Karlshamn. I många synthpopares öron klingar ordet vackert. Karlshamn. I varje liten stuga verkar det sitta ett gäng unga killar och knåpa ihop synthetiska alster i popformat. Another Mission kommer från, just det, Karlshamn. För några veckor sedan släppte man debutskivan “Struggling to Rise” på amerikanska bolaget Synthphony Records. Sauna var bara tvungna att fråga. Vad är det som är så speciellt med Karlshamn?

— “Musiklivet i Karlshamn har tidigare varit mycket rock och hardcore. Kanske folk vill ha något nytt. Genom SPV (Synthpopens Vänner) har synthmusiken blivit ett efterlängtat alternativ.” Ytterligare en förklaring finner vi nog i Avant Gardes framgångar som säkerligen smittat av sig. Faktorer som tillsammans skapat en god jordmån för synthpopen att växa i.

Det är Johan Westmar och Sebastian Håkansson som svarar på mina frågor. Två grabbar som skapar melodiös pop fylld av fart och glädje. På frågan vad som skiljer Another Mission från andra synthpopsband får vi ett inspirerat svar.
— “Tror att vi vågar pröva andra vägar än många andra band. Vi försöker hela tiden utveckla vår musik med influenser från vanlig pop, soul, rock, dance, klassisk musik — ja, egentligen allt. Helst skall man bli glad istället för att få självmordstankar efter varje låt…”

Vi kommer in på varför svensk synthpop blivit så stor de senaste åren.
— “Musikmarknaden i allmänhet är nog det som påverkat mest. Elektronisk musik är accepterad på ett helt annat sätt än tidigare. Blandas upp med vanlig pop mer och mer.” Den svenska synthpopscenen är för närvarande mycket omfattande.
— “Synthpopen har alltid haft en mycket bredare publik än den tyngre avdelningen. Band som Erasure och Depeche Mode har ju på senare år fått en oerhört bred publik. Genom synthpopen är inte synthmusiken så Frågan är oundviklig. På andra ställen i denna tidning läser ni om svenska grupper signade på ett amerikanskt bolag vid namn Synthphony Records och Another Mission är inte sämre de. Bolaget har funnits i snart ett år och marknadsför grupper från USA, Sverige och Tyskland.
— “Deras främsta mål är att hjälpa band att få ett bättre kontrakt med ett större bolag”. Kan tänka mig att grabbarna sitter hemma och håller tummarna.

Men förhoppningsvis inte allt för mycket. Med en skiva i bagaget är det dags att ställa sig på scen och presentera sitt material.
— “Målet är att få spela mycket live. De senaste två åren har vi koncentrerat oss på studioarbete till två samlingsskivor och vår egen fullängdare”. Hur Another Mission ser ut på scen får vi inte reda på men med glädje som huvudbudskap blir det säkert en glad tillställning.