Nu går den kommersiella skivbranschen till attack mot hemkopieringen av musik. Med ett upprop som ska undertecknas av mellan 60 och 70 av landets mest kända artister, vill man understryka kravet på att hemkopieringen ska stoppas. Nästa vecka tar initiativtagaren IFPI — grammofonbolagens internationella producentförening — beslut om hur man ska publicera resultatet av aktionen.

Hemkopiering med kassettband av plattor och från radion har länge varit en nagel i ögat på de stora skivbolagen. Både upphovsrättsligt, men kanske mest ekonomiskt. Förra året såldes 30 miljoner oinspelade kassetter mot 4 miljoner färdiginspelade. Detta påverkar självklart skivförsäljningen.
Medlemmarna i IFPI — Electra, EMI, CBS, Polar, Metronome, Sonet, Polygram, har alla känt ett tryck från artisterna att problemet måste lösas. Därför har man beslutat om en gemensam aktion.

Kända artister

— Avsikten är inte att samla in så många namn som möjligt, berättar Lars Gustafsson, jurist på IFPI. Utan mer att få in underskrifter av 5-10 av respektive bolags mest kända artister.
Bolagen fick två veckor på sig att svara och skulle sänts in tillbaka förra torsdagen. Men fortfarande är det ett par bolag som inte hört av sig. Därför kan IFPI först nästa vecka besluta hur resultatet ska offentliggöras. Man tänker ändå försöka få massmedia intresserat av aktionen.
En pressrelease ska sättas ihop, eventuellt också en affisch.
Uppropet kommer dock inte bifogas de två (m)-motioner som just nu ligger hos Riksdagens lagutskott och som berör oinspelade kassettband och hemkopiering.
— Men i beredningen i departement och riksdag kommer vi att förvissa oss om att de uppmärksammar vår aktion och problemets omfattning.
Frågan är om den föreslagna avgiften på 2:40 kr per oinspelat band som ska gå till Stim för att sedan delas ut, löser problemet. Lars Gustafsson är tveksam:

Symbolisk

— En avgift på kassettförsäljningen kan aldrig bli en fullgod ersättning för förlusten på hemkopieringen. Det blir bara en symbolisk summa. Den kan inte kompensera tappad försäljning och ersätta utnyttjandet av upphovsrättsligt skyddade verk, alltså musiken.
Hemkopieringen ses som en av orsakerna till branschens nedgång. Självklart drabbas artisterna av att bolagen tjänar mindre pengar. Eller som Gunnar Bergström, vd på Sonet, uttrycker saken:
På sikt kommer detta att utarma musiklivet. Det blir svårare att få en del skivproduktioner att gå ihop. Speciellt mindre kända artister drabbas av detta. Och det finns en klar risk att den udda musiken blir lidande.
Hemkopieringen orsakar alltså att bolagen bara vågar satsa på storsäljande artister. Detta är branschens budskap till konsumenterna.