MOTVIND
Snacka går ju
(Nacksving)

BLIXT & DUNDER
&
(Patric)

BOSTONVÄRK
Bostonvärk
(Bakhåll)

Motvind fortsätter att spela hård rockmusik. Bandet är ett av de hårdrockigaste vi har i landet idag. Men till skillnad från tidigare plattor har det blivit lite mjukare ändå. Nya plattan har faktiskt också inslag av funk. Texterna till den högelektriska musiken, är ett manifest mot ekonomisk brottslighet; mot droger och avdrags-fifflare.
Motvind verkar ha funnit sin form. Jag skulle gärna höra mer av halsbrytande vändningar både i text- och musikuttrycket. Något som får mig att bli konfunderad eller öronen att knorrla sig. Tekniskt är Motvind näst intill fulländade, men samtidigt väldigt förutsägbara.
Motvind har en gedigen erfarenhet att beskriva samhällets negativa sidor. Men kärleken är svårare. “Varm och röd” är en kärlekslåt riktad till en tjej. Men om Gud är kvinna skulle låten passa perfekt även i religiösa sammanhang. “Underbar känsla” är så pass vag att den skulle en kristen rockgrupp kunna knycka direkt.

Blixt & Dunder från Lund spelar en skånsk rock med blues i botten — kanske inte så mycket att det går att peka på, men man känner rötterna. Liksom Motvind har B&D sina blickar riktade mot samhället. Texterna handlar om teve-vanor, stiliga kläder, u-hjälp och ensamhet. Kanske är rimmen lite i nödigaste laget här och var. Men musikens mjukhet gör att man kan ha överseende.
Första plattan är resultatet av nio års spelande. Klart att jag skulle vilja ha mer klös, utan att de behöver skruva upp volymen. Och plattan hade vunnit på att tempot varit lite högre.

Bostonvärk är ännu ett Lunde-gäng som ger ut på egen etikett. Frågan är om inte gruppen fortsätter att vara suveränt fria från skivetablissemanget även efter denna LP. De lirar något de kallar “poesirock”. En ganska intressant idé. Tråkigt nog håller den inte riktigt här. Musiken har en fin inbyggd spänning. Men texterna läses. Läsaren borde låta poesin explodera i rösten — nu använder han den knappast.
Knepet är att få poesin lika rufflig och intensivt bra som musiken nu är. Når Bostonvärk dit — då kan vad som helst hända.