Under några dagar tidigt i höst var Lou Stonebridge, engelsk musiker och producent, i Helsingborg med svenska trion Sky High och repade in en del låtar som veckan därpå blev en demotejp hos Nacksving i Göteborg.

Han sitter på en pall i diskoteket Star Clubs dansdel — långt ut på gatan tränger Börje Olevalds basgångar, Kim Gabrielssons trummor och Clas Yngströms ekvilibristiska bluesslingor på sin Fender Stratocaster.
Stonebridge/McGuiness är en namnkombination som vi har sett och hört i många sammanhang. En gång i tiden som producentpar för McGuiness Flint, på senare tid har de proddat The Blues Band och sologitarristen Dave Kellys första album.
Lou är dessutom sångare för ett annat engelskt rhytm and blues-gäng, The Dance Band. När han inte turnerar på klubbar runt om i England med dem eller gör avstickare till kontinenten, återfinns han vanligen bakom knappar och rattar i Nova Suite studios i centrala London.
— Sky High är ett utmärkt liveband, säger Lou. Men deras första LP var svag och ofokuserad, de visste inte riktigt vad de ville göra. På scenen visar musikerna en helt annan tyngd och energi. Så vill jag presentera dem på skiva!
Och Clas förklarar, att det är fråga om givande och tagande.
— I grunden är vi överens, eftersom vi älskar samma genuina USA-blues. Ofta räcker det med att Lou t.ex. säger att “det ska vara mer som Albert King”, för att vi exakt ska förstå vad han menar.
Sky High gör ungefär 180 spelningar per år. Det tyder på ett stort behov av glad, kompetent rockblues. De har medverkat i TV också.
— Vi har både en tonårig publik, som inget vet om våra förebilder Jimi Hendrix och de svarta bluesfarbröderna, och folk i min egen ålder, alltså kring trettio, som inte begriper ett piss av nymodigheter med gravallvarlig synt, men som vet när de har skoj.
Lou håller med. I England finns det stadigt intresse för den här sortens musik.
— Trender kommer och går i rasande tempo. Men det finns alltid en marknad för denna stil. Så jag räknar kallt med att svenskarna ska få ett bra skivkontrakt i England och ett bolag som betalar inspelningarna på Nova.
— Det var en kompis här i Skåne som skickade en tejp till mej. Hade jag inte trott på Sky High, så hade jag naturligtvis inte rest hit.
Sky High är förstås belåtna med att ha fått vittring på England. Men de kommer inte att låta sej manövreras in i någon bred kommersiell fålla. De tror att det mer är i producerandet av låtarna det brister än i text och melodi.
Sky High har för övrigt redan prövat vingarna internationellt, bl.a. gjorde de jättesensation vid en gala i Holland till Jimi Hendrix minne.
The Dance Band ska förresten ta sej över hit. För Lou har fått smak på Sverige. Det är väl bara vårt käk han inte begriper sej på.
— Jag hamnade en kväll på ett surströmmingsparty. Rutten strömming och mängder av schnaps… Oj, vad jag blev sjuk… Really the blues, man!
The Dance Band har sin första Sverige-spelning i Helsingborg på musikpuben Venezia den 5 november.