På bilden: Glorious Bankrobbers

Nej då. Electric Boys är inte ensamma om att spela hård rock n’ roll i Sverige. När skivbolagen insåg vartåt det barkade skyndade de sig att fixa elaka, skitiga rockare till sitt stall. Shotgun Messiah förlorades till USA, men här i Sverige har vi bland andra Glorius Bankrobbers, Reptile Smile och Swedish Erotica.

Swedish Erotica

Sleaze kallades det för i USA. Skitig rock n’ roll som spelas av pojkar som är fula, skitiga och elaka. Nja, kanske är det inte riktigt sant. Men musiken är i alla fall åt det hållet.
Vad Swedish Erotica från Göteborg beträffar, så fick de faktiskt gå vägen över Amerika för att överhuvud taget få ett skivkontrakt.
— Amerikanska Virgin ringde upp det svenska kontoret och sa: det här är bra, det måste ni signa, berättar sångaren Matt S. Levén. Han var killen som kom med sist i bandet, faktum är att han bara hade två veckor på sig att repa innan LP:n “Swedish Erotica” skulle spelas in.
— Jo, det var tufft och det kanske märks litegrann på plattan. Men nu har vi spelat live så mycket att allting sitter fint, berättar han.
Namnet Swedish Erotica är i sig tillräckligt uppseendeväckande för att få folk att sätta i halsen, men Matt säger att det mest är en kul pryl.
— Hela grejen ska ju vara lite kaxig, texterna handlar mycket om brudar och sådant, men det är hela tiden med glimten i ögat. Japan är det land som står i tur för att få sig en dos av svensk erotik, sedan får man se vad som händer. USA har ännu inte bestämt om de ska släppa plattan.

Men i USA har man redan ett annat svenskt band; Shotgun Messiah. Killarna flyttade dit från lilla Skara för ett par år sedan. De anses redan som ett etablerat band i USA. LP:n har legat på USA-listan. Bandet räknas som ett av de mer explosiva banden i USA och de får mycket uppmärksamhet i pressen. Någon hemlängtan är det inte tal om.
— Nej, här blir vi uppskattade för vad vi gör, hemma har vi en ytterst liten fanclub, hälsar sångaren Zinny San.
Antagligen gör de rätt som stannar. Med 400 000 sålda exemplar av sin LP vore det lite fel läge att återvända till Skara.

Reptile Smile

Reptile Smile slingrar fortfarande omkring i Stockholmsregionerna. De har rönt en del uppmärksamhet, dels på grund av sin LP “Automatic Cool”, dels för att de i somras turnerade som förband till Electric Boys.
— Vårt framtidsmål är förstås att tjäna så mycket pengar som möjligt. Man vill ju ha ett par öl varje dag och det är ju inte billigt precis. Sedan vill vi gigga så mycket som möjligt, det är det vi tycker är kul, säger sångaren Peter Shapiro.

Reptile Smile har bara funnits som band ett par år, några som har större erfarenhet av det hårda rocklivet är stockholmarna “Glorious Bankrobbers”. Killarna körde igång för sex år sedan och gjorde en LP med detsamma.
— Varför tjafsa med singlar, de är ändå ingen som lyssnar på, tyckte de.
Men det hände inte så mycket då, Glorious gjorde en eller annan spelning och många hade hört talas om dem (det är bra med originella gruppnamn tydligen) men ingen visste vilka de var, eller hur de lät.
— För två år sedan bestämde vi oss för att satsa stenhårt, vi spelade in singeln “Dynamite Sex” och den blev en kick för hela bandet. Vi märkte att folk ville ha vår musik. Så vi gjorde en LP.
Glorious Bankrobbers har i och med sin platta fått fler speljobb men drömmen är förstås USA. På frågan om det inte finns tillräckligt många band i USA redan som ser ut som Gun N’ Roses och spelar rock n’roll svarar de:
— Rockband från Sverige är vana att kämpa, vi ska ge allt för att klara av det men ibland är det svettigt att spela rock n’ roll i Sverige.
Så sant, så sant. Men det börjar ljusna lite grann för de fula, skitiga och elaka i alla fall…