Det står knappast en bibel i varje svenskt hem men en Abba skiva borde finnas i hyllan enligt statistiken. Åtta Abba-album har under lika många år sålt omkring tre och en halv miljon exemplar. Tre och en halv miljoner grammofonskivor. Bara i Sverige. Nästan tio gånger så många skivor över hela världen.
Polar är Abbas skivbolag. Polar är Stikkan Andersson, Björn, Benny, Frida och Agnetha. Polar är förutom skivbolag även musikförlag, investmentbolag, fastighetsförvaltning, konsthandel, cykelhandel.
Hela Polar koncernen omsätter idag 250 miljoner kronor. Deras exportintäkter ligger på bortåt 100 miljoner kronor.
Polars göranden och låtanden är numer av nationalekonomisk betydelse.
Stikkan Andersson är företagsledare i ett av 70-talets framgångsrikaste företag i Sverige. Polargruppen består av flera mindre enheter.

Abbas musik är deras affärer. Och deras affärer är deras musik. Åtminstone har det varit så. Under 70-talet har Abbas monstruösa framgångar byggt upp ett finansimperium. Polar under 80-talet kommer till mycket liten del att handla om musik. Mer då om pengar. Stora pengar som ger stort inflytande. Stikkan Andersson säger själv att han i fortsättningen enbart skall fungera som företagsledare.
Om något år kommer vi att tvingas plugga in en ny förkortning, PMI. Polar Music International blir ett börsnoterat företag senast 1982 så det är lika bra att vänja sig vid PMI.
Stikkan Andersson intervjuas nu oftare i affärsvärldens branschtidningar än i musiksammanhangen. Hur klarar en enkel folkskollärare en sån förflyttning? Från “Är du kär i mig ännu Klas-Göran” till “Money, money money”. Eller har det för honom handlat om guldet hela tiden? Men på 60-talet, ja till och med på 70-talet handlade det om fickpengar och buskis. Nu har han hamnat i en värld med många nollor och den totala, iskalla cynismen som filosofi.
Vi saxar ett avsnitt ur tidningen Managements sjunde nummer i år där Stikkan presenteras. Så här lyder upptakten till artikeln:

“Konst har någon sagt, är det som gör att man hisnar. Inte Picassos tavlor, men vad folk betalade för dem, är det fantastiska.
Det är idag de arbetande klassernas folk som skriver poemen. De verkliga diktarna gör affärer.
Att penningen är språket beror på att modersmålen är så många att orden sällan skulle förstås. Och det är bra, för ord är ofta negativa och meningar förmedlar ofta kritik. Penningen säger ja. Eller intet. Affärsverksamheten är toleransens och mångfaldens vägröjare och all kulturs ursprung.”

Läs den sista meningen en gång till.
Musiken kan aldrig skrämma oss. Kulturen kan aldrig vara ond i sig. Det handlar om var den har sitt ursprung, var den hämtar sin näring, sin kraft och inspiration.
För Stikkans del blir det alltså affärer för hela slanten i fortsättningen. Men Abborna fortsätter. Åtminstone ett tag till. I vilken värld? Under vilka former? Med vilka förhoppningar, tankar och drömmar? Vad vill egentligen dom två A:na och dom två B:na säga oss.
På de följande sidorna presenterar vi intervjuer med Stikkan Andersson, Frida och Benny Andersson.

Sweden Music AB är Nordens största musikförlag. Förutom Polarartister har förlagsrättigheterna köpts upp när det gäller Evert Taube, Povel Ramel, Owe Törnqvist med flera. Detta ger inkomster från radio och tv-spelningar fram till femtio år efter artistens död.
Invest Finans AB är det företag som har de snabbaste tillväxtmöjligheterna. Abbas skivförsäljning ger årligen enorma överskott som kan pumpas in i detta investmentbolag. Och där rullar pengarna vidare till så kallad näringslivsorienterad leasing.
Denna inriktning på näringslivet och affärsvärlden går igen även i Polars Fastighetsförvaltning. Det är inte hyreshus utan affärsfastigheter det investeras i. Sportpalatset som inrymmer inspelningsstudion, Stockholms Badhus samt den egna lejonkulan på Baldersgatan är bara några av investeringsobjekten. Sammanlagt rör det sig om fastighetsaffärer på omkring 100 miljoner. Senaste kapet är Monark där Polar har den dominerande aktieposten.
AH Grafik heter ett annat Polarföretag. De leasar (hyr ut) konst till olika kunder. Att köpa konst är inte avdragsgillt för företagen i Svea rike men att hyra konst är det. En märklig hantering som ser ut som en lucka i lagen. Men Riksförsäkringsverket har godkänt och för Polar är det en god affär.