånger på ‘Bella notte’ och ‘Belle de jour’.

“Ge aldrig upp och gör reträtten till ditt liv
ge aldrig upp
Vi vill ha fred
men inte lögn
kalla det dumhet
kalla det ungdom
kalla det vad du vill
men det är våra ord”

Två bra och intressanta LP-skivor, tvinga mej inte att välja. Jag tror att när du hört den ena och gillar den, så vill du nog höra den andra också.
Det ville jag.