CAPTAIN BEEFHEART AND THE MAGIC BAND
Doc at the radar station
(Virgin)

En sångtext eller låt av Don van Vliet, också känd för världen som Captain Beefheart, har sällan något slut eller början. Det är en trave absurda spekulationer och intryck, filtrerade genom doktorns exceptionella humor.
Texthäften i hans tidigare skivor betyder bara att du kan se orden, det gör ingen tolkning lättare.
Och så har det varit i femton år. Via ett tiotal LP-skivor. En av de första som upptäckte denne munspels- och saxofonblåsande man med rötter i 50-talsbluesen var Frank Zappa. Det var i slutet av 60-talet, i hjärtat av den californiska hippierevolten. Kaptenen deltog i det allmänna kullkastandet av konventionerna. De levnadsmässiga, kulturella och politiska. Han rentav dyrkades av en del. Själv hade han spelat jazz och blues i ett antal år.
Sedan försvann han via några försök att bli kommersiell rockartist. Nu återuppstår han i ett lite gynnsammare engelskt klimat där unga rockgrupper har öppnat dörren för nyskapande där Virgin har hållit igång honom den senaste fem åren.
För den bluesbaserade rytmvärld som är kaptenens fans står fortfarande som ett friskt musikaliskt experiment. Även om det kan bli lätt igenkännbart efter några spår på hans skivor.
Slidegitarrer, ackordplock och jazziga trummor bakom entoniga, mässande ramsor är musikens drag. Avbrutet av avantgardeluktande finflir från veteranen i the Magic Band John French, Drumbo. Det är ofta frustrerande att lyssna på kaptenens musik. För så fort ett melodimönster verkar fastna, då bryts det.
Och det är konsekvent. Precis som kaptenens stil. Den absurda pratkvarnen som gisslar och trivialiserar civilisationen. “En morot är lika närsläktad en kanin som en diamant.” Så heter en låt på nya plattan “Doc…”
En skiva som börjar med en lovsång till kvinnan, “Hot Head”, och slutar med en självbekännelse i “Making love to a vampire with a monkey on my knee”, där Don sjunger “God oh fuck my mind for good, fuck that poem…”
En skiva som antagligen inte når utanför kretsen av inbitna Beefheartfans, men som innehåller en hårdhudad och seglivad influens i modern musik, kött-hjärtat…