Orvar Säfström från Edsbyn i Hälsingland uppmärksammades i musikvärlden när Entombed lånade in honom som tillfällig sångare. Under sin tid i Entombed hann Orvar med en europaturné och en skivinspelning. Vem är han? Vad hände? Rock Soldiers Louise Nilsson har träffat honom.

— Jag är lat, självgod, oorganiserad och pratglad, beskriver blott 18-årige Orvar sig själv. Han drar febrilt i den långa hårmanen och säger:
— Jag har nyss klippt mig. En decimeter klipptes bort, så nu får det dröja fyra år innan jag besöker en frisör igen! När jag tar upp Orvars förflutna i Entombed suckar han. Det var trots allt ett år sedan han avslutade det kapitlet så det är förståeligt att han är trött på stämpeln “Entombeds ex-sångare”.
— Grabbarna i Entombed är gamla kompisar till mig och de behövde en tillfällig sångare. Jag blev tillfrågad och det föll sig så att jag hoppade in, berättar Orvar.
— Jag spelade in maxin “Crawl” (Earache/House Of Kicks) med dem. Den fick dålig kritik… men det var ett helvete att spela in den. Jag fick gå direkt in i studio utan hjälp.
Under den två veckors europaturné som följde spelade de bl.a. på en punk- och metalfestival i Berlin.
— Det var det största jag har spelat på. Publikantalet var på 5000 och det var med band som Morbid Angel och Bad Religion.

Orvar började med death metal 1988 med ett band vid namn Nirvana hemma i Edsbyn. Det var när death metal ännu var en ny och originell musikform.
— Att spela på hemmaplan var meningslöst ingen förstod vad man höll på med, förklarar Orvar.
I samma veva släppte Seattlebandet Nirvana sin debut-LP “Bleach”.
— Det lustiga är att det faktiskt snackades om vem som hade rätt till namnet. Men vaddå… de hade släppt en LP så vi lade till 2002.
Nirvana 2002 var verksamma ett par år och spelade in ett antal demos som fick ett positivt mottagande. Men nu, in the year of 1992, är det inte längre death metal som Orvar sysslar med.

Samma gäng som hette Nirvana 2002 (Orvar – sång/gitarr, Lars Henriksson – bas och Erik Quick – trummor) har hoppat från den mörka, aggressiva dödsmetallen till slamrig och stökig independentrock och heter numera Pusslut.
— Det är en kick att göra något nytt. Jag har tröttnat på att spela death metal. Det är mycket roligare nu att repa och skriva texter… och så skriver man om vad som helst! Vi ska i framtiden spela in något. Vi ska få det låta lite garage då, och så skulle det vara kul med ett bra skivkontrakt!
Influenserna heter Bitch Magnet, Dinosaur Jr och Lemonheads (som gjorde en kanonbra spelning på Hultsfredsfestivalen ifjol -Red. anm.).
I sommar har Pusslut på gång en del spelningar på mindre festivaler, så håll ögon och öron öppna!