Peter Segerdahl, Fredrik Lundvall och Bengt Tarre är tre män som tillsammans bildar bandet Novelty från Göteborg. Nyligen så kom bandets debut platta “Natural” på det amerikanska bolaget Synthphony Records. Sauna bestämde sig för lite närmare kontakt med bandet.

Peter berättar att Novelty startades då han i musiktidningen MM hittade en annons med texten “sångare sökes till nystartat synthband”. Det var Fredrik som satt in annonsen efter att ha ledsnat på sitt gamla hårdsynthband Presto Fervant och ville starta upp ett synthpopsband.
Vi träffades och Fredrik gillade min röst, berättar Peter. December 1995 så började låten “Paradise” ta form och Fredrik skickade den till ZTV’s popbandstävling Zoom 96. Namnet Novelty hittades på och dom vart antagna till den första uttagningen i Göteborg. Och för att bli några fler på scenen bad Peter kompisen Bengt Tarre och Fredrik frågade sin bror Torbjörn om de ville vara med på scenen. Novelty gick hela vägen till riksfinal i Tantolunden i Stockholm, där tyvärr en taskig Latin Kings kopia tog hem segern.

Efter dessa framgångar så fick pojkarna blodad tand att göra något seriöst med bandet. Torbjörn hoppade av, men kvar i bandet som ordinarie medlem fanns nu även Bengt.

Jag ber bandet berätta lite om deras fullängdare “Natural”.
— En varierad platta, börjar Peter. Det mesta är väl i och för sig upptempo låtar, dock inte alla. Skivbolaget brukar kalla den “mature”. Även om plattan är rätt kommersiell så kräver den flera genomlyssningar. Det är helt enkelt en skiva som bara växer och växer och som man inte tröttnar på i första taget. Den är också helt befriad från gitarrer. Vi använder endast analoga synthar, dragspel och marimba. Den är inspelad, producerad och mixad 100% av oss själva i vår egen studio. Detta enbart av ekonomiska skäl”, säger Peter.

Novelty ligger på det amerikanska bolaget Synthphony Records och jag är lite nyfiken hur man fick kontakt med dem.
— Eftersom Sverige är så litet och vi sjunger ju trots allt på engelska så ville vi hemskt gärna hamna på ett bolag utanför Sveriges gränser. Kontakt med dem fick vi genom att de hittade oss via synth-länk listor på nätet.

Om någon bad dig beskriva Novelty’s musik, vad skulle du säga!?
— Ljudbilden är analog. Vi använder inga samplingar eller digital synthar. Sången ligger långt fram i ljudbilden utan att vi försöker gömma den i bland en massa effekter. Vi spelar pop med synthar. Vi är influerade av New Wave och New Romantic mer än vanlig synthpop som t.ex. Erasure. Men visst blandar vi och ger både här och där. Bengt är t.ex. helt inne på dagens moderna clubmusik, berättar Peter.

Vad skiljer då Novelty från alla Sveriges synthpopband?
— Vi har bra låtar med bra sång. Vi är inte plojjiga utan gör seriös musik. Vi har en skiva som inte innehåller några transportsträckor. Vi spelar våra instrument live. Vi är lite äldre än de andra, och har kanske därför lite mera erfarenhet. Vi är klassiskt skolade på både sång och instrument. Vi hanterar flera instrument än synthar. Vi lägger ner väldigt mycket tid på både låtskrivandet och ljudbilden. Ja, detta säger väl en del om bandet, säger Peter.

Vad är det bästa/sämsta som hänt er hittills i Novelty!?
— Det bästa var nog att Fredrik skickade en kassett till Zoom 96. Efter det har det bara gått spikrakt uppåt. Det sämsta är nog tidningen Zynthec’s recension på “Natural” i alla fall poängmässigt.

Blir det någon singel från “Natural”?
— Peter säger kanske. Men vill samtidigt säga att han inte kan lova något i alla fall.

Okej. Sist men inte minst. Den allvarligaste frågan av dem alla. Brukar ni bada bastu?
— Peter brukade bada bastu rätt ofta när han var liten för hans föräldrar har bastu i huset, men nu blir det mest på Sauna Tours årliga bastukalas. Bengt badar tyvärr inte bastu, och Fredrik är mera en hårding som badar isvak utan bastu därtill.

Slutligen. Något att tillägga!?
— Novelty förvaltar 80-talets synthpop in i 2000-talet.

Jag ber att få tacka för mig och önska lycka till med kommande arbete och försäljningen med debutalbumet. Det kommer säkert att finnas flera anledningar att i framtiden återkomma till Peter, Bengt och Fredrik i bandet då jag tror att detta bara är den absoluta början i deras karriärer. Ni som vill ha ett smakprov från “Natural” hittar på SAUNA CD 002 låten “Things We Do”.