MASSMEDIA
Sista ackordet

VACUM
Rädd för tystnaden
(båda Massproduktion/SAM)

I Sundsvall häller man hårt på punktraditionerna. När nu Massproduktion även börjar ge ut LP-skivor är det visserligen fortfarande det raka röret som gäller. Tidig London punk som kletar fast oss efter väggarna är Massmedias formel i brist på melodi. Men trycket har mening. I “Åhlens” känns det som om gitarren skulle kunna jämna varuhuset med marken.
En saxofon, ja till och med ett dragspel tittar in i och repar ljudväggen. Massmedias 16 sista (gruppen är upplöst) budskap till svenska folket gör mig ganska mör.
Vacum har betydligt fler vilopunkter i sin musik. Fulla av fantasi och upptåg kastar sig fyra killar och en tjej in i en studio som är nära på att ta livet av alla idéer. Gruppen har till fullo insett att skiva och konsert är två olika saker. Men dom själva och tekniken räcker inte till över alla spår. Kraftlöst och profillöst sprutar musiken iväg åt alla möjliga håll.
Texterna håller sig på ett funderande lite eftertänksamt plan.
Massmedia är konkreta och kickar med enkla medel. Vacum vill mer både i musik och text. Det går inte fram här. Men på scen kan dom bli dynamit. Försök tänka bort ett taskigt ljud (måste erkänna att jag inte riktigt klarar av det själv) och du får en ny spännande grupp från Sundsvall.