Lundabandet Rotpuls MP, som spelats in för Amigo, har stoppats av skivbolaget. Anledning: en av låttexterna angriper Stikkan Andersson.

I protest har nu fyra — Hans Andreasson, Ann-Marie Beckman, David Parmacek och Kjell Johansson — av Amigos åtta anställda sagt upp sej och kommer att sluta vid månadsskiftet april-maj.
Hans Andreasson: — I princip har alla anställda sagt upp sej. Två av personalen är Amigos ägare. En är sammanboende med en av ägarna. Och en började på Amigo samma dag som det här hände och kan inte ta ställning till det. Vi övriga fyra har sagt upp oss.
— Anledningarna är tre. För det första ska artister få sjunga det dom vill — utan att censureras. Det är ju t o m liberalismens grundläggande idé.
— För det andra har det på Amigo under årens lopp vuxit fram en beslutsordning med möten där personal och ägare har lika stor bestämmanderätt, trodde vi. Men Rotpuls låt var inte diskuterbar. Vi fick säga vad vi tyckte, men beslutet var redan fattat.
— För det tredje har det efter beslutet om Rotpuls visat sej att en av ägarna — P-A Boquist — visst vill att personalen ska vara med och bestämma, men han beslutar vad personalen får vara medbestämmande om. Den som jobbar på lagret vet inget om skivproduktion och ska inte tycka nåt om den, menar han. En försäljare kan bestämma om hon ska åka till Örebro eller Eskilstuna, men ska inte ha medinflytande över vilka skivor och skivmärken Amigo distribuerar.
Ann-Marie Beckman: — Vi trodde att vi jobbade på ett annat skivbolag än vi gjorde. Jag tog jobbet på Amigo för att jag är intresserad av repertoaren. Skulle knappast kunna tänk mej att jobba som försäljare på ett annat bolag — då kunde jag lika gärna sälja tvål.
— Rotpuls är en principfråga. Alla tidigare möten har fungerat bra — men tydligen för att majoriteten tyckt som ledningen. Så fort nåt kontroversiellt kom upp gick det inte.
— Ägarna försvarar sej med att dom är ansvariga. Det är dom rent juridiskt. Men en försäljare får ju också stå till svars för vad bolaget gör inför t ex handlare.
— Amigos personal har också solidariskt ställt upp för Amigo och tagit ut löner som ligger under motsvarande löner på andra skivbolag. Vid Löneförhöjningar har vi tagit hänsyn till bolagets omsättning.
Amigos ägare är två bröder, Per-Anders och Jan Boquist. Så här säger P-A Boquist:
— Stikkan Andersson och jag är jämnåriga och har varit i branschen lika länge. Jag tycker inte om Stikkans musik, men jag respekterar honom för det han gör. Det är inte av rädsla för vad han ska tycka som vi stoppat Rotpuls. Jag tycker helt enkelt det är en dålig text.
— Men det råder ju delade meningar på firman och en del av personalen tycker väl att vi skulle rösta om det. Och om jag blir nedröstad så skulle låten ges ut. Men jag tyckte dom kunde respektera min åsikt och ta ett minoritetsbeslut. Jag har ändå varit i branschen mycket längre och har en bredare erfarenhet av den.
— Det skulle inte heller vara första gången som det togs ett minoritetsbeslut. Hasse (Andreasson) beslöt t ex på eget bevåg att vi inte skulle distribuera George Thorogood för att han bara kopierade svarta bluesmusiker.
— Personalen har inte formellt sagt upp sej. Det var jag som i dag frågade dom hur dom skulle ha det.
För en utomstående är det omöjligt att ha bestämda åsikter om exakt vad som hänt och inte hänt på Amigo. Men personligen tycker jag det är tragiskt om Amigo — som haft en missionärsroll när det gäller att distribuera “svårsålda” plattor med folkmusik, jazz och politisk musik — nu skulle sluta fungera.
Det är också sorgligt att det på ett privatägt men — så har jag uppfattat Amigo — i det närmaste personalstyrt skivbolag nu visat sej att MBL-styret inte fungerar.
Vad kommer att hända med Amigo?
Personalen som sagt upp sej menar att Amigo bygger på personalens kunskap om t ex repertoar. Amigo har också haft en radikal, progressiv image. Det kan bli svårt att få ny personal och kanske drar också en del handlare och skivmärken öronen åt sej.
P-A Boquist är säker på att det ska gå bra. Flera har hört av sej om anställningar och tills vidare ska P-A, Jan Boquist och den kvarvarande personalen sköta den f d personalens uppgifter.
Rotpuls MP har P-A Boquist talat med MNW om så “den kommer nog ut där”.

“Stig Andersson” (Rotpuls)
“Vem skriver låtar på beställning som nån slags maskin?
Vem skriver låtar för kapitalet så Stikkan blir fet och fin?
Vem producerar för vem?
Vem är det som kammar hem,
vinst efter vinst utan att röra
varken röv eller vrist?
Stig Andersson, du är så attans smart
Dina royalties kommer snart.
Plötsligt står man där glad och nöjd med texten i sin hand.
Du kritiserar, stryker hälften, säger: — Med den här kanske du går iland.
Nä, ta och fixa dina texter själv Och våga dej inte hit
Här är det jag som skriver försök inte göra nån profit.
Stig Andersson, du är så jävla smart
Dina royalties kommer snart
Jag älskar dej, du älskar mej
i 16 kanalers hystereo,
48 saxofoner och en liten stråkmaskin.”

Skivan gavs ut av Amalthea senare samma år. /blaskoteket