I Örebro finner vi Sveriges senaste hopp på synthpops-fronten. Hoppet heter FLOAT och släppte nyligen sin debutsingel på Eternity Records. SAUNA tog kontakt med bandet för att få sig en större inblick.

Bakom namnet Float döljer sig två individer vid namn Tim Larsson som står för det musikaliska pulandet och Stefan Lindkvist som står för gruppens vokala insatser. Tillsammans skriver man dock gruppens alla låtar som man vi beskriva som melodiös popmusik.

Bandet berättar att deras uppväxt präglades av tidigt 80-tal, synthen, datorn vic 64 och popstjärne-visioner och att det var denna uppväxt som egentligen var startskottet till Float. Numera på det sena 90-talet så präglas dock vardagen mer av jobb, fester, tjejer men fortfarande samma visioner.

Debuten ‘I hate you’ släpptes på det inhemska bolaget Eternity Records. Gruppen berättar att signingen gick till på ett ganska odramatiskt sätt.
— Vi fick helt enkelt ett oemotståndligt kontraktsförslag.

Gruppens förväntningar på singeln är att den skall få upp ögonen hos folk.
— Vi hoppas även att detta gäller dansgolvet eftersom det är en dansremix som gjort.

Ni medverkade ju på samlingen ‘It never happens to me’ som var en hyllningsplatta till analogsynth-gurun Vince Clarke. Har Mr. Clarke betytt mycket för just Float?
— Ja det kan man verkligen säga att han har gjort, fast mest i ett tidigt stadium av bandet. Mestadels influeras man av annan musik och andra händelser i vardagen som påverkar sinnesstämningen.

Namnet Roat, vad kommer det av egentligen?
— Det är faktiskt i från en låt av gruppen Grid ‘Floatation’.

Vad tycker ni om dagens synthpopscen?
— Synthpopen känns tyvärr ofta förlegad. De flesta banden efterapar bara sina idoler från förr. Istället borde man lägga ned tid på att göra något eget.

Jag frågar bandet om det finns planer på någon ev. turné.
— Just nu finns det inget på planeringen. Men det kommer förhoppningsvis att bli inom en snar framtid.

Titeln på eran debutsingel ‘I hate you’ låter ju lite drastisk. Vem är det egentligen som ni hatar?
— Låten kommer från en liten personlig incident och av personliga skäl kan jag tyvärr inte berätta mer om den.

Man har ju kunna läsa om er video till låten, kan du berätta om den.
— Nja, den är inte klar. Men det ligger på planeringsstadiet.

Så hoppas du en synthpop grupp som Roat av tomten då?
— Tomten 1997? Några topp-placeringar på listor skulle sitta fint och i och med det även ett par färska miljoner kronor. Det skulle inte vara helt fel kanske.

Har ni något ni skulle vilja tillägga?
— Köp våra skivor och lev lyckliga i alla era dagar.

Jag ber att få tacka Float för sina svar.

Det kommer nog med stor sannolikhet att finnas ytterligare skäl att återvända till Örebro och till Float när fullängdaren släpps.