TORE BERGER
Äntligen ensam igen
(MNW/SAM)

Vi lever ännu på medeltiden. Det ligger döda troll på vägarna överallt.
Godnatt och gomorron, Tore Berger.
Välkommen in i värmen, skulle man också kunna säga.
Trots att du — likt kärnkraften — slår sönder i stället för att ena så tar jag dej till mitt hjärta.
Jag spelar din nya platta så ofta jag orkar. Den är hård men rättvis. Vi har fått dej för våra synders skull, tror jag. Vi har åxå fått dina sånger för vår kärleks och längtans skull.

Låt oss lämna kärnkraftsliknelsen direkt, så slipper vi fler missförstånd. Jag menar så här: Till Berger kommer man inte oförberedd. Han är listig, håller distans — har perspektiv.
Ibland är han ett med alltet. Då kan han vara som en stenstod — ett monument, ett träbeläte, en huggkubb? I hans visor och slagdängor finns mycket att hämta, om man orkar.
Om man klarar av dom mjukare tongångarna mitt i betongrocken. Om man — trots all vital nya vågen-musik och trots jänkarnas superteknologi och engelsmännens nyfunna frihet mitt i ofriheten — om man trots alla höga ljud når fram till dom låga, till lågmälde Berger, då kan det hända att man hittar en vän.
Jag tror nämligen att Tores destruktiviteter har en positiv, befriande egenskap. Han river för att få Ljus och luft, för att nå ut till havet och vågorna och stjärnorna och drömmarna där bortom. Han bekämpar ångesten med skarpslipade vapen som har traditioner bakåt i tiden och kontakt med framtiden. Hans texter bär spår av skalder som Stagnelius och Kartfeldt. Och ibland Karl-Gerhard, den mogne estradören som fick pamparna på sej för att han sjöng sina beska sanningar.

Tore är en sån som njuter av sorg — hur skulle han annars stå ut. Han är en posör, en dramatisk begåvning med sinne för tajming. När han sjunger om Lili Marlene i Dagens repris så svänger det som satan. Han är äntligen ensam igen — i sällskap med musikanter som Kjell Westling, Ola Backström, Tim Werner, Tony Thorén, Rickard Rolf, Tuomo Hapala, Mattias Helldén, Jonas Lindgren, och med egen sliten klarinett och Wenche Arnesen som effektsångerska.