Idag tas trevande steg för att producera svensk musikvideo. Men det är flera år kvar till någon större lansering eller mera konstnärliga produkter, typ den amerikanska och engelska skivbolag satsar på för sina artister.

Det går att hyra Abba-konserter, studioproducerade videos med Boppers och Intermezzo. Och snart skall Lasse Hallströms film med Gyllene Tider finnas på video.
— Än så länge blir musikfilmer bättre i traditionell teknik, säger Lasse Hallström. Vi måste lära oss utrustningen bättre, de flesta studios idag är nyinstallerade och har en mängd felkällor.
Lasse har spelat in Gyllene Tider på vanlig 16 mms film. Senare överförs den till video. Men han gjorde en låt med Abba, som sändes i Dick Cavett — i TV-showen, direkt på video.
— Det var första gången, men jag borde ha gjort den på film. Synken försvann och det var svårt att få sång och bilder att passa.
— I filmredigeringen kan man klippa rutor, flytta om hela bitar. T ex tog jag en refräng med Gyllene Tider och stoppade in vid ett helt annat ställe i låten.

Oprövad teknik

Lasse tycker helt enkelt tekniken är för ny och oprövad. Han vill känna materialet under fingrarna, gillar att skarva ihop filmbilderna för hand.
— Men om några år när man kan spela in på fyra bandmaskiner samtidigt. Då kan det bli bra.
Bland dom videoproducerande bolagen i Sverige idag, som Europafilm och Metronome, ligger man än så länge lågt med att producera musikvideos. Marknaden är fylld med amerikanska långfilmer, på Europafilm har man t ex 2000 filmer att välja på.
— Fast svensk video av idag är inte representativt för video imorgon, tror Hans Englund på Metronome. Det kommer att komma program speciellt gjorda för videomediet.

“Videoartister”

— Precis som “videoartister” med en musikalisk och visuell framtoning kommer att dyka upp.
Än så länge satsas det mest på breda underhållare, show-program med Janne Carlsson, Bosse Parnevik och den After Dark-show som TV har visat. Frågan är vilka artister som kan bli etablerade nog för att motivera de höga kostnaderna det är med video.
— Jag tror inte på att sälja annat än stora grupper, säger Lasse Hallström. Abba, Gyllene Tider, Noice. De är väl de enda folk skulle rusa benen av sig för att hyra.
Om rockmusik är smalt så finns det trots allt en del artister som bolagen tror på.

Trazan

— Vi gör en satsning på barnprogram med en egenproduktion av Trazan Apansson med Lasse Åberg, säger Hans Wallén på Europafilm.
— Där finns ett hål att fylla och om den slår väl ut kommer vi att göra mera barninriktade program framöver.
TVs roll i det hela är naturligtvis stor. Artister som etablerar sig där kan säkert finna en marknad på videouthyrningsdiskarna. Samtidigt är TV de enda som har tekniska resurser idag för att göra avancerade program. Deras teknik är inte tillgänglig för andra projekt än TVs egna. Förutom när samproduktioner kommer igång, typ After Dark-showen.
Men återigen, det mesta som produceras är rena axfotograferingar av konserter eller shower. Knappast några visuellt utvecklade videos.
— Svensk video kan jämföras med svensk TVs barndom, säger Hans Englund. Det tar tid innan den finner sin egen form.
En tid fylld av växtvärk och stapplande gång. Av Åbergare och Abbor. Och av Hallströmmare…